Una dona amb un paraigua sota flocs de neu

Nevades insòlites en plena primavera a Catalunya: per sobre dels 200 metres

Matí amb temperatures gèlides d'entre -3 i -6ºC a Ponent i amb nevades al massís del Garraf i el Tibidabo

La neu ha estat la protagonista aquest diumenge 3 d'abril a Catalunya. Entre aquesta matinada i primera hora del matí han entrat precipitacions de mar cap a terra al litoral i prelitoral de Barcelona, amb una cota de neu excepcionalment baixa, que ha caigut als 200 metres i, fins i tot, arran de mar en alguns casos. 

Els flocs han sigut una gran sorpresa en diversos punts del territori. En concret, se n'han vist a Sitges, Begues, Sant Feliu de Llobregat, Vallvidrera, Sant Cugat, Sabadell o terrassa, entre molts altres indrets d'aquesta zona. Aquests fenòmens que, en principi, han sigut anecdòtics en general. Tot i això, s'ha d'anar amb compte perquè, al llarg del matí, poden continuar apareixent aquestes precipitacions amb neu ben avall entre el Garraf i Alt Penedès, l'àrea metropolitana de Barcelona, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Maresme.

El fenomen no s'acaba aquí. Al llarg del dia, també cauran ruixats en diferents punts del territori. En concret, a la Catalunya Central, Pirineu, Prepirineu i litoral i prelitoral sud de Girona i de Tarragona.

A més, l'alerta de neu es mantindrà les pròximes hores i la cota de neu estarà molt baixa, tot i que pujarà fins als 500 metres. Per tant, ens esperen més sorpreses en forma de neu a diversos punts de Catalunya. 

Un fet completament insòlit a 3 d'abril. Després d'un hivern molt suau, de cop i volta, el primer cap de setmana d'abril ha sigut de cru hivern.

Cortines de neu davant del litoral de Barcelona
Cortines de neu davant del litoral de Barcelona | Twitter / Ferran Gil (@FcambGil)

Protecció Civil activa el Pla NEUCAT

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest diumenge l'alerta del pla Neucat davant la possibilitat de nevades a cotes baixes en comarques com el Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i la Selva. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la cota de neu estarà al voltant dels 200 metres i s'esperen acumulacions de 2 centímetres a partir dels 500.

La distribució de la nevada serà irregular i la previsió és que la nevada pugi de cota al llarg de la tarda fins als 400 metres i es pugui estendre a comarques com Osona, Garrotxa, Ripollès, Bages o Moianès.

Protecció Civil recomana molta prudència en la mobilitat per aquestes zones, i informar-se de l'estat de les carreteres abans de sortir de casa.

Per què neva en una cota tan baixa?

Els punts on s'estan registrant aquestes precipitacions no és habitual veure-hi neu. El meteoròleg de CatalunyaDiari, Xavier Segura, explica que això és a causa que «hi ha humitat força baixa amb molt aire fred en altura, que es desploma en aquesta precipitació. Aquest fet fa que es pugui veure nevar en cotes molt baixes sense tenir temperatura de neu».