'La Niña' podria portar-nos un hivern com els d'abans a Catalunya

Els experts afirmen que el fenomen de 'La Niña' aquest hivern és molt probable que aparegui

Imatge d'una nevada al Pirineu
Les nevades i el fred intens podran ser més recurrents al llarg d'aquest pròxim hivern 2020-2021 | Ricard Riba

Fa pocs dies, els meteoròlegs de la NOAA (Oficina Nacional de l'Administración Oceànica i Atmosfèrica) dels Estats Units van pronosticar que les condicions són molt favorables per tal que es desenvolupi el fenomen de 'LaNiña' al llarg dels propers sis mesos, és a dir, durant bona part de l'hivern a l'hemisferi nord. El fenomen de 'La Niña' és l'oposat al del Niño i, segons diferents estudis, es creu que aquests fenòmens de teleconnexió globals, també ens afecten al temps que puguem tindre a la península Ibèrica, però de forma més discreta.

Com ens afecta el fenomen?

Val a dir que aquestes modificacions en els patrons de la circulació del Pacífic ens afecten de forma molt modesta i, no tots els canvis de temps que tenim a Catalunya vénen predefinits per aquests patrons del Pacífic. Tot i això, hi ha estudis que insinuen que quan hi ha 'El Niño', a Catalunya acostumem a tenir períodes amb temperatures més aviat càlides per l'època.

Tanmateix, amb el cas de 'La Niña' passa justament al contrari, acostumem a tenir períodes on hi ha més moviment dels diferents patrons atmosfèrics (borrasques i anticiclons) i hi ha més facilitat perquè tinguem entrades d'aire més fred provinents del nord d'Europa. Per tant, podríem tenir un hivern més fred i mogut a Catalunya que el dels darrers anys.

Què és 'La Niña'?

No és res més complicat que el fenomen oposat a 'El Niño'. És a dir, la circulació atmosfèrica al Pacífic s'inverteix, fet que implica temperatures superficials del mar més fredes de l'habitual al Pacífic central, a prop de l'equador. Això fa que el temps es torni molt més mogut a les costes sud-americanes però, per contra, a les costes asiàtiques l'acumulació de les aigües càlides del Pacífic afavoreix la formació de nuvolades, pluges molt intenses i sovint també inundacions. 'La Niña', a més, també sol implicar més huracans a l'Atlàntic, al contrari del que passa amb 'El Niño'.

La NOAA apunta que 'La Niña' afavoreix temperatures més altes a l'hivern i un ambient més sec al sud dels Estats Units, i temperatures més baixes de l'habitual al sud d'Alaska, al nord-oest del Pacífic i a l'Oest Mitjà. Convé recordar també que el fenomen de 'La Niña' es relaciona amb canvis atmosfèrics en altres regions del món com podrien ser les pluges més intenses a l'Amazones, o bé la intensificació dels monsons d'estiu a l'Índia. A nosaltres, es creu que també ens afecta, tot i que de forma més indirecta com ja hem comentat.


Comentaris

envia el comentari