YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Catalunya registra les primeres nits tropicals de l'any abans d'hora a causa de l’atípica calorada

Els termòmetres no han baixat dels 20º en alguns punts de la costa i el pic de calor arribarà entre dijous i divendres

Sortida de sol des de Cardedeu, al Vallès Oriental

La calor de ple estiu ja és aquí a causa de l’arribada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica que està fent disparar els termòmetres fins a valors atípics per l’època, amb la previsió que el pic de calor arribi entre avui dijous i divendres, 21 i 22 de maig respectivament. En aquest sentit, en la darrera matinada ja s’han registrat les primeres nits tropicals en alguns punts costaners de Catalunya, fet poc normal a un mes vista de l’estiu.

Aquest és el cas, principalment, de punts de la costa de Barcelona, així com a l’extrem nord de l’Empordà, on la tramuntana encara hi bufa i ho fa reescalfada, mantenint els termòmetres ben amunt també de nit. La massa d’aire càlid afecta de nit especialment a partir de la cota 150 o 200 metres de la costa, més que no pas arran de mar, així com algunes illes de calor urbanes.

Destaca l’Observatori Fabra de Barcelona, a Collserola, que avui no ha baixat dels 20,3º i, amb més d’un segle de registres, molt pocs anys ha registrat nits tropicals tan prematures com aquesta. Als barris de Sants i Sarrià també s’han voltat els 20º. A la resta de la costa, a la zona de Vista Alegre de Mataró no s’ha baixat dels 20,2º, a Sant Vicenç de Montalt (Maresme) dels 20,7º i a l’Hospitalet del Llobregat i a Tarragona ciutat també hi ha zones on s’han quedat molt lleugerament pel damunt dels 20º. No obstant, el fet que els valors no siguin especialment alts i que les cases encara no s'hagin escalfat per l'arribada sobtada de la calor, fan que, malgrat aquests registres, encara no costi dormir a cap punt costaner.  

Cal remarcar també l’extrem nord de l’Alt Empordà, on la tramuntana hi ha seguit bufant durant tota la matinada resseca i reescalfada, fent que els termòmetres s’hagin mantingut molt pel damunt dels 20º. Destaquen els 24º de mínima de Portbou o els 23º de Llançà. A la resta de Catalunya, la majoria de mínimes s’han mogut entre els 15º i 18º, clarament més baixes al Pirineu, Prepirineu i zones properes, destacant els 2º de Das, a la Cerdanya. Unes dades que demostres, una vegada més, que Catalunya és una terra de grans contrastos. 

Pic de calor les properes hores

La calor arriba al seu punt àlgid entre aquest dijous i el divendres, amb màximes que es mouran entre els 26º i els 31º en general, inclús voltant els 33º o 34º a Ponent i l’interior de les Terres de l’Ebre. Dimecres ja es va assolir la temperatura més alta del que portem d'any a Vinebre, a la Ribera d'Ebre, amb 32,6º. La propera matinada també tornarà a ser poc fresca i es repetiran noves mínimes tropicals en alguns punts de la costa. 


Comentaris

envia el comentari