Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'onada de calor es preveu excepcional a França

Europa es torna a fondre per la nova onada de calor amb més rècords

França, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Luxemburg i Anglaterra baten rècords amb una onada de calor història que ha superat amb escreix els 40º o inclús pel damunt

L'onada de calor es preveu excepcional a França
L'onada de calor es preveu excepcional a França | EFE

 

Encara no hem arribat a l’agost i ja podem afirmar que aquest estiu serà històric pel que fa a la calor a molts punts d’Europa. I és que, després de la forta onada de calor de finals de juliol que va deixar rècords històrics, especialment a Catalunya i França, ara una nova onada molt càlida ha afectat amb força la part central i occidental del continent deixant fins a 20 països en alerta per temperatures extremes aquest passat dijous. 

L’arribada d’una nova massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica s’ha tornat a tirar al damunt d’Europa i el punt àlgid va ser ahir dijous.  Aquesta vegada, però, la calorada ha entrat per la part interior del nord-est de la península Ibèrica i ha atacat de ple la costa atlàntica europea, penetrant terra endins cap al centre del continent. D’aquesta manera, Catalunya s’ha vist afectada per la nova onada de calor, però aquesta vegada la part més forta ha passat de resquitlló i tan sols a punts de l’interior s’han rondat els 40º sense rècords.

Des del Mediterrani fins al sud de la península escandinava, passant pel centre del continent i el sud-est de Regne Unit, la forta onada de calor ha portat temperatures extremes amb nous rècords de valors mai vistos fins ara. L’alerta va ser vermella al nord de França, Bèlgica i Luxemburg, on el perill per a la salut de les persones va ser extrem.

Nous rècords a Europa

Si la part forta de l’onada de calor de finals de juny se la va endur el Mediterrani occidental, aquesta vegada el plat fort de la calorada s'ha situat entre el nord de França, Bèlgica i Alemanya,  amb temperatures que aquest dijous han assolit registres mai vistos fins ara. Per exemple, París ha arribat als 42,6º, xifra històrica, però també per primera vegada, s'han vist superats els 40º a Bèlgica (Beitem 40,7º), Holanda (Gilze Rijen 40,4º),  Alemanya (Lingen 42,6º) i Luxemburg (Steinsel 40,8º), xifres inèdites des que es tenen registres.

Concretament a França, l’augment de la calor a l’estiu és més que evident. Dècades enrere, era molt estrany assolir els 40º, però des del 2008 aquesta xifra s’ha registrat cada any. Un dels molts exemples que demostren que l’escalfament global i el canvi climàtic ja els estem patint de valent. I és que a França, aquesta passada matinada també ha batut rècords de temperatura mínima, amb valors que en alguns casos no han baixat dels 25,4 ºC a Bordeus.

I és que fins i tot, es va arribar a témer per l'estructura de la cúpula de catedral de Notre-Dame. L'arquitecte en cap, Philippe Villeneuve, creia que la sequera extrema i les fortes temperatures fessin cedir l'estructura. A més, es van cancel·lar diferents trens perquè no estaven preparats per a suportar les altes temperatures,  i es van regalar, fins i tot, ventiladors i aigua al metro.

Per la seva banda, Bèlgica ja va arribar als 39,9º dimecres, concretament a la base militar de Kleine-Brogel, batent tots els rècords. Però ahir es va tornar a trencar aquest rècord amb l'excepcional xifra de 40,7º.A la frontera entre Alemanya i Holanda es van assolir els 42,6º, i xifres similars es van registrar a tota la zona.  Unes dades totalment excepcionals i escandaloses que són l’auguri dels estius que ens esperen en un futur.

I malgrat que la bossa d'aire càlid va enganxar de ple Europa, Anglaterra també es va veure afectada per les altes temperatures, tot i que de més resquitllo. Tot i això, es van batre rècords en un mes de juliol. Segons dades oficials, fins a 38,1º es van enfilar els termòmetres a Cambridge i fins a 37,9º a Heathrow, als afores de Londres, a tan sols unes dècimes dels rècords absoluts.

La calor anirà a la baixa els propers dies

Després del punt àlgid de dijous,  l’onada de calor anirà a la baixa a Europa i entre divendres i el cap de setmana la situació començarà a normalitzar-se, també a Catalunya, amb una baixada clara de les temperatures. 

També et pot interessar...