Feia més d’un mes que no plovia a gran part de Catalunya

Les pluges de les últimes hores han estat minses en general però han trencat una ratxa de sequera molt llarga. La neu també ha caigut a les parts altes del Pirineu

El front que ens ha creuat aquestes últimes hores no passarà a la història ni molt menys per la precipitació que va deixar, però sí que ha marcat un abans i un després a nivell meteorològic aquest hivern, ja que feia més d’un mes que no plovia a gran part de Catalunya. La neu també ha reaparegut a les parts altes del Pirineu després de moltes setmanes de sequera. 

La banda de precipitacions va arribar ahir a la tarda per Ponent i va anar escombrant tot el territori fins primera hora de la matinada, però les quantitats van ser molt minses en general. Van caure menys de 5 l/m² a gran part de Catalunya, mentre que l’aigua va ser inapreciable a la costa o, com a màxim, es va fregat el litre.  La quatre gotes que van caure van servir per evidenciar la brutícia ambiental amb contaminació i pol·len que han quedat impregnats a tot arreu.

Restes de pol·len arrossegat per la pluja a Gavà
Restes de pol·len arrossegat per la pluja a Gavà | Xavi Cabo

 

Tan sols destaquen les quantitats al Pirineu i Prepirineu, on es van rondar o superar els 10 l/m² sense arribar als 20 litres en general. Tan sols hi va haver una excepció a Espot, on hi van caure 49 l/m². Aquestes són les quantitats caigudes en tot l’episodi a tot el territori:

Mapa de les quantitats de pluja caiguda dimecres a Catalunya
Mapa de les quantitats de pluja caiguda dimecres a Catalunya | METEOCAT

 

Final d’una llarga sequera, també amb neu al Pirineu

La pluja caiguda aquestes últimes hores, per molt minsa que hagi estat, ha trencat una llarga ratxa de sequera, ja que en tot el febrer no ha plogut a pràcticament enlloc a causa del potent anticicló. A diversos punts no hi precipitava des del dia 1 o 2 de febrer, però en altres zones des del 29 de gener, com és el cas d’Alcanar, al Montsià, on ahir no hi va ploure i ja acumulen 37 dies seguits sense aigua. 

Les precipitacions també han deixat nous gruixos de neu al Pirineu, on no hi nevava des de feia molt també. La majoria d’acumulacions han estat modestes fora del Pirineu de Lleida, on s’han superat els 10 centímetres. Aquests són els gruixos més importants registrats:

Mapa dels gruixos de neu més importants registrats dimecres al Pirineu
Mapa dels gruixos de neu més importants registrats dimecres al Pirineu | METEOCAT

 

Continua l’anticicló amb poques esperances de pluges

De cara a aquest dijous i divendres, tan sols esperem alguns ruixats de tarda molt dispersos i poc importants a punts del nord-est, però la tendència serà que el sol s’imposi arreu i les pluges generals quedin, de nou, força lluny. Entre dimarts i dimecres de la setmana que ve podria tornar a ploure a diverses comarques, però la previsió encara és forà incerta  i sembla que, posteriorment, tornaria l’anticicló.