Imatge d'uns camps gebrats al Moianès

On és el fred? Primer tast a la vista amb nits gairebé de principis d’hivern

L’estiuet toca sostre dijous, però s’acabarà de cop els propers dies

L’anticicló ha fet que aquests últims dies hagin estat marcats per un ambient força agradable i, inclús, càlid al centre del dia a moltes comarques catalanes, excepte zones enclotades i afectades per boires. De fet, l’estiuet toca sostre dijous a gran part del territori, especialment a la costa i prelitoral, on se superaran fàcilment els 20º i, inclús, es poden fregar localment els 24º a l’interior del nord-est i de la costa sud. Un mes de novembre que ha estat atípicament càlid. Tot plegat serà la traca final abans d’una clara baixada de les temperatures a partir de divendres i, sobretot, el cap de setmana.

I és que l’arribada d’un front poc actiu entre dijous i divendres, que tan sols deixarà precipitacions a la cara nord del Pirineu, obrirà la porta a l’entrada d’una massa d’aire fred que provocarà un descens marcat dels termòmetres d’entre 3 i 5 graus a gran part del territori. No s’esperen valors atípics per l’època, però sí que notarem una bona refrescada als migdies i una fredor pràcticament de principis d’hivern a les nits. A més, la ventada de tramuntana serà intensa a l’Empordà.

Moltes mínimes per sota dels 5º

La gran protagonista d’aquest canvi de temps serà la baixada de les temperatures, que pot ser del voltant de 5 graus a diverses zones. Com a referència, si moltes màximes es mouran dijous entre els 17º i 23º dijous a la costa i prelitoral, de cara al dissabte (el dia amb les temperatures més baixes) tindríem entre 11º i 16º a gran part del territori, sense descartar algun 17º al sud i més baixes al Pirineu.

Divendres ja notarem la refrescada al migdia, però serà dissabte quan els termòmetres tocaran fons, potser remuntant lleugerament de cara al diumenge. Atenció a les nits, ja que el fred serà força marcat a les matinades de dissabte i diumenge. La majoria de mínimes es mouran entre els 0º i 5º, una mica més altes a la costa i sota zero al Pirineu, inclús en alguna raconada interior, especialment les més elevades i properes al Pirineu. Per tant, les glaçades  apareixeran a més zones fora del serralada pirinenca. La baixada brusca de la humitat farà que la sensació de fred no sigui tan marcada, però allà on bufi el vent es veurà accentuada. 

Per tant, caldrà tenir calefaccions, estufes i llars de foc enceses de nit a gran part de Catalunya, mentre que ens haurem d’abrigar força si volem sortir al carrer. De dia l’ambient serà de plena tardor. En definitiva, uns valors força normals per trobar-nos a les portes del desembre.  

Imatge de les temperatures mínimes previstes a la península el 21 de novembre del 2020
Imatge de les temperatures mínimes previstes de cara al dissabte | GFS

Forta ventada i adeu a les boires

El canvi de temps vindrà acompanyat d’una forta tramuntanada a l’Empordà que viurà el seu punt àlgid entre divendres i dissabte, anant clarament a la baixa després. El mestral també bufarà a les Terres de l’Ebre des de dijous fins divendres, desapareixent el cap de setmana.

No s’espera gaire vent fora d’aquestes zones, a part dels cims del Pirineu, però la nova massa d’aire ventilarà tot el territori fent que la humitat i les boires desapareguin. El sol serà el clar protagonista al cel durant el cap de setmana.

La refrescada durarà poc

Un cop passi aquest tastet de fred  del cap de setmana, les temperatures tornaran a pujar amb ambient, de nou, una mica atípic al centre del dia. No obstant, a partir de mitjans de setmana tornarien a baixar els termòmetres i els valors serien els habituals per l’època de cara al següent cap de setmana, l’últim del mes de novembre. No es veuen grans fredorades ni pluges a la vista.