AVÍS ESPECIAL: Temporal de neu a cotes baixes, fred i pluja els propers dies

A partir de divendres, arribaran les primeres nevades al Pirineu amb temperatures cap avall. La setmana que ve la cota podria baixar dels 500 metres amb llevantada a la vista

Imatge d'un temporal de neu
La neu podria baixar a cotes baixes aquests propers dies | Arxiu

El temps es complicarà i de valent de cara a les properes jornades amb una previsió tan incerta com engrescadora. Després de setmanes consecutives d’anticicló amb poques interrupcions, a partir del divendres, 17 de gener, la situació començarà a canviar amb l’entrada d’una massa d’aire molt fred d’origen polar que ens portarà temperatures plenament hivernals durant molts dies i neu que sortirà fora del Pirineu.

La setmana que ve és quan podem tenir neu a cotes baixes i pluges a causa d’una llevantada amb un ambient de cru hivern. Una situació, però, que haurem d’anar seguint amb molta atenció, ja que no tots els mapes indiquen el mateix i hi ha marge perquè encara hi hagi molts canvis. 

El fred anirà arribant a poc a poc

La retirada del centre de l’anticicló cap a latituds més altes del continent deixarà via lliure a partir de divendres perquè l’aire d’origen polar arribi directament a Catalunya, tot i que al matí els termòmetres pujaran transitòriament. De cara al divendres, notarem la baixada de temperatures a partir de la tarda i vespre sobretot, tot i que encara no serà molt destacable. Això sí, arribaran precipitacions a la cara nord del Pirineu que poden saltar a la cara sud, així com ruixats de tarda al nord-est. Cota de neu entre 1.100 i 1.300 metres. 

Dissabte ja notarem l’ambient més hivernal amb temperatures que ja costaran que superin els 5º al Pirineu i entre 7º i 12º a la majoria de la resta del territori. Diumenge és quan els termòmetres cauria amb més ganes, i la baixada tindria continuïtat fins, almenys, dimarts o dimecres. El més destacat d’aquest fred és que farà baixar de valent la cota de neu, inclús per sota dels 500 metres, coincidint amb precipitacions. Per tant, la situació es pot complicar molt si s’acaben complint els pronòstics.

Neu per sota de 500 m: on i quan?

Segurament, la neu és dels factors meteorològics adversos que més agrada a la majoria de la gent a l’hivern. Doncs bé, sembla que aquests propers dies tindrem força números per veure nevar a cotes a Catalunya, tot i que no es veu una situació clara de nevades.

De moment, entre dissabte i diumenge poden caure alguns ruixats febles i dispersos al nord i nord-est de Catalunya, tot i que seria poca cosa. Això sí, compte amb la cota de neu, que baixarà als 600 metres al nord del territori i als 900 o 800 metres a la resta el dissabte, però es desplomarà fins als 500 metres de cara a diumenge. 

Atenció perquè dilluns, tot i que per ara no s’espera gaires ruixats, la cota podria baixar dels 500 metres, inclús apropar-se als 200 de forma puntual. A partir de dimarts i dimecres, però, l’entrada de vents de llevant més temperats faran que la cota de neu pugi, alhora que arribaran precipitacions més generals i abundants.

En resum, entre diumenge i dimarts podria veure’s nevar molt feblement a qualsevol punt de l’interior, però especialment a les muntanyes de Tarragona, Ports, Collserola i muntanyes del nord-est. Quan comenci la llevantada, la nevada podria ser moderada a l’interior i prelitoral, però pujaria la cota. Per ara, no es preveu neu a la costa. No obstant, repetim que la situació és encara molt incerta i haurem de veure si s’acaba complint tot plegat.  

Mapa de la neu acumulada prevista a la península Ibèrica entre el 18 i 22 de gener del 2020
Mapa que mostra la neu prevista fins a la setmana que ve, present a tot l'interior de Catalunya | ECMWF

Llevantada a la vista

Pel que fa a la precipitació, fins dimarts o dimecres en tindríem ben poca, però a partir de llavors i fins dijous ens afectaria una borrasca que es formarà al sud de la península i que ens impulsarà vents de llevant amb pluges que serien força generals. 

Amb els mapes actuals, sembla que el plat fort arribaria dijous amb una bona regada i algun aiguat. No obstant, la cota de neu es dispararà per aquests vents marítims més temperats i se situarà per sobre dels 1.000 metres, amb una nevada força abundant a la cara sud del Pirineu i altres zones molt elevades del territori. 

Insistim que aquesta previsió encara és provisional, ja que no tots els mapes es posen d’acord i queden encara força dies. Per tant, s’haurà d’anar seguint amb molta atenció la previsió dia rere dia. El que sí que sembla segur és que passarem fred de ple hivern i que el temps estarà mogut després de tants dies de monotonia anticiclònica.  

El temps a Barcelona

A la capital catalana no s’hi espera neu en cap cas, tot i que al cim de Collserola no es descarten alguns flocs la setmana que ve. El fred serà ben viu a l’espera de les pluges entre dimarts i dijous.

El temps a Tarragona

Tampoc s’espera neu a Tarragona en aquest episodi, si bé el fred serà ben viu i amb la previsió que, de cara a la setmana que ve, arribin pluges generals. No obstant, la cota serà prou baixa com per deixar neu a les muntanyes de Tarragona i als Ports.

El temps a Girona

Temps molt interessant el que hi haurà a Girona les properes jornades, ja que la cota de neu pot rondar els 200 o 300 metres de forma puntual entre diumenge i la propera, cosa que portaria flocs molt a prop de la capital gironina. Fred ben viu i pluges a mitjans de setmana.

El temps a Lleida

A Lleida les sensacions seran ben diferents, ja que l’entrada de vents secs pel fred polar farà que les boires desapareguin els propers dies amb temperatures que remunten de dia. A mitjans de la propera setmana s’esperen pluges, amb neu que pot baixar com a màxim fins als 300 metres.

El temps a Sabadell

Ambient de ple hivern el que hi haurà els propers dies a la co-capital del Vallès Occidental amb fred intens i no es descarta algun ruixat feble que pot deixar alguns flocs a principis de la propera setmana. Entre dimecres i dijous les pluges series les protagonistes.

El temps a Terrassa

Pel que fa a la ciutat de Terrassa, també es pot veure nevar feblement a principis de la propera setmana, tot i que serien fenòmens anecdòtics. El fred seria de ple hivern i a mitjans de setmana arribarien pluges generals.


Comentaris

envia el comentari