Arribaran les pluges i el fred típic de novembre? Aquest és el temps que ens espera a Catalunya aquest mes

Sembla que novembre podria ser més sec del normal a Catalunya

Imatge de tardor en una bassa a Catalunya
El novembre podria ser més sec del normal a gran part del territori català | Arxiu

L'octubre ens deixa després d’haver complert les seves expectatives de ruixats i tempestes, però només a la meitat nord del territori català, al sud de Catalunya en prou feines ha plogut i hem seguit patint incendis com si es tractés de l'estiu. Tanmateix, hem tingut refrescades poc habituals que han deixat valors d'hivern alguns dies. 

El novembre arriba ara amb algunes discrepàncies entre els diferents models meteorològics però amb un concepte clar: l'anticicló seguirà ferm durant els primers dies del mes i la variabilitat de temperatures entre el dia i la nit serà la protagonista. Tot i això, els mapes ja comencen a mostrar episodis de pluja que podrien arribar a finals de la primera setmana del mes, però tot plegat, de moment, molt agafat amb pinces.

De moment, aquest octubre s’ha comportat amb fred i pluja molt irregular segons l'indret. Pel que fa a les temperatures, la NOAA preveu valors normals per l’època a casa nostra. Això es traduiria en nits fresques, inclús fredes a finals de mes, amb bonança que anirà a menys als migdies. Ja veurem qui acaba guanyant la partida, però de moment sembla que l'anticicló serà el clar protagonista aquests primers dies de novembre.

Imatge del mapa de previsió de TºC per Europa el mes de novembre del 2020
Mapa d'anomalies TºC previstes a Europa per aquest pròxim mes de novembre | NOAA

Pel que fa a les precipitacions, el model nord-americà indica que tindríem menys pluja del normal, inclús amb registres molt escassos al litoral i prelitoral, mentre que al Pirineu estarien en valors quelcom més pròxims a la mitjana, però també molt inferiors. En canvi, els altres models, com els de MeteoFrance, es decanten més per un novembre una mica més plujós i fred. Uns extrems que evidencien la dificultat de fer previsions a molt llarg termini.

Mapa de previsió d'anomalies de pluja a Europa el mes de novembre del 2020
Tot indica que novembre podria ser un mes més sec del normal a Catalunya | NOAA

Molts contrastos entre el Mediterrani i el nord d'Europa

Pel que fa a la resta de l’estat, sembla que la pluja seria força menys abundant del normal també, fins i tot, un novembre extremadament sec al sud i oest peninsular, mentre que hi faria més fresca que altres anys en aquestes alçades al nord, però amb anomalies lleugerament positives al sud del territori. En el conjunt del continent europeu, la pluja seria més abundant a moltes zones atlàntiques, mentre que com més al sud, més sol i menys pluges hi haurà. Les temperatures sembla que seran força normals, però cap a Escandinàvia i est d'Europa hi faria més calor de l’habitual.


Comentaris

envia el comentari