Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La primera imatge de la història d'un forat negre

Surt a la llum la primera imatge de la història d’un forat negre

La presentació ha generat molta expectació i l’esperada fotografia s’ha mostrat en sis rodes de premsa a tot el món. La imatge l’han captat diversos telescopis, un d’ells a Espanya

La primera imatge de la història d'un forat negre
La primera imatge de la història d'un forat negre | EHT

 

El món de l’astronomia estava esperant amb moltes ganes aquest dimecres, 10 d’abril, per veure la primera fotografia captada mai d’un forat negre. L’equip de l’Event Horizon Telescope (EHT) ha fet pública finalment l’esperada imatge que posa imatge a aquest element espacial que mai s’havia pogut fotografiar fins ara. 

L’expectació era tan gran a tot el món que l’equip encarregat de fer pública la imatge ha fet fins a sis rodes de premsa per tot el món de forma simultània perquè la informació arribés a tots els països al mateix moment. Una fotografia espectacular que passarà a la història i que els futurs alumnes de ben segur que estudiaran per la importància que té a nivell astronòmic i en l’estudi de l’espai. Sens dubte, un abans i un després en la història de l’estudi del nostre univers, especialment d’aquests astres que són tota una incògnita.

Els forats negres, els totpoderosos de l’espai

Els forats negres són uns tipus d’astres que tenen uns camps de gravetat tant forts que absolutament res se’ls hi pot escapar, ni tan sols la llum.  El seu creixement es basa en anar absorbint altres astres que tenen a prop. Un cop dins d’ells, l’espai temps desapareix i s’entra a una infinitat que les lleis de la física que coneixem deixen d’existir. Es creu que l’origen de l’univers, el conegut com a Big Bang, va poder originar-se a dins d’un forat negre.

La primera imatge d’un forat negre ha estat possible gràcies a les observacions d’un total de 8 telescopis de tot el món, concretament d’Espanya, Estats Units, Xile, Mèxic, Hawaii i l’Antàrtica. Però la fotografia en sí no és 100% real, ja que amb un sol telescopi era impossible tenir una precisió tan gran, raó per la qual es va crear un telescopi virtual de grans magnituds que integra tota la informació que han ofert els 8 aparells.  Així, la imatge és fruit de tota la informació recollida, no d’un conjunt d’imatges.

Simulació digital de dos hipotètics forats negres
Simulació digital de dos hipotètics forats negres | Arxiu

 

La teoria de la relativitat d’Einstein, confirmada un altre cop

La imatge correspon al forat negre ubicat al centre de la galàxia M87, a la constel·lació de Virgo. Aquest punt es troba ben lluny de casa nostra, a uns 50 milions d’anys llum de la Terra, i compta amb sis milions i mig de masses solars, una autèntica barbaritat que el converteix en tota una bèstia de l’espai.

Aquesta espectacular i inèdita imatge ha estat comparada al detall pels astrònoms amb els models teòrics fins ara vigents en els camps de la física i, més concretament, de l’astronomia. Aquest treball ha permès corroborar que la teoria que coneixem els humans interpreta de forma correcta la naturalesa sobre els forats negres. D’aquesta manera, queda corroborada, una vegada més, la teoria de la relativitat que l’any 1905 va formular Albert Einstein.

«És un moment històric que transformarà la nostra comprensió dels forats negres», ha explicat en la roda de premsa de Washington la directora de la Fundació Nacional de Ciència dels Estats Units, l’astrofísica France Córdova.