Protesta contra el canvi climàtic aquest divendres a Barcelona

‘Fridays For Future’: la revolució juvenil contra el canvi climàtic a Europa

Milers d’estudiants de tot el continent s’uneixen a aquesta protesta i impulsen vagues per demanar als polítics que frenin la catàstrofe. L’onada reivindicativa ha arribat a Catalunya

Milers d’estudiants demanen per tot Europa un canvi dràstic a nivell polític per posar fil a l’agulla a frenar el canvi climàtic. Les protestes mediambientals van començar de forma local a principis d’any i s’han estès com l’escuma per tot el continent sota el lema ‘Fridays For Future’ (divendres pel futur), ja que els alumnes aprofiten els divendres per fer vaga i fer-se sentir als carrers.

L’èxit d’aquestes protestes el trobem en diferents motius, un dels quals és Bèlgica, on, després d’una manifestació que va congregar a més de 70.000 persones a finals de gener contra el canvi climàtic, els estudiants es van unir posteriorment per impulsar vagues els divendres i protestes des dels centres educatius. 

L’altra motivació, però, ha estat la jove estudiant sueca de 16 anys Greta Thunberg, que va començar a faltar a classe cada divendres l’any passar per protestar sola davant del parlament de Suècia contra el canvi climàtic. La seva inquietud i determinació ha fet que molta gent l’hagi començat a seguir en aquesta reivindicació i, fins i tot, va fer un discurs molt punyent a la Cimera del Clima de Katowice celebrada el passat més de desembre davant de tot el món.

Protestes a Berlín contra el canvi climàtic
Protestes a Berlín contra el canvi climàtic | EFE

 

Una onada de protestes que ja arriba a Catalunya

La protesta s’ha estès per tot Europa i també per diferents països del món. Desenes de milers d’adolescents i nens s’han manifestat durant els últims divendres o dijous a diferents ciutats del Regne Unit, Alemanya, Suïssa o Bèlgica, entre d’altres. De fet, l’última marxa a Brussel·les va congregar a més de 35.000 estudiants. També a Austràlia les protestes han estat importants.

El perill d’extinció de moltes espècies animals o la demanda que es freni l’escalfament global són les principals peticions dels menors d’edat per tal d’evitar viure en un futur planeta molt afectat pel canvi climàtic. «De què em serveix aprendre la conjugació dels verbs en un futur si no tindré futur?», es podia llegir en algunes pancartes.

Aquest moviment també ha arribat a Catalunya a través de Girona, on desenes de persones es van concentrar l’últim divendres davant de la seu de la Generalitat a la capital gironina. També a Barcelona han començat les protestes, on s’ha fixat que cada divendres els alumnes ocuparan la plaça Sant Jaume.