Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Arriba la superlluna de febrer, la més gran dels propers 7 anys

El fenomen es podrà gaudir durant les nits del dilluns i dimarts, ja que la fase plena s’assolirà a primera hora de la tarda de demà. El satèl·lit es veurà un 14% més gran i un 30% més brillant

Arriba la superlluna més gran de l'any | cedida

 

Aquestes properes nits tindrem un dels fenòmens astronòmics més importants de l’hivern i, probablement, de tot l’any 2019. Estem parlant de la superlluna de febrer, considerada la més gran dels propers 7 anys per les seves característiques,  ja que l’òrbita del satèl·lit natural passarà més a prop que mai de la Terra en la seva fase plena que en tots els seguents anys.

Aquest fenomen també esta batejat amb el nom de Lluna de perigeu, ja que, precisament, es diu superlluna perquè coincideix amb el perigeu del mes, és a dir,  el moment en què l’òrbita del satèl·lit es trobarà més a prop de la Terra. En aquesta ocasió, la Lluna assolirà la seva fase plena dimarts a les 16:53h a Barcelona i el perigeu serà a les 10:06h del matí del mateix dia. D’aquesta manera, la superlluna es podrà veure tant aquesta nit de dilluns com la de dimarts i també rep el nom en alguns punts de la superlluna de neu, ja que per aquestes dates hi ha nevades importants, tot i que no és el cas de Catalunya.

La Lluna plena s'assolirà a primera hora de la tarda del dimarts | Pili Rius

 

La Lluna es veurà un 14% més gran

En el perigeu d’aquest mes de febrer, la Lluna es trobarà a tan sols 356.846 quilòmetres de distància del nostre planeta i la podrem veure un 14% més gran i un 30% més brillant de l’habitual.  La primera superlluna de l’any la vam tenir el passat 21 de gener, que va coincidir amb la lluna de sang perquè hi va haver un espectacular eclipsi del satèl·lit.

El moment en què podrem veure la Lluna més gran i impressionant serà en el moment de sortida per l’horitzó. Aquest dilluns sortirà a les 17:08h per la costa catalana, mentre que dimarts ho farà a les 18:24h. També serà espectacular la seva posta a primera hora del matí.

Pendents de les boires i els núvols baixos en alguns punts

Malgrat que ens trobem en anticicló i el cel serè domina a gran part de Catalunya, els núvols baixos i les boires poden fer la guitza en alguns punts durant la nit, matinada i primera hora del matí. Aquest pot ser el cas de la costa i prelitoral, així com alguns punts de l’interior, especialment a les fondalades. En general, però, les condicions seran idònies per gaudir d'un espectacle celeste que no es repetirà fins l'any 2026.