El temps a Catalunya ➤➤ previsió méteo pel dia 13 de gener

Arrenca la setmana més freda de l’any segons la dita popular. Serà hivernal, amb fred i boires, i l’arribada de nevades i algunes pluges a finals de setmana

Mapa de previsió per aquest dilluns
Mapa de previsió per aquest dilluns | CATALUNYA MÉTEO

Encetem una nova setmana, la setmana coneguda com la dels Barbuts, la més freda de l’any segons la cultura popular. I els models meteorològics fan pensar que així serà. No sabem encara si serà la més freda o no de tot el 2020, però sí que el fred hivernal no marxarà massa lluny.

En general, es mantindrà novament tranquil·la, abraçada per l’anticicló. Els canvis més destacats no arribarien fins a finals de setmana, de cara el divendres i el cap de setmana. Creuarà un front el divendres i acabarà formant una pertorbació mediterrània que farà que el temps el cap de setmana es mantingui insegur.

Dilluns

La setmana s’iniciarà amb temps assolellat en general, amb pocs canvis respecte a aquests dies anteriors. Hi haurà les ja habituals boires del matí a l’interior que localment, al Pla de Lleida i àrees properes, seran localment persistents i no acabaran de marxar al migdia.

Tan sols, l’arribada de núvols alts i prims trencarà la dinàmica del temps totalment assolellat. Deixaran el cel enteranyinat durant tota la jornada, essent aquests núvols més compactes de cara a la tarda i el vespre.

Dimarts

Temps monòton novament el dimarts, amb l’anticicló sobre casa nostra. Sol en conjunt, tot i que els núvols alts i prims seran més trencats que el dia anterior.

Les boires tornaran a formar-se, a les mateixes valls i fondalades, i amb el pas de les hores aniran marxant. Novament a les zones de Ponent costarà que s’aixequin i fins i tot seran persistents durant tota la jornada.

Segueix la bonança

Els dies vinents, tampoc es mourà massa el temps. Tant dimecres i dijous la previsió meteorològica anirà de la mà de la tranquil·litat i del bon temps. Sol arreu, amb bandes de núvols alts i prims, i les boires que tornaran a reaparèixer a valls i fondalades de l’interior. Tornaran a ser persistents cap a les comarques de l’oest de Catalunya.

Fi de l’anticicló

Els canvis arribaran a partir del divendres. Un front atlàntic més actiu anirà creuant d’oest a est de la península, i amb ell també s’aniran desplaçant les pluges. Arribaran a partir de migdia per les comarques de les Terres de l’Ebre i de Lleida, i de cara a la nit acabaran afectant altres punts del principat. En general seran poc importants, disperses i anecdòtiques.

Borrasca mediterrània

Durant el dissabte i el diumenge, el front acabarà tancant-se i formant una pertorbació que se situarà a l’est de les Illes Balears. Això provocarà que el temps es mantingui inestable, amb una entrada de vents intensos del nord i aires freds.

Depenent d’on s’acabi col·locant la pertorbació les pluges ens afectaran més o menys. De ben segur que la cara nord del Pirineu estarà amb un cel tapat i amb nevades durant tot el dissabte i diumenge.

Fora del Pirineu, les pluges sembla que només afectaran la costa i serà de cara el dissabte entre les comarques de Girona i Barcelona. Tot plegat però, caldrà anar seguint la situació durant els dies vinents per acabar de detallar el pronòstic meteorològic.

Fred: la setmana dels Barbuts

Pel que fa a les temperatures, la cultura popular ja ho resumeix tot. Es diu que la setmana dels Barbuts, aquesta que entrem, és la més freda de l’any. Encara queden molts dies durant el 2020 per a confirmar-ho, però el que sí que podem dir, a dir d’avui, és que serà una setmana freda i hivernal.

L’anticicló farà que durant les nits i primeres hores del matí les boires es repeteixin cada dia i farà que costin de marxar. En aquests indrets la temperatura costarà que pugi amb ambient ben fred. A la resta, el sol ajudarà que les temperatures remuntin, però en general es mantindran semblant al que tocaria per l’època de l’any.

Com a petits matisos, podríem parlar que a poc a poc la temperatura anirà pujant dia rere dia, fins divendres on tornarà a baixar. De totes maneres, com hem dit anteriorment, es mantindrà a la línia pel que tocaria en un mes de gener. 

El temps a Barcelona

Dilluns tranquil a la capital catalana amb sol i núvols alts i prims, més abundants a la tarda. Fred matinal amb mínimes entorn els 5º i 6º. De dia també baixaran els termòmetres amb ambient d’hivern i màximes d’uns 13º.

El temps a Tarragona

El temps a la ciutat de Tarragona tampoc tindrà massa canvis, amb sol i núvols alts més abundants a la tarda. Fred de nit i al matí, amb màximes que també quedaran lleugerament més baixes, a prop dels 12º.

El temps a Girona

El fred tornarà a ser ben viu dilluns, amb mínimes al voltant dels -1º i glaçades que es deixaran veure a la capital gironina. Les màximes properes als 11º i 12º. Sol i núvols alts, amb algunes boires matinals.

El temps a Lleida

La boira no marxarà de Lleida aquest dilluns i a gran part de Ponent, on poden tornar a ser persistents i gebradora. Per tant, ambient fred i gèlid durant tot el dia. Mínimes de -2º i màximes de 4º. 

El temps a Sabadell

Pel que fa a la co-capital del Vallès Occidental, ambient assolellat i amb núvols alts i prims serà la tònica del dilluns. Fred i algunes boires matineres. Mínimes de i màximes fins als 11º.

El temps a Terrassa

Finalment, l’altra co-capital del Vallès Occidental, Terrassa, el temps també continuarà molt tranquil amb núvols alts i prims durant el dia. Roba d’abric de ple hivern si sortim d’hora de casa amb mínimes de i màximes d’uns 11º.


Comentaris

envia el comentari