Imatge d'un home suant en plena onada de calor

Onada de calor desbocada i de rècord: fins a 40ºC o més en la pitjor setmana

La TºC pujarà més a l’interior i, especialment, a Ponent. Més frenada a la costa, però amb molta xafogor i moltes nits tropicals. Calor descontrolada i encara no ha arribat l’estiu

La calor està descontrolada des de fa setmanes, sense cap mena de fre, però sembla que la pitjor part tot just arriba ara. La calorada que hem iniciat aquest cap de setmana viurà el seu pic al llarg dels propers dies amb una onada de calor de rècord. Ens espera la pitjor setmana des que va començar aquesta calor atípica, però més a l’interior que a prop de la costa.

De fet, Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya té activada l’alerta del pla PROCICAT per Onada de Calor. També el Meteocat té activades alertes per calor extrema, centrades sobretot a Ponent. A l’espera de les dades finals, segurament sigui la primera onada de calor que arriba tan d’hora, abans de l’estiu, des que es tenen registres.

Un final de primavera amb rècords d’una calor que viurà un pic entre dimarts i dimecres amb fins a 40º o 41º a Ponent. També tindrem entre 35º i 38º a molts punts de l’interior, fins i tot del prelitoral. I haurem de veure fins a on arriben els termòmetres abans del cap de setmana, quan podríem tenir l’estacada final.

No es descarta que s’assoleixin els 42º o 43º a Ponent, una calor totalment desbocada i de rècord a aquestes alçades. A la costa tindrem màximes de 27º a 32º, però amb molta xafogor i nits tropicals freqüents i de mal dormir a molts punts. Segurament la situació comenci a millorar amb més claredat el cap de setmana amb una clara baixada de temperatures.

Tot plegat amb sol i cada cop més calitja i pols en suspensió, així com alguns núvols prims. Hi haurà nuvolades de tarda pràcticament cada tarda en zones de muntanya amb xàfecs i tronades al Pirineu i Ports.

Potser arribin ruixats dispersos i locals a altres zones de Ponent de forma puntual, sobretot a Ponent. Haurem d’anar seguint i fer balanç de les dades de calor d’aquesta setmana, ja que segurament siguin històriques a l’interior.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 14 de juny del 2022
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 14 de juny del 2022
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

Dimarts de canícula

De cara al dimarts, 14 de juny, la calor serà molt intensa i amb valors totalment desbocats per l’època. A ponent s’assoliran els 40º, fins i tot els 41º, i entre 33º i 38º a gran part de l’interior i del prelitoral. A la costa els termòmetres quedaran més frenats amb molts valors entre els 27º i 31º, però amb xafogor marcada.

Un ambient de ple estiu amb alertes per onada de calor per part del Meteocat i de Protecció Civil. Atenció també amb les nits tropicals, cada cop més de mal dormir a la costa, prelitoral i sud de Catalunya. Molta precaució sobretot durant les hores del dia de més calor.

Noves tronades de tarda

Pel que fa a l’estat del cel, aquest dimarts seguiran creixent nuvolades de tarda potents a punts de muntanya. D’aquesta manera, esperem nous xàfecs i tronades al Pirineu i al voltant dels Ports. No es descarta que, de nou, arribin alguns ruixats despistats i aïllats a punts de l’interior, sobretot a Ponent.