Imatge d'una sortida de sol rogenca a Sant Quintí de Mediona

Adeu definitiu a les pluges i al cel gris, torna l’anticicló: Temps a Catalunya el dimecres 17 de novembre

Tan sols quedaran restes d’alguns núvols poc importants entre Barcelona i Girona dimecres i mestral i tramuntana. La calma dominarà els dies vinents amb sol, boires i contrast tèrmic

Hem viscut les últimes hores d’inestabilitat a Catalunya després d’una setmana amb cels força grisos i pluges. Una situació que no es repetirà els dies vinents, ja que aquest dimecres, 17 de novembre, tot plegat ja serà història. S’espera força sol en general i les precipitacions desapareixeran.

Tan sols poden quedar restes d’alguns núvols inofensius entre Girona i Barcelona i cel encara una mica carregat a la cara nord pirinenca. Les temperatures baixaran de nit i pujaran de dia, i encara es mantindrà el fort vent a l’Ebre i a l’Empordà. La calma anirà a més i els dies vinents estaran marcats pel sol, les boires a l’interior i un marcat contrasttèrmic entre el dia i la nit.

Pel que fa als possibles canvishivernals de la setmana vinent, els mapes desdibuixen més aquest escenari. En tot cas, caldrà seguir de ben a prop què acabarà passant. Ara mateix, l’escenari més probable és que tinguem fred de ple hivern, però amb molts dubtes sobre la pluja i la neu.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 17 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 17 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

Torna la calma

Pel que fa a l’estat del cel, la inestabilitat marxarà per fi de casa nostra després d’una setmana present. D’aquesta manera, esperem un dimarts de sol en conjunt i sense precipitacions. Tan sols quedaran alguns intervals de núvols inofensius entre Barcelona i Girona i a la cara nord del Pirineu.

Tot i l’adeu a la pluja, el vent encara es deixarà sentir en alguns punts del territori. La tramuntana i el mestral seguiran manxant a l’Ebre i a l’Empordà sense descartar ràfegues fortes. Encara tindrem una situació marítima alterada, especialment a la Costa Brava i a l’Ebre.

Cada cop més contrast tèrmic

Si ens fixem en les temperatures, el cel cada cop més serè permetrà que baixin de nit i pugin de dia. D’aquesta manera, esperem una nit o primeres hores lleugerament més fredes. En canvi, les màximes pujaran una mica i la majoria es mouran entre els 14º i 19º, localment més baixes al Pirineu i Depressió Central.

L’ambient serà força normal per l’època i la roba d’abrigar de primeres hores ens farà nosa al migdia a moltes comarques. Una situació de plena tardor que tindrà continuïtat els dies vinents.

Dies de calma a l’espera de més fred

Si donem un cop d’ull més enllà, la calmaanticiclònica s’instal·larà del tot a casa nostra els dies vinents. Això es traduirà en sol en general i boires cada cop més extenses a l’interior que dificultaran la visibilitat fins a mig matí. També tindrem un fort contrasttèrmic entre el fred matinal i la bonança del migdia, compte amb els refredats.

Totes les mirades estan posades als possibles canvis de la setmana vinent. Sembla que el fredd’hivern aterraria a Catalunya, però encara no està clar què passarà amb les precipitacions. Si aquestes acabessin arribant, no cal dir que la cota de neu quedaria força baixa, així que haurem de seguir amb atenció les properes previsions.