A les portes de nevades a 500 metres i fred de ple hivern: Temps a Catalunya el dimecres 25 de març del 2020

El plat fort arribarà dijous, amb l’entrada de l’aire més fred i precipitacions que, especialment al nord-est, deixaran neu a cotes força baixes per l’època a l’interior i prelitoral

Imatge de gent passejant pel carrer amb molt fred
El fred serà de ple hivern aquests propers dies | Arxiu

El temps es complica i de valent de cara a les properes hores amb l’arribada d’una llengua d’aire molt fred provinent pràcticament de Sibèria que farà baixar molt les temperatures amb ambient de ple hivern, a l’espera de pluges i nevades a cotes molt baixes per l’època dijous. De moment, dimecres, 25 de març, serà un dia d’espera amb força núvols i nevada intensificant-se al Pirineu.

Nevades insòlites i fred atípic

La culpable de tot plegat és la gran massa d’aire molt fred que congelarà mitja Europa provinent gairebé de la mateixa Sibèria, fet que no ha passat en tot l’hivern. El canvi més brusc el tindrem el dijous, 26 de març, dia en què el fred plenament hivernal serà molt viu amb ambient atípic per l’època i màximes d’entre tan sols 7º i 12º les més altes. Tot plegat coincidirà amb l’arribada d’una petita borrasca mediterrània que deixarà precipitacions amb nevades a cotes baixes al nord-est i al Pirineu.  

En aquest sentit, les precipitacions cauran a tot el Pirineu, Prepirineu i gran part de les comarques de Barcelona i Girona, especialment al matí i migdia, amb una cota de neu que es desplomarà fins als 700 o 600 metres, però que pot baixar fins als 500 metres tan sols. Per tant, es podrà veure nevar a totes les valls pirinenques i en comarques com Osona, el Berguedà, la serra Transversal, Montseny, les muntanyes vallesanes, punts de l’Anoia i, inclús, al Tibidabo. 

Una situació força atípica per trobar-nos a finals de març i en la primera setmana completa de la primavera. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ja ha activat una alerta per nevades que puguin deixar més de 5 centímetres a 700 metres, podent veure enfarinades per sota d’aquesta cota:

Mapa d'alertes per neu a Catalunya el 25 de març del 2020
Mapa d'alertes per neu per aquest dimecres | METEOCAT

A la resta del territori, els núvols seran molt abundants amb l’arribada de ruixats febles en conjunt a qualsevol punt, especialment a la tarda, amb neu que també pot aparèixer a les muntanyes de Prades o als Ports. Dia gris i hivernal que convidarà encara més a quedar-se a casa en el marc del confinament que viu el nostre país. S’haurà d’anar seguint amb molta atenció l’evolució de les nevades.

Mapa de la neu prevista a la península Ibèrica els dies 25 i 26 de març del 2020
Mapa de la neu prevista a la península entre dimecres i dijous | ECMWF

Dimecres, dia d’espera i més fred

Pel que fa al dimecres, 25 de març, el cel estarà força ennuvolat, tot i que hi haurà moments de clarianes també, especialment a la tarda i al nord-est. Tot i això, s’esperen pocs ruixats fora del Pirineu i Prepirineu, on les precipitacions aniran a més i es faran continuades, amb una cota de neu que ja pot baixar dels 1.000 als 800 o 700 metres amb el pas de les hores. Ja hi ha les primeres alertes per neu en aquesta àrea:  

Mapa d'alertes per neu a Catalunya el 26 de març del 2020
Mapa d'alertes per neu de cara al dijous | METEOCAT

Les temperatures ja començaran a baixar de forma clara amb ambient cada cop més hivernal. La majoria de màximes se situaran entre els 9º i 14º, però seran clarament més baixes al Pirineu i Prepirineu, on en alguns casos no es passarà dels 6º.

Mapa de previsió a Catalunya el 25 de març del 2020
Mapa de previsió per aquest dimecres | Catalunya Méteo

Més calma a partir de divendres

Un cop passi aquest repunt brusc de l’hivern, divendres quedarà un dia més tranquil, amb restes d’alguns ruixats al matí a l’extrem sud de les Terres de l’Ebre i al Pirineu amb neu encara molt baixa de cota. Compte amb les glaçades la matinada de divendres, que poden arribar a molts punts anteriors. Les màximes ja remuntaran i el cap de setmana serà calmat amb ambient més normalitzat. 

El temps a Barcelona

Cada cop més fred a la capital catalana a l’espera que dijous toquin fons els termòmetres amb l’arribada de precipitacions. Ambient de ple hivern, a l’espera de més calma i temps més típic el cap de setmana.

El temps a Tarragona

El fred també anirà a més a la ciutat de Tarragona amb un dimecres de força núvols i arribada de nous ruixats de cara al dijous, amb possibilitat de neu a les muntanyes de Prades. Més calma després.

El temps a Girona

El temps es complica molt a la ciutat de Girona de cara al dijous, amb molt fred per l’època i precipitacions que poden deixar neu a cotes força baixes a tota la demarcació, arribant als 500 metres.

El temps a Lleida

Dimecres d’espera a la ciutat de Lleida amb més fred que tocarà fons dijous, dia en què arribaran nous ruixats. Al Pirineu lleidatà s’esperen nevades continuades a totes les cotes, especialment dijous.

El temps a Sabadell

Pel que fa a la co-capital del Vallès Occidental, el temps també serà cada cop més hivernal a l’espera que dijous faci fred intens amb pluges i neu a les cotes mitjanes de la comarca. Més calma després.

El temps a Terrassa

Finalment, a l’altra co-capital vallesana també tindrem ambient hivernal dimecres i dijous, amb l’arribada de pluges i neu a cotes de tan sols 500 metres a la comarca. Més tranquil·litat a partir de divendres.


Comentaris

envia el comentari