Imatge d'una sortida de sol a Ivars d'Urgell, al Pla d'Uregll

Arriba la calorada més important del que portem d’estiu aquest cap de setmana

Els termòmetres poden fregar els 40ºC a Ponent diumenge. El pic de calor acabarà de cop la setmana vinent amb una gran refrescada atípica per l’època

Estem a les portes de la calorada més important del que portem d’estiu. Aquest cap de setmana serà de canícula a causa d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica. Diumenge serà el dia més tòrrid, tot i que dissabte tocaran sostre al nord-est pel garbí reescalfat. 

En aquest sentit, tant dissabte com diumenge, moltes màximes es mouran entre els 31º i 36º al prelitoral i a l’interior. No obstant, es poden superar lleugerament aquestes xifres a zones de l’interior. On més s’enfilaran els termòmetres serà diumenge a Ponent, on es poden fregar els 40º.

Tot plegat amb més xafogor a la costa i sol en conjunt. Les nits seran de més mal dormir i diumenge poden arribar alguns intervals de núvols. Sembla que la nit de més insomni serà la de diumenge a dilluns, quan tindrem la massa càlida just al damunt.

Dilluns entrarà el mestral i la tramuntana i començarà a baixar la temperatura, excepte al sud on pujarà. Serà sobretot entre dimarts i dimecres quan notarem una clara i brusca refrescada. De fet, podem tenir valors per sota de l’època, inclús més que aquests últims dies.

Cal destacar que aquesta calorada serà especialment dura al sud de la península Ibèrica. Allà es poden assolir o superar els 45º el cap de setmana, i dilluns potser també al País Valencià i Múrcia. Una calor extrema que també durarà ben poc.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Dissabte 10 de juliol

El primer dia del cap de setmana, el dissabte 10 de juliol, la calor farà un salt cap endavant. Ja a primeres hores notarem menys fresca que les darreres matinades. Serà al migdia quan el vent de garbí bufarà reescalfat amb ganes i farà disparar els termòmetres a tot el nord-est.

Els termòmetres pujaran en conjunt arreu, però sobretot al nord-est i no tant a la costa de la meitat sud. La majoria de màximes es mouran entre els 31º i 36º, localment més altes a punts de Girona i de Ponent. Quedaran més curtes a la costa central i sud, però amb xafogor marcada.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té activades alertes per calor extrema al nord-est dissabte:

Mapa d'alertes per calor extrema a Catalunya el 10 de juliol del 2021
Mapa d'alertes per calor extrema aquest dissabte | METEOCAT

Un ambient de ple estiu que anirà acompanyat de sol arreu sense excepcions. Tot i alguna nuvolada aïllada de tarda al Pirineu, en conjunt no s’esperen precipitacions. El vent de garbí bufarà amb ganes a la costa, el nord-est i zones elevades al migdia i tarda.

Mapa de previsió a Catalunya el 10 de juliol del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 11 de juliol

De cara al diumenge, 11 de juliol, la calor tocarà sostre a gran part de Catalunya. La majoria de màximes se situaran entre els 32º i 37º, si bé a Ponent i la vall de l’Ebre es poden fregar o assolir puntualment els 40º. Al Pirineu podem viure un ascens contundent dels termòmetres.

L’excepció serà la zona nord-est, on després de la calorada de dissabte els termòmetres començaran a baixar. Un dia molt calorós de plena canícula en conjunt i molta xafogor al litoral. Les nits tropicals guanyaran terreny, i la matinada de diumenge a dilluns serà especialment pesada.

Tot plegat amb sol en conjunt, però arribaran alguns canvis. Tindrem més intervals de núvols passatgers, especialment a la tarda i a la meitat oest. De fet, no es descarta alguna gotellada molt puntual entre els Ports i les comarques de Lleida a la tarda i vespre.

Mapa de previsió a Catalunya l'11 de juliol del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Patacada de la calor la setmana vinent

La matinada de diumenge a dilluns serà de molt mal dormir a prop de la costa sobretot. No obstant, dilluns ja començaran a baixar les temperatures, tot i que poden tocar sostre al sud. Serà dimarts i dimecres quan la patacada serà clara i tindrem, inclús, fresca per l’època.

Tot plegat amb tramuntana i mestral que entraran amb ganes a l’Ebre i l’Empordà. Hi ha poques possibilitats de pluges els propers dies.