Nits d'hivern, fresca de dia i menys vent aquest cap de setmana: Temps a Catalunya el dissabte 25 de setembre

Les ventades aniran a la baixa, però es reforçaran dissabte al vespre. La neu seguirà al Pirineu i les nits seran fredes per l'època arreu

Imatge d'unes fulles de tardor empeses pel vent
El vent i l'ambient de tardor continuen aquest cap de setmana | Arxiu

El canvi de temps de les últimes ha estat molt contundent amb una refrescada molt sobtada, una nevada històrica a la cara nord del Pirineu i, sobretot, un temporal de vent general que ha causat centenars d'incidències i diversos ferits. Tot plegat farà que l’ambient sigui de plena tardor durant tot el cap de setmana a Catalunya, especialment de nit, quan farà fred atípic per a l’època sense excepcions. El vent anirà a la baixa, però es reforçarà dissabte al vespre. Diumenge segurament hi haurà més núvols sense descartar algun ruixat feble en trams de la costa.

Dissabte 26 de setembre

De cara al dissabte, 26 de setembre, farà sol radiant a la majoria de comarques i el vent fort encara bufarà amb ganes de matinada, però a partir del matí anirà quedant concentrat a les Terres de l’Ebre, Alt Empordà i cims del Pirineu, inclús pot aturar-se durant unes hores al Camp de Tarragona. No obstant, a partir del vespre es tornarà a reforçar a tota la meitat sud, incloent-hi l’àrea de Barcelona, tot i que en principi sense arribar a les fortes ràfegues del divendres. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté força alertes en aquest sentit:

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya el 26 de setembre del 2020
Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya aquest dissabte | Meteocat

Pel que fa a la nevada al Pirineu, seguirà sent abundant de matinada a la cara nord, saltant puntualment a la cara sud, amb una cota de neu de tan sols 1.300 metres, puntualment per sota. A partir del matí, els ruixats seran febles i dispersos amb cota que pujarà fins als 1.800 o més, però atenció perquè al vespre i nit arriba una altra important banda de precipitacions a tota la serralada que deixarà importants quantitats amb neu que baixarà fins als 1.600 metres.

Se superaran els 30 centímetres en tot l’episodi a les cotes altes de la cara nord. Precaució a la carretera si hem de circular al Pirineu, sigui per neu o pluja. Aquest mateix front farà que, al vespre i nit, arribin alguns ruixats dispersos i passatgers en alguns llocs de Catalunya. Molt poca cosa, però a l’Alt Empordà poden ser localment forts.

Finalment, les temperatures seran de plena tardor, amb la majoria de màximes entre 17º i 23º, però de nit és quan més notarem el fred, ja que gran part de Catalunya registrarà mínimes d’entre 6º i 11º tan sols, valors pràcticament d'hivern. Només quedaran per sobre dels 10º a la costa, mentre que al Pirineu hi farà més fred, tant de dia com de nit, amb mínimes sota zero a cotes mitjanes i altes. Caldrà encendre estufes i calefaccions, així com abrigar-se amb jaquetes, inclús abrics. Passarem de l'estiu a principis d'hivern. 

Mapa de previsió a Catalunya el 26 de setembre del 2020
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 27 de setembre

De cara al diumenge, 27 de setembre, l’ambient serà clarament de tardor de nou, inclús amb màximes una mica més baixes, així com fred atípic per l’època. El vent tornarà a quedar concentrat a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Empordà, mentre que la nevada anirà clarament a la baixa i tan sols quedaran alguns ruixats molt dispersos al Pirineu.

La novetat serà que, a conseqüència del ‘rebuf’, fenomen que es produeix quan, a causa del fort vent als dos extrems de Catalunya, a la costa central entra vent humit de mar. Això implicarà més intervals de núvols sense descartar algun plugim o ruixat molt feble entre el litoral de Barcelona i sud de la Costa Brava.

La setmana vinent remunten les temperatures, tot i que ja no tornarem a la calor pesada d’estiu de les darreres jornades. De cara al següent cap de setmana, podríem tenir un temps més mogut.


Comentaris

envia el comentari