Imatge d'unes noies abatudes pel fort vent

Alerta per fortes ventades amb fred atípic el cap de setmana: Previsió a Catalunya el dissabte 3 d'octubre

El vent i el brusc descens de les temperatures, juntament amb la neu al vessant nord del Pirineu, seran els grans protagonistes d'aquest cap de setmana

Després del pas de la profunda borrasca atlàntica, més típica d'hivern, anomenada 'Alex',  el més destacable de les pròximes hores a Catalunya  serà la caigudabrusca  de les temperatures  acompanyada de fortes ventades i neu que seguirà caient al Pirineu  i fins a cotes baixes per l’època. Caldrà abrigar-se altre cop per segon  cap de setmana consecutiu i tornar a encendre calefaccions de nit a diverses comarques. Cal destacar sobretot el vent, molt de compte, perquè bufaràfort  en zones on no estem acostumats habitualment, preneu precaucions a l'hora de deixar objectes poc pesats a l'aire  lliure. 

Compte amb les ventades

De cara al dissabte, 3 d’octubre,  el vent es reforçarà encara més i el mestral i el ponent es deixaran sentir a totes les comarques de Tarragona, el pla de Lleida, gran part de les de Barcelona i àmpliament a la Catalunya Central i Altiplà Central. Atenció perquè el vent serà entre moderat i fort, inclús amb ratxes fortes en zones elevades i els punts clàssicament més ventats de Tarragona. Per tant, el Servei Meteorològic de Catalunya manté els avisos activats en aquest sentit:

Mapa d'avisos del meteocat per aquest dissabte 3 d'octubre del 2020
Avisos per vent aquest dissabte: es podrien superar els 90 km/h a molts indrets | Meteocat

En general, serà una jornada més assolellada i tranquil·la que divendres. El sol dominarà com més al sud, però hi haurà intervals de núvols amb cel variable i canviant, més tapat com més al Pirineu, on s’esperen ruixats a partir de migdia. Les precipitacions i nevades a la cara nord del Pirineu aniran a més al llarg del dia, però la cota seguirà per sota dels 1.500 metres. Serà un cap de setmana de celatges canviants.

Mapa del temps a Catalunya per aquest dissabte 3 d'octubre del 2020
El vent, les nevades al vessant nord i les temperatures més pròpies de novembre seran els clars protagonistes d'aquest dissabte | Catalunya Diari

Fred atípic per l'època

L’ambient serà totalment  atípic  per l’època, de novembre i de tardor molt avançada, inclús d'hivern  a les nits. Les temperatures  màximes més altes es mouran tan sols entre els 16ºC i 20ºC, més baixes clarament al Pirineu  i, per sobre de 2.000 metres, quedaran tot el dia sota zero. Les nits també seran fredes, d’inici d’hivern  i amb fred accentuat pel vent,  amb valors per sota dels 10º a gran part de l'interior i per sota dels 15º a prop de la costa. 

Segueix l'ambient atípic

De cara a diumenge, 4 d’octubre, arribarà un nou front desgastat que ens deixarà més intervals de núvols, tot i que no impediran gaudir de sol també. Tot i això, tornaran els ruixats al Pirineu, Prepirineu, punts del nord-est i nord de Ponent, amb una cota de neu encara baixa a la cara nord, al voltant dels 1.400metres. Amb tot, es mantindrà l’ambient de plena tardor acompanyat d'algunes ventades. En dies posteriors, s'haurà de veure com evolucionen els mapes, però sembla que la frescaatípica seguiran uns quants dies més amb nosaltres.