Imatge d'una enfarinada als Ports

El temps a Catalunya: previsió méteo pel dia 19 de gener

De nit i al matí cauran xàfecs que s’aniran concentrant al sud. La cota se situarà a la tarda i vespre al 500 o 400 metres. Més vent i ambient de cru hivern a l’espera del fort temporal

El temps es comença a complicar de valent a causa de la borrasca Gloria aquest diumenge, 19 de gener. Durant la nit, matinada i matí, arribaran ruixats d’oest a est, en general febles, que s’aniran concentrant amb el pas de les hores al sud de Catalunya amb una cota de neu que anirà baixant ràpidament. Fred cada cop més intens. A partir de dilluns ens arriba una llevantada de primera categoria que inicialment deixarà neu molt avall, però la notícia fins dimecres serà la gran quantitat de pluja, el vent i la mala mar.

Diumenge amb les primeres sorpreses

Pel que fa a diumenge, entre la matinada i el matí cauran ruixats dispersos  a qualsevol punt que s’aniran concentrant de seguida al sud del territori, amb una tarda més tranquil·la però núvols en conjunt i cada cop més ventosa a la costa pel vent de gregal. El fred serà cada cop més intens i les màximes més alts es mouran entre els 6º i 11º  tan sols. Atenció a la cota de neu, que anirà baixant clarament.

En la primera meitat del dia, la cota se situarà entre els 800 i 1.000 metres, però a partir del migdia i durant la resta del dia ja baixarà als 500 o 400 metres, tot i que segurament només quedarien precipitacions a les Terres de l’Ebre i cara nord del Pirineu. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per neu a cotes baixes: 

Mapa d'avisos del Meteocat
Avisos emesos pel Meteocat per neu a +500 metres aquest diumenge 19 de gener | Meteocat

Atenció a la neu dilluns

De cara a dilluns, el temps es complicarà molt més i ja començarà a arribar la llevantada amb un autèntic temporal molt dur de vent, molt mala mar i precipitacions que aniran a més  a tot el litoral, prelitoral, Terres de l’Ebre i nord-est. A més, l’ambient serà especialment gèlid. La notícia més important, però, serà que, inicialment, la cota de neu serà molt baixa i es veurà nevar a zones insòlites.

En aquest sentit, la primera banda de precipitacions xocarà de ple amb l’aire fred i es veurà nevar entre els 300 i 500 metres tan sols, deixant estampes blanques inicialment a comarques interiors de Girona i Barcelona, el Montseny, flocs potser a Collserola, muntanyes de Tarragona i interior de les Terres de l’Ebre.

No obstant, l’aire menys fred de llevant guanyarà la partida i a la tarda i vespre la cota ja pujarà entre 800 i 1.000 metres. El SMC té activades alertes per més de 2 centímetres de neu a partir de 500 metres dilluns:

Mapes d'avisos del Servei Meteorològic de Catalunya
Avisos activats per acumulació de neu. Més de 2cm a 400 metres de cara a dilluns el matí | Meteocat.

Llevantada de primera categoria

A partir de llavors i fins dimecres, la notícia serà la gran llevantada de primera categoria i, inclús, poc habitual en ple gener que tindrem fins dimecres. La pluja serà molt abundant a gran part del territori, les ventades de llevant molt marcades i el temporal de mar excepcional, amb onades que poden superar fàcilment els 5 metres.

Es poden acumular més de 100 o 150 l/m² en tot l’episodi al litoral, prelitoral, nord-est i Terres de l’Ebre, localment fins a 200 a Girona. La nevada serà molt important a gran part del Pirineu, especialment a tota la cara sud, amb més d’un metre de neu nova a partir d’uns 1.500 o 1.800 metres. La situació ja millorarà clarament a partir de dijous, però molt de compte amb aquest autèntic temporal de primer nivell al llarg dels propers dies.

El temps a Barcelona

Diumenge serà un dia molt fred a la capital catalana amb ruixats que poden caure al matí només, amb força núvols tot el dia i vent de gregal cada cop més intens. Dilluns pot veure’s nevar al Tibidabo i a l’interior de la demarcació, i arribaran pluges que deixaran molta aigua fins dimecres, temporal marítim i vent. 

El temps a Tarragona

Ruixats durant la primera meitat del dia a Tarragona amb força núvols, vent cada cop més intens i fred que serà molt intens, de cru hivern. Neu a les muntanyes de Tarragona i Ebre amb cota que anirà baixant fins als 600 a la tarda. Llevantada important la setmana que ve.

El temps a Girona

Molt fred aquest diumenge a la capital gironina amb força núvols i vent de gregal reforçant-se, però molt poca precipitació més enllà d’algun ruixat dispers al matí. A la tarda, la cota es desplomarà als 300 o 400 metres amb algunes sorpreses de neu a la zona dilluns, a l’espera de molta pluja fins dimecres.

El temps a Lleida

Durant la matinada i matí de diumenge, cauran ruixats a les comarques de Lleida amb un ambient molt fred tota la jornada. Ambient hivernal la resta de dies, mentre que la llevantada també deixarà pluja la propera setmana. 

El temps a Sabadell

Fred intens diumenge a Sabadell amb alguns ruixats dispersos fins al migdia. Dilluns es pot veure nevar a les muntanyes del voltant del Vallès amb cota de neu d’uns 400 o 500 metres tan sols. Temporal molt important de pluja i vent els següents dies. 

El temps a Terrassa

El fred serà de cru hivern diumenge a Terrassa amb ruixats al matí. Núvols la resta de jornada i també neu a cotes molt baixes (400 metres) al voltant de la ciutat dilluns. Molta pluja i vent a partir de llavors i fins dimecres.