Setmana molt complicada amb neu a cotes baixes, pluges i fred: Temps a Catalunya del 30 de març al 5 d’abril

La neu pot baixar fins als 500 metres o per sota entre dilluns a la tarda i dimarts al matí. Les pluges poden ser abundants entre dimarts a la tarda i dijous

Imatge d'una nevada en un municipi de Catalunya
Les nevades poden arribar a caure fins als 500 metres o per sota | @oriolclaypool

El temps es complica molt de cara a aquesta setmana d’entrada a l’abril amb l’arribada d’una nova fredorada i d’una pertorbació mediterrània que, depenent d'on s’acabi situant, comportarà més o menys pluja i neu. De moment, sembla que entre dilluns i dimarts la notícia serà la possibilita de nevades a cotes de 500 metres o localment per sota. L’ambient serà atípicament hivernal, impropi per les dates.

A partir de llavors, la protagonista seria una llevantada amb pluja abundant i neu pujant clarament de cota. Una setmana molt gris que convidarà encara més a quedar-se a casa, a l’espera que el temps millor clarament a partir del cap de setmana. No obstant, un petit moviment de la bossa d’aire fred o de la pertorbació pot fer canviar radicalment la previsió, raó per la qual s’haurà d’anar seguint dia a dia l’evolució d’un pronòstic molt difícil per als meteoròlegs aquesta setmana. 

Dilluns 30 de març

L’arribada d’una irrupció d’aire molt fred provinent de l’àrtic farà que les temperatures baixin molt a mesura que avanci el dilluns, 30 de març, amb ambient de ple hivern. La majoria de màximes es registraran al llarg de les primeres hores de la jornada, amb mínimes al final del dia. La majoria de màximes es mouran de 7º a 13º, clarament més baixes al Pirineu. Tot plegat amb l’arribada de xàfecs i una baixada clara de la cota de neu que tornarà a deixar nevades atípiques fora del Pirineu impròpies per l’època.

Mapa de previsió a Catalunya el 30 de març del 2020
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Nevades per sota dels 500 m i xàfecs

Tot plegat coincidirà amb un augment molt clar de la inestabilitat, amb gregalada a gran part de la costa que accentuarà la sensació de fred. Les pluges seran força presents i localment abundants entre la costa de Barcelona i Tarragona, sobretot fins a primera hora de la tarda, mentre que les precipitacions també cauran al Pirineu amb neu que anirà baixant a totes les cotes.

Al matí hi haurà algun ruixat dispers a la resta, però serà sobretot a partir del migdia quan aquests xàfecs poden estendre’s a qualsevol punt. Serà llavors quan la cota de neu anirà baixant encara més, fins a situar-se a tan sols 600 o 500 metres, localment per sota en moments de ruixat intens.

Es podrà veure nevar, de nou, a les muntanyes de Prades, al Montseny, Montserrat, cotes mitjanes i altes del prelitoral, els Ports i en punts de la Catalunya Central ubicats a aquestes cotes, així com a tot el Pirineu i Prepirineu. En principi es tractaria de ruixats dispersos i febles en conjunt. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té activada l’alerta per neu en alguns punts amb més de 10 centímetres acumulats pel damunt dels 900 metres:

Mapa d'alertes per neu a Catalunya el 30 de març del 2020
Mapa d'alertes per nevades aquest dilluns | METEOCAT

Pel que fa al vent, bufarà fort de mestral i tramuntana a les Terres de l’Ebre i al nord de l’Empordà, però també de matinada i a primeres hores al sud del Camp de Tarragona i zones elevades del sud del territori. A la resta de la costa, la notícia serà el gregal.

Dimarts 31 de març

De cara al dimarts, 31 de març, serà un dia gris en conjunt però amb precipitacions irregulars. Al matí les pluges afectaran el sud de Catalunya, i atenció a la cota de neu, que de nit i primeres hores encara se situaria puntualment per sota dels 500 metres, localment fins als 300, a les comarques de Tarragona i Lleida, on hi hauria força sorpreses. A la resta, no es descarten ruixats dispersos i febles al matí amb neu a 600 metres i vent de gregal a la costa. Situació molt interessant que s’haurà d’anar seguint amb atenció.

Mapa de la neu prevista a la península entre el 30 de març i el 2 d'abril del 2020
Mapa de les nevades extenses previstes aquesta setmana a la península Ibèrica | Model ECMWF

No obstant, la borrasca de llevant aniria guanyant la partida a la massa freda i la cota de neu es dispararia fins als 1.200 metres a la tarda, alhora que les pluges anirien guanyant terreny pel sud i la costa, encara força al marge gran part del nord del territori.

Dimecres 1 d’abril

El primer dia d’abril estaria totalment passat per aigua. Els últims mapes mantenen que tindríem una llevantada amb pluges arreu que serien especialment abundants a la costa, prelitoral, comarques de Barcelona i Girona i cara sud del Pirineu. Un extrem que s’haurà d’anar concretant, però que implicaria una regada generosa i extensa. La cota de neu ja pujaria als 1.600 metres amb temperatures també més altes arreu, però ambient fred per la pluja i el vent. 

Dijous 2 d’abril

De cara al dijous 2 d’abril, el temps encara estaria molt mogut amb precipitacions que, si bé cada cop serien més disperses, seguirien deixant pluges abundants a punts del litoral i nord-est, sobretot fins a primera hora de la tarda. La nevada a la cara sud del Pirineu oriental pot ser abundant en tot l’episodi, mentre que a Barcelona, Girona i litoral es podrien assolir els 100 l/m² en tot l’episodi. Haurem de veure si s’acaben complint totes les previsions.

Divendres 3 d’abril

A partir del divendres 3 d’abril, el temps milloraria clarament amb obertura de clarianes i tan sols restes d’alguns ruixats, especialment a la tarda a l’interior i punts de muntanya. Una millora important que vindria acompanyada d’una pujada de les temperatures.

Cap de setmana del 4 i 5 d’abril

El temps ja seria força tranquil en conjunt de cara al cap de setmana amb tan sols alguns ruixats de tarda en zones de muntanya i temperatures que anirien pujant amb ambient cada cop més primaveral. Sembla que l’anticicló s’instal·laria definitivament els següents dies amb un temps que quedaria molt tranquil.

El temps a Barcelona

El temps es complica molt a la capital catalana aquesta propera setmana. Les pluges estarien a l’ordre del dia fins dijous amb quantitats abundants al final de l’episodi i ambient hivernal fins llavors.

El temps a Tarragona

Temps molt mogut també a la ciutat de Tarragona aquesta setmana, amb precipitacions pràcticament cada dia fins dijous i temperatures hivernals. La neu apareixerà a cotes baixes a l’interior.

El temps a Girona

Situació de precipitacions pràcticament cada dia fins dijous o divendres a Girona amb quantitats abundants en tot l’episodi, ambient d’hivern i cota de neu entre els 500 i 600 metres fins dimarts al matí.

El temps a Lleida

Temps molt mogut a la ciutat de Lleida, especialment entre dimarts i dijous. Les precipitacions també hi podran arribar amb una cota de neu que se situarà tan sols als 400 o 300 metres entre dilluns a la tarda i dimarts al matí. Ambient hivernal.

El temps a Sabadell

Pel que fa a la co-capital del Vallès Occidental, el temps també estarà molt mogut aquesta setmana amb precipitacions cada dia fins pràcticament el cap de setmana. Fred amb neu a les cotes mitjanes i altes de la comarca entre dilluns i dimarts.

El temps a Terrassa

Finalment, a l’altra co-capital vallesana s’hi espera un temps també molt embolicat amb pluges que poden ser molt abundants en tot l’episodi entre dilluns i dijous. Fred hivernal i neu a partir dels 500 metres al principi de setmana.


Comentaris

envia el comentari