Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Troben aigua líquida a Mart

El planeta té un gran llac d’aigua salada al pol sud i els experts ho qualifiquen com un dels descobriments més importants dels últims anys

Els experts porten anys buscant aigua a Mart
Els experts porten anys buscant aigua a Mart | Arxiu

 

La nau Mars Express de l’Agència Espacial Europea (ESA) ha demostrat que en el planeta Mart hi ha aigua, concretament un gran llac d’aigua salada al pol sud sota una capa d’un quilòmetre i mig de gel. El descobriment, donat a conèixer per un grup d’investigadors italians, ha estat publicat a la revista Science i els experts qualifiquen la troballa com la més important dels últims anys. 

Aquest llac fa una mida d’uns 150 quilòmetres quadrats, els que vindria a ser un terreny més gran que tota la ciutat de Barcelona, i és la primera vegada que es demostra que a Mart hi ha aigua líquida, cosa que suggereix que hi podria haver llacs subterranis similars en altres parts del planeta. 

En concret, ha estat el radar italià Marsis de la nau europea Mars Express el que ha trobat l'aigua líquida que Mart té en l'actualitat. Ho ha fet a partir d'observacions realitzades durant tres anys i mig, des del maig de 2012 a desembre de 2015. La troballa d’aigua al planeta marcià s’havia convertit pràcticament en una obsessió per aquest equip.

Possibles formes de vida

Segons els experts, aquesta descoberta porta a pensar que aquest llac i altres que hi hagi per la resta del planeta poden contenir formes de vida, igual que passa en llacs profunds de la Terra sota l’Antàrtida o Groenlàndia.

A més, la troballa d’aigua al planeta marcià aporta informació a l’actualitat molt valuosa per intentar fer una reconstrucció de la història del clima i de la geologia de Mart. 

Com s’ha descobert l’aigua?

La placa de gel de Mart que conté aigua a sota
La placa de gel de Mart que conté aigua a sota | NASA

 

Els investigadors han analitzat els resultats de la nau que, quan sobrevolava una regió concreta del pol sud de Mart, va captar com canviava el senyal del radar. La zona està coberta de gel, però l’aparell, més enllà de registrar el senyal del gel, en va registrar un segon també intens.

Després de considerar diferents hipòtesis, els experts han conclòs que no hi ha una altra explicació que la del fet que sigui aigua líquidaaquest segon senyal intens provinent de sota terra.

Una descoberta que segur que canviarà el paradigma d’estudi del planeta marcià i que obre la porta a trobar vida  en una zona on fins ara no s’havien trobat senyals clars d’aigua líquida.