Els últims 4 anys han estat els més càlids de la història actual de la Terra

Segons dades de la Unió Europea, el 2018 ha estat el quart any més calorós en el conjunt del planeta amb fins a 0,4º de mitjana global per sobre del que hauria de ser normal

Les onades de calor disparen les temperatures globals a valors molt elevats
Les onades de calor disparen les temperatures globals a valors molt elevats | Arxiu

Malgrat que acabem de canviar d’any, la contaminació no para de créixer i, per tant, les notícies en aquest sentit continuen sent gens positives. Segons dades del projecte Copernicus de la Unió Europea (UE), que analitza el canvi climàtic al món, els últims 4 anys han estat els més càlids de la història recent de la Terra. 

Una tendència ascendent de l’escalfament global que es remata amb les dades del 2018, que va ser el quart anys més càlid des que es tenen dades a nivell global amb fins a 0,4º pel damunt de la mitjana des del 1981. En conjunt, la Terra s’ha situat de mitjana en els 14,7º l’últim any, dues dècimes per sota del rècord de calor assolit l’any 2016. Els últims 4 anys, els termòmetres globals han estat els més elevats des de mitjans del segle XIX.

Mapa global de la diferència de temperatures aquest 2018 respecte a la mitjana
Mapa global de la diferència de temperatures aquest 2018 respecte a la mitjana | ECMWF

 

Seguim amb més calor que en l’època preindustrial

Si ens fixem amb les dades globals, la regió que va patir un escalfament més notable el 2018 en comparació amb la mitjana climàtica va ser l’Àrtic, sobretot entre Estats Units i Rússia, al nord de l’Estret de Bering, així com l’arxipèlag de Svalbard. També ha fet més calor del normal en conjunt a les zones continentals d’Europa, Mitjà Orient i oest dels Estats Units.

No obstant, sempre hi ha excepcions, i és que al nord-est de Nord-Amèrica i zones centrals d’Àsia i Rússia les temperatures mitjanes anuals han estat per sota del normal. A Europa, tot i el fred intens que va fer a principis d’any, també s’ha acabat registrant una temperatura anual elevada, amb només dos dècimes per sota dels anys 2014 i 2015, quan es van batre rècords. En concret, la temperatura mitjana dels últims 5 anys ha estat de 1,1º més alta que durant l’etapa preindustrial.    

Evolució de la temperatura del planeta els últims 150 anys
Evolució de la temperatura del planeta els últims 150 anys | ECMWF

 

Les emissions de gasos contaminants no paren de créixer

L’informe europeu també revela que la concentració de CO² a l’atmosfera ha augmentat prop de 2,5 parts per milió aquest 2018, segons dades preses des de diversos satèl·lits. Això implica un augment lleuger en comparació a l’any 2017, quan va ser de 2,1 parts per milió a l’any.

Segons els experts, els fenòmens climàtics extrems, com ara els estius molt càlids i secs a gran part d’Europa o l’augment de les temperatures a les regions àrtiques, són senyals «molt alarmants» de cara al futur. «Només combinant els nostres esforços, podrem fer un canvi de tendència i preservar el nostre planeta per a les futures generacions», conclouen els investigadors.


Comentaris

envia el comentari