Catalunya i València, entre les comunitats amb més mercuri en l'organisme de tota Europa

Tot i que les quantitats no són perjudicials per a la salut, són més altes de les que es recomanen
L'estudi s'ha realitzat a partir de mostres d'anàlisis de sang, d'orina i cabell. | StopVIH

 

Els espanyols són els europeus que més mercuri tenen en el seu organisme, cosa que ve provocada per l'alt consum de peix, segons ha pogut constatar un estudi de Toxicologia de la Universitat de Múrcia (UMU). A més, dins d'Espanya, les comunitats més afectades per aquest perillós metall serien Catalunya i València, entre altres comunitats mediterrànies.

 

Aquest treball de biomonitorització humana s'ha emmarcat en el context d'un macroestudi que s'està realitzant en l'àmbit europeu per a estudiar la presència de diferents tòxics en l'organisme dels ciutadans europeus. Els resultats han evidenciat com els espanyols presenten nivells més alts dels recomanables de mercuri, per sobre de la resta d'estats de la UE. Els següents més afectats pel metall són França, Itàlia o Grècia.

 

Les comunitats autònomes del Mediterrani, les més afectades

Aquest treball, a més, estableix que els habitants de Catalunya, València, Balears, Andalusia i Múrcia són els que més presència d'aquest metall tòxic tenen en l'organisme. Tot i aquesta dada, la UMU ha assegurat que la posició d'una comunitat autònoma en el rànquing podria variar depenent d'on s'ha obtingut la mostra: 1.900 anàlisis de sang, 1.700 d'orina i 600 de cabell de persones residents a tota Espanya.

 

Altres regions que mostren índexs elevats són Galícia o el País Basc, tot i que per sota de les comunitats mediterrànies espanyoles. La principal conclusió a la qual ha arribat l'estudi és que aquests alts nivells de mercuri estan directament relacionats amb el consum de peix.

 

El consum de peix és el que provoc aun augment de Mercuri en els nostres organismes | peix

 

 

«No té efectes directes sobre la salut, però s'han de vigilar»

«La majoria de la població estudiada es troba en els valors de referència establerts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), fet que implica que la presència de mercuri en el seu organisme no té efectes directes sobre la salut, però sí que es tracten de nivells molt alts que s'han de vigilar», explica Miquel Motas, professor de Toxicologia de la UMU que ha participat en l'estudi.

 

El consum de tonyina i peix espasa és el que més incidència té en aquests alts índex de mercuri en els habitants del mediterrani. «No es tracta que hàgim de deixar de menjar peix, sinó que s'ha de moderar el seu consum», apunta Motas. El mateix professor també ha apuntat que la precaució més gran l'han de tenir les dones embarassades i els nens.

 

El consum de peix espasa i la tonyina són les espècies que més incideixen en aquests alts índex de mercuri | Llotja de Vilanova

 

 

Recomanacions

Per a aquests dos grups de persones de risc, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) recomana no prendre més d'una o dues llaunes de tonyina a la setmana. A més, el professor ha afegit que la resta de la població simplement ha de «tenir precaució i equilibrar el consum d'aquests peixos amb altres de més petits, ja que no presenten una presència de mercuri tan gran».

 

El mercuri és un element tòxic que ha arribat al mar al llarg dels anys com a conseqüència de l'activitat humana, i s'ha estès als peixos a través de la cadena alimentària. Aquest metall travessa les membranes cel·lulars i pot arribar a afectar el sistema nerviós d'adult.

 

També et pot interessar...