Les 12 plantes medicinals més populars i la seva utilitat

Descobreix les seves principals propietats i virtuts per als humans

.
Les plantes medicinals poden ajudar-nos en molts casos | Cedida

Les plantes medicinals, amb els beneficis curatius que se’ls atribueixen, han contribuït a la creació d’un gran nombre de creences i mites al seu voltant. De fet, hi ha gent que decideix reemplaçar els tractaments amb fàrmacs per aquesta mena de remei natural, encara que no sàpiguen del cert l’impacte que pot tenir per al seu cos.

Tot seguit, farem una recopilació d’algunes de les herbes i plantes medicinals més populars, dels seus efectes per al cos humà i del seu origen.

En què consisteixen les plantes medicinals?

Hom considera habitualment planta medicinal tota aquella planta que es pugui fer servir amb objectius curatius. Aquesta mena de vegetals tenen parts o extractes amb substàncies que compten amb efectes positius per al cos humà.

Caldria remarcar que les plantes medicinals no són el mateix que la fitoteràpia, una ciència centrada a examinar com poden utilitzar-se alguns productes vegetals amb finalitats terapèutiques i que elabora fàrmacs amb drogues vegetals a la base, que s’extreuen de les plantes medicinals.

Es denomina «droga vegetal» aquella part concreta de les plantes medicinals que es fa servir amb objectius terapèutics. Així, les drogues vegetals se sotmeten a una adaptació per tal d’assolir la forma farmacèutica més convenient per al seu consum humà.

Quina utilitat tenen les 12 plantes medicinals més conegudes?

Les plantes medicinals s’utilitzen des de fa mil·lennis: de fet, ja es feien servir durant la prehistòria i les han emprat totes les cultures, perquè van ser els primers remeis que els humans van fer servir per tal de guarir diverses patologies i posar solució a alguns mals.

Com que representen molts beneficis per a les persones i en els últims temps cada vegada més gent intenta prescindir dels medicaments químics convencionals, creiem que cal recalcar la rellevància de disposar d’una bona informació sobre els seus efectes sobre el cos humà, tant si són positius com negatius. Per tant, presentem una descripció de les plantes medicinals més habituals i la seva utilitat.

Les plantes poden tenir moltes virtuts saludables
Les plantes poden tenir moltes virtuts saludables | Gerard

1. All: augmenta les defenses

Aquest aliment posseeix un gran ventall d’efectes beneficiosos per a l’organisme, que es deuen sobretot als sulfurs que conté com ara l’al·licina, que li confereix propietats estimulants del sistema immunitari, antiinflamatòries i d’ajuda en la lluita contra els bacteris que podrien presentar resistència a alguns fàrmacs.

A més, aquest ingredient tan utilitzat a nivell culinari també produeix  àcid sulfènic, una substància que ajuda a l’eliminació dels radicals lliures i que confereix a l’all els efectes antienvelliment que l’han tornat molt popular.

2. Camamilla: aliada per a la digestió

D’aquesta planta se’n fan servir sobretot les flors, que es venen habitualment dissecades. Aquesta herba medicinal posseeix molts beneficis per a l’organisme, des de contribuir a fer baixar el colesterol fins a la sedació, passant per les seves virtuts antiinflamatòries que mitiguen, entre altres, el dolor de la regla.

Ara bé, la virtut més coneguda d’aquesta herba està vinculada amb els beneficis que posseeix a l’hora de reduir el malestar que es pot experimentar a l’aparell digestiu. La flor de la camamilla pot ajudar a mitigar el dolor de l’estómac, de l’intestí i de les dolències com els còlics o els gasos.

3. Gingebre: antiviral

El gingebre en pols prové del rizoma d’aquesta planta tan popular, que posseeix efectes antivirals: d’aquesta manera, lluita contra els símptomes del ventre inflat calmant les nàusees i afavorint la digestió, i també contribueix a prevenir refredats.

El gingebre té propietats antivirals
El gingebre té propietats antivirals | Cedida

 

4. Lli: combat el restrenyiment

Les llavors de lli presenten un alt contingut de vitamina I, així com d’àcids grassos essencials omega-3. El nostre cos no té la capacitat de crear omega-3, i per això caldria assegurar-nos que en prenem habitualment per tal de gaudir d’una estructura adequada de les cèl·lules del cos i, sobretot, de les neurones.

A banda, el lli sovint es fa servir per combatre el restrenyiment, perquè té molta fibra. Per això, si prenem una cullerada petita de lli cada dia estarem contribuint al bon funcionament del trànsit intestinal.

 

5. Melissa: relaxant

La melissa posseeix una flor que té diversos olis essencials molt beneficiosos a l’hora d’assegurar el funcionament adequat del nostre cos. A més, té un alt contingut de flavonoides, substàncies amb efectes antioxidants que neutralitzen els radicals lliures, que són els encarregats de desgastar les cèl·lules corporals.

Es fa servir molt amb la finalitat de calmar l’ansietat, perquè tot indica que gaudeix d’efectes relaxants. A banda, pot contribuir a adormir-nos més de pressa, tot i que cal vigilar si s’està prenent medicació per acabar amb l’insomni i consultar amb un especialista si es vol combinar, perquè podrien interactuar.

 

6. Nabiu vermell: prevenció de les infeccions urinàries

Amb els nabius vermells es pot fer un suc que posseeix moltes proantocianidines i ajuda a acidificar l’orina. Així, contribueix a prevenir les infeccions urinàries perquè evita que els bacteris puguin adherir-se a les parets del tracte urinari.

7. Menta: per respirar millor

Aquest producte que s’empra molt habitualment a la cuina mediterrània també gaudeix de moltes virtuts medicinals i compta amb grans beneficis per a l’aparell respiratori, perquè ajuda a calmar la tos i els símptomes del constipat.

A més, moltes persones diagnosticades amb còlon irritable en prenen, perquè contribueix a la relaxació de la musculatura de l’intestí i a la reducció dels espasmes que pot patir el còlon. També cal remarcar que desprèn una aroma agradable que pot ajudar a solucionar el mal alè.

  8. Ginseng: millora el rendiment mental

  L’arrel xinesa del ginseng és una de les plantes curatives amb més beneficis per a la salut. Estimula el rendiment mental i físic, mitiga el cansament i potencia la memòria, cosa que la converteix en una gran aliada de molts estudiants.

  Així mateix, afavoreix la disminució de la pressió arterial i contribueix a estimular el sistema immunològic, per la qual cosa és molt habitual que es faci servir com a prevenció contra els refredats i la grip.

   

  9. Farigola: antioxidant

  A banda de ser molt útil a la cuina, aquesta planta curativa gaudeix d’unes interessants virtuts antioxidants pel contingut tan elevat que té de flavonoides, una substància propícia per augmentar els greixos sans de les membranes de les cèl·lules del cos.

  Igualment, és rica en ferro, magnesi i vitamina C i posseeix un potencial molt interessant per a la prevenció de les malalties del cor. A més, cal destacar que la seva agradable aroma pot anar molt bé per repel·lir alguns insectes com ara els polls.

  10. Àloe vera: regeneradora dermatològica

  L’àloe vera no només és coneguda per la seva popular virtut de regenerar la pell, sinó que, a més, és un vegetal que gaudeix d’una gran varietat de beneficis a nivell de salut —un dels que més. Entre altres propietats, reforça les defenses del cos i contribueix a facilitar les digestions i la funció dels intestins.

  Hem de dir, però, que l’àloe vera sobretot es fa servir per protegir la pell de les cremades, per millorar l’aspecte que presenten algunes taques o arrugues del cos i per contribuir a la correcta cicatrització de ferides i estries.

  L'Àloe Vera té molts usos medicinals
  L'àloe vera té molts usos medicinals | Steadyrun

   

  11. Cua de cavall: diürètica

  Aquesta herba posseeix unes tiges que tenen beneficis medicinals per a l’organisme i que habitualment es dessequen per després prendre’s en forma de píndola o d’infusió. Gaudeix de propietats diürètiques que poden resultar molt útils per tractar infeccions urinàries lleus.

  A més, s’ha tornat molt popular com a ingredient per incloure a les dietes destinades a reduir el pes corporal, perquè contribueix a eliminar líquids. No obstant això, se n’hauria de limitar el consum en pacients que pateixin problemes del cor o hipertensió.

   

  12. Valeriana: beneficis per agafar el son

  La valeriana posseeix un efecte sedant que facilita la reducció de l’activitat cerebral i del sistema nerviós central. Per això, té propietats tranquil·litzadores molt útils per tota aquella gent que té problemes per dormir. Tot sembla indicar, a banda, que aquestes virtuts tenen efectes importants a l’hora de calmar l’estrès i l’ansietat.

  Referències bibliogràfiques:

  • Coombes, Allen J. (1993). Manuales de Identificación: Árboles. Barcelona: Ediciones Omega, S. A.
  • Horak, Miroslav (2015). Etnobotánica y fitoterapia en América. Brno: Departament d’Idiomes i Estudis Culturals, Facultat de Desenvolupament Regional i Estudis Internacionals, Mendel University a Brno. ISBN 978-80-7509-349-3
  • Mejía, Kember i Rengifo, Edna (2000). Plantas Medicinales de Uso Popular en la Amazonía Peruana. 2a edició. Lima: Agencia Española de Cooperación Internacional.

  Comentaris

  envia el comentari