Els 20 llibres de superació personal més recomanables

Les millors lectures per augmentar la motivació i vèncer els obstacles de la vida

En els casos en què la frustració s'apodera de tu i anul·la la teva capacitat per reaccionar davant dels obstacles quotidians, els llibres de superació personal et poden ajudar en gran mesura a motivar-te i a inspirar-te  per tal d'afrontar millor els problemes.

Et revelen diferents estratègies per encarar els obstacles amb una mirada diferent, tal com explica 'Carácter Urbano', a través d'una perspectiva ampliada sobre la vida i els seus maldecaps. Tot seguit, et presentem les millors lectures relacionades amb la superació personal.

  • Et recomanem: Els 7 llibres idonis per apoderar les més petites de casa

Els llibres de superació personal que no et pots perdre

De quina manera pots fer que la teva vida social i la comunicació amb la gent millorin? Quins són els millors consells per desprendre't de tot allò que no t'agrada de tu mateix/a? Com pots aconseguir superar les decepcions i les frustracions? I sortir-te'n de les depressions? Són  interrogants que es resolen a través d'aquestes lectures, a més de molts altres dubtes. 

1. Com guanyar amics i influir sobre les persones, de Dale Carnegie

Es pot vantar de ser una de les primeres obres literàries d'autoajuda  que s'han publicat. En concret, va aparèixer l'any 1936, i el seu autor és l'exitós empresari Dale Carnegie. A banda, es troba entre les principals referències de llibres de superació personal, amb un nombre d'exemplars venuts que supera els 15 milions a nivell mundial. El principal element que explica el seu èxit és la combinació que fa de diferents factors.

Carnegie, de fet, vol ajudar els lectors a teixir relacions d'amistat, ser més populars, enfortir la capacitat d'influència que puguin tenir i augmentar el seu prestigi per mitjà d'una simbiosi molt singular entre el màrqueting, les teories al voltant del comportament humà i la psicologia. Al bell mig del desenvolupament capitalista, el lideratge és un concepte que té una posició essencial.

Tot i que alguns poden pensar que el llibre ha quedat desfasat, se n'han fet diverses actualitzacions i revisions. A més, cal destacar el fet que ens proporciona un esquema ben profitós per a la vida quotidiana. Per exemple, inclou un total de 9 regles que t'ajudaran a arribar a ser un bon líder i 7 passos que cal seguir per assolir la felicitat a casa.

2. Les teves zones errònies, de Wayne W. Dyer

Amb l'epígraf de 'Guia per combatre les causes de la infelicitat', aquest psicòleg ens oferia una obra de superació personal que ha tingut una gran influència. El seu pla de desenvolupament personal s'inicia a través dels complexos d'inseguretat i culpa, i de la sensació de frustració i de bloqueig.

A poc a poc, Dyer ens ensenya la via que cal seguir per aconseguir superar la infelicitat  per mitjà de diverses estratègies, com ara gestionar les nostres emocions, allunyar-nos de les limitacions del passat, créixer dins de l'amor propi, trencar amb emocions que no són útils com ara el sentiment de culpabilitat i tirar cap endavant en la nostra independència pel que fa als altres.

Juntament amb algunes altres estratègies que et revelarà aquest llibre, aquests elements s'inclouen dins d'allò que, segons l'autor, són les zones errònies que cal combatre per tal d'assolir la felicitat.

3. El poder de l'ara, d'Eckhart Tolle

Els llibres d'autoajuda s'han convertit en tot un negoci i a les llibreries s'ha pogut veure com n'augmentaven els exemplars de manera molt significativa. Ara bé, n'hi ha ben pocs que posseeixin la qualitat d'ajudar-te a transformar la teva existència com aquest. Tolle, de fet, es considera que és l'autor espiritual amb més popularitat de tots els Estats Units d'Amèrica. Així doncs, en cas que vulguis esbrinar la força de l'autor, no et pots perdre aquesta obra.

Principalment, l'interès que té es fonamenta en el fet que s'escriu en base a l'experiència de l'autor: Tolle ens descriu la sobtada il·luminació que va viure quan es trobava en un dur procés de depressió i crisi personal. Conté algun element que ens pot recordar al budisme zen, perquè l'autor parla de com, per casualitat, va trobar en ell mateix una essència fonamental  que anava més enllà de la seva ment i del seu cos.

Si endinsar-se a les filosofies orientals et sembla quelcom obtús, llegir aquest llibre et pot ajudar molt a avançar cap a una descoberta nova de tu mateix/a, més enllà dels problemes del dia a dia, i tot d'una manera molt amena i gens pesada.

  • Si t'agraden els llibres en format digital, en aquesta guía d'España Diario (en castellà) podràs conèixer la plataforma de descàrrega de llibres online Libros Gratis XYZ i altres alternatives similars.

4. La bona sort, d'Álex Rovira i Fernando Trías de Bes 

Si vols descobrir les claus de la prosperitat a nivell laboral i personal, 'La bona sort' de l'autor Álex Rovira i el conegut economista Fernando Trías de Bes és el teu llibre. En concret, l'obra gaudeix d'una aplicació pràctica a nivell laboral, tot i que va encara més enllà.

Per mitjà de la gran faula de Nott i Sid, un parell de cavallers que miren de trobar la prosperitat, Rovira i de Bes ens ofereixen una reflexió a nivell filosòfic sobre dues classes de sort: el capritxós i imprevist atzar, per una banda, i la bona sort, per l'altra, que ens arriba sempre que s'hagin donat les condicions bàsiques per a l'aparició de les oportunitats.

Amb  més de 3 milions d'exemplars venuts arreu del planeta, aquesta lectura amena i ràpida proporciona determinació i motivació als lectors, d'una manera altament didàctica.

5. The Subtle Art of Not Giving a F*ck, de Mark Manson

Tens ganes de llegir una obra més refrescant, propera i àgil? Aleshores, no et pots perdre aquest llibre, amb un títol trencador que en català es pot traduir com 'El subtil art que tot t'importi una merda'. El seu autor és un conegut bloguer, i s'ha convertit en tot un èxit de vendes del 2018. A més, cal remarcar que es troba entre els llibres de superació personal més recomanables perquè sap rebutjar del tot la pretensió a nivell científic i ens sap plantejar allò que ben pocs gosen dir.  

Tot i que se li poden fer diverses crítiques, també té punts ben forts com ara la seva sinceritat i franquesa. Mark Manson, de fet, té una gran habilitat a l'hora de transformar les reflexions, els sentiments i les emocions en mots, i això fa que es creï una sensació de proximitat molt gran, com si ens estigués transmetent el missatge una persona que és amiga nostra o una veu que prové del nostre interior, i no pas un terapeuta. Així, es pot connectar més directament  amb un lector que, tal com explica el subtítol de l'obra, troba un 'enfocament trencador que l'impulsa a assolir l'èxit i la felicitat'.

via GIPHY

 

6. On és el límit?, de Josef Ajram

Amb els seus missatges poderosos al voltant de la superació personal, aquest jove corredor de borsa de Barcelona va aconseguir convertir-se ràpidament en 'influencer'. A través del seu exemple, ens ensenyava que la superació personal és possible: de fet,  la seguretat en ell mateix i la seva determinació són les eines que li han permès guanyar cada dia una gran quantitat de diners a la borsa i, a banda, passa el temps lliure corrent per entrenar al màxim el seu cos.

Ajram ha sabut transmetre una imatge d'home exitós —quelcom que va més enllà del tema monetari—, una imatge que a tots ens agradaria tenir, i ha fet que l'enveja sigui positiva: amb el seu estil jove i sense embuts, vehicula per mitjà dels mots els secrets que poden ajudar-nos a vèncer les nostres limitacions. Ha escrit diverses obres que han triomfat, i el seu 'On és el límit' s'encarrega de resumir la seva filosofia vital i ja se n'han dut a terme 10 edicions.

El propi autor explica que va decidir dur a terme algunes de les proves més difícils del planeta per descobrir on es troben els límits del cos de les persones, igual que els corredors de borsa temptegen i assumeixen riscos.

  • També pots llegir:  Els millors 35 llibres de psicologia

Les obres de superació personal al voltant de l'amor i del desamor que més destaquen

Si fa temps que arrossegues una crisi de tipus amorós i que no te n'acabes de sortir, si mires per la finestra cap a l'horitzó amb malenconia o si els pensaments feridors et turmenten, aquests llibres sobre superació personal de les crisis amoroses et poden resultar molt útils.

7. Manual per no morir d'amor, de Walter Riso

Si vols superar una crisi de desamor, el millor mètode per aconseguir-ho és la vaga afectiva, un concepte ple de força que insta a la força espiritual i mental per tal de no submergir-nos en els desastres de tipus emocional. L'autor de llibres d'autoajuda i doctor en Psicologia Walter Riso va ser capaç de resumir, dins d'aquesta obra, un total de deu principis vinculats amb la supervivència afectiva.

Segurament has pogut deduir que l'obra està destinada a les situacions límit de la gent que es troba sumida dins de la desesperació i la incapacitat quan es tracta d'endreçar el seu univers emocional. A través d'una introspecció dins de l'entramat complex dels vincles sentimentals i de l'efecte que tenen per a la ment de les persones, Riso ens fa una invitació a allunyar-nos de la idea convencional que es té sobre l'amor.

Si el dolor i l'angoixa envaeixen les nostres relacions sentimentals, una de les respostes més útils és construir l'amor propi com a eina de defensa. Aquesta obra tan suggeridora et permetrà descobrir com fer-ho.

8. Si duele no es amor, de Silvia Congost

Silvia Congost és una coneguda terapeuta emocional que ens ofereix un llibre molt inspirador fonamentat en la consideració que el dolor no prové dels sentiments d'amor, sinó dels de les obsessions. Igualment, ens ofereix una reflexió al voltant de diversos problemes que es vinculen amb la metabolització equivocada de l'amor. 

L'experiència personal de l'autora com a terapeuta ens ensenya que ha sabut aprendre que la dificultat més gran passa per la detecció dels vincles tòxics. Així, al seu llibre es proposa mirar d'ajudar-nos a identificar els símptomes que caracteritzen les relacions obsessives, a través d'un text ben suggeridor que contribueix a fer que puguem establir noves relacions amb nosaltres mateixos.

Es tracta, de fet, d'allò que garanteix un vincle madur amb l'altra gent, també dins de l'àmbit de l'amor, perquè ens ha ajudat a alliberar-nos dels vicis que havíem fet nostres.

9. Me cuesta tanto olvidarte, de Mariela Michelena

El principal atractiu d'aquest llibre és que prové de les inquietuds específiques que tenen les persones. A partir del triomf que va assolir amb l'obra 'Mujeres malqueridas', Michelena va començar a rebre una gran quantitat de cartes de les lectores, que li explicaven les preocupacions que tenien a nivell amorós. Aleshores, l'autora es va adonar que hi havia una cosa en comú entre totes elles: no podien trencar amb els amors de tipus malaltís.

A més, Marchena va adonar-se que totes aquestes dones volien sortir-se'n i deixar aquestes situacions enrere, i per aquesta raó va voler publicar 'Me cuesta tanto olvidarte', una obra que parla directament al cor ferit d'aquestes lectores. Dins de les seves pàgines, no hi ha lleis concretes per deixar enrere els antics amors, sinó que hi ha quelcom més profund i significatiu.

Aquesta obra constitueix una veritable guia constructiva i sincera de tipus emocional per tal d'evolucionar i assolir una personalitat carregada de força.

10. Menja, resa, estima, d'Elizabeth Gilbert

Segur que hi ha qui reconeix aquest títol perquè és el mateix que el que du el llargmetratge que van protagonitzar Javier Bardem i Julia Roberts. Tot i que la pel·lícula ens pot ajudar a passar una estona d'allò més entretinguda i a reflexionar al voltant de diversos temes, t'aconsellem especialment que et llegeixis el llibre, perquè és la guia completa per tal d'assolir la plenitud sentimental i vital.

La gosadia que mostra l'escriptora a l'hora de despullar el seu ésser en un llibre autobiogràfic que ens parla de com es reconstrueix una vida que ha quedat feta miques a causa del fracàs de tipus emocional i del divorci  sorprèn els lectors, que veuen com la franquesa del relat que prové de l'experiència personal esdevé una font d'aprenentatge molt important. Sense cap mena de dubte, es tracta d'una veritable lliçó vital.

Ara bé, el fet més destacat és que l'escriptora no s'atura quan es tracta de parlar del dolor: de manera ben natural, explica als lectors el trajecte vital que va haver de fer per tal de tornar-se a trobar.

via GIPHY

 

Els llibres de superació personal vinculats a l'economia que has de llegir

També existeixen obres de superació personal que relacionen la felicitat amb els guanys monetaris i l'èxit a nivell laboral. Dins de la societat de consum capitalista actual, aquests llibres que ens miren d'explicar com assolir l'èxit laboral i guanyar molts diners han esdevingut molt populars.

11. The 4-Hour Workweek, de Timothy Ferriss

Dins del camp laboral i econòmic, l'obra de referència sobre superació personal fa 10 anys que és aquesta, sobretot perquè veu el tema dels diners amb una mirada completament nova: la felicitat que ens proporcionen els diners no rau en la quantitat sinó en tot allò que ens poden oferir.

Ferriss, de fet, contempla aquí el principal problema estructural de l'actual societat de consum en què vivim: la gent sovint confon el fet de posseir una gran fortuna amb la felicitat. Per aquest motiu, ens cal passar tot el dia a la feina i, al final, normalment aconseguim una gran quantitat de diners però ens falta disposar d'estona per gaudir-ne. Així doncs, Ferriss mira de fer-nos entendre una cosa que és fonamental per acostar-nos a la felicitat i als diners.

La base de l'obra és aquesta: no ens hem d'esllomar treballant per aconseguir tenir molts diners, ni posseir una fortuna molt elevada per tal de gaudir de la vida que voldríem.

12. Qui s'ha endut el meu formatge?, d'Spencer Johnson

Aquesta obra d'èxit d'Spencer Johnson fa servir una estratègia molt efectiva: ens fa arribar el seu missatge de la mà de la paràbola, i se'n surt d'allò més. A través d'una història escrita d'una manera ben amena, ofereix valuosos consells vinculats amb les transformacions laborals i vitals.

Per mitjà de la fabulació de dues personetes i dos ratolins que miren de trobar el formatge que els pertany, l'autor ens explica les reaccions més habituals quan ens enfrontem a canvis imprevistos i bruscos: l'adaptació per assolir quelcom més interessant, la resistència davant del temor que es produeixin fets pitjors, la rapidesa a l'hora d'actuar o la prevenció prèvia al canvi.

Un llibre d'allò més entretingut i divertit, que ens farà reflexionar i modificar l'actitud que tenim pel que fa als canvis, i tot per aconseguir les millors coses.

13. Pensi i faci's ric, de Napoleon Hill

Hi ha molta gent que pensa que és el millor llibre que s'ha escrit en l'àmbit de la superació personal relacionada amb el camp econòmic i professional. Publicat l'any 37, també constitueix una obra totalment pionera que té un interès que ha augmentat cada vegada més i ha servit d'inspiració per a moltes persones somiadores. Una autèntica referència en aquest àmbit, que ha venut la impressionant xifra de 70 milions de còpies.

És un manual pràctic que pretén ajudar a assolir l'èxit dins de l'àmbit dels negocis i que s'ha enriquit, en les diferents edicions posteriors que se n'han fet, gràcies als testimonis d'alguns famosos. Ara bé, també va rebre algunes crítiques: des del moment en què es va publicar, alguns van pensar que combinava, de manera buida, el voluntarisme i la superficialitat.

Això sí, posteriorment s'han escrit molts llibres d'aquesta mena que, en part, li deuen molt a una obra pionera que  va encetar el camí de l'autoajuda dins de l'àmbit dels negocis.

14. Sell or Be Sold, de Grant Cardone

Cardone encarna la típica imatge de l'home de negocis d'èxit nord-americà que té un talent essencialment motivador. Si et cal assolir l'èxit a nivell laboral, aquest llibre et permetrà endinsar-te dins de la lògica del capitalisme més salvatge de l'autor Cardone.

Es tracta d'un multimilionari dels Estats Units que ens sedueix quan ens aturem a observar-ne la biografia: una persona que, des de baix de tot, va invertir els seus esforços i el seu talent per tal d'esdevenir el propietari d'un 'reality show' i de 4 negocis. A banda, ens sedueix també perquè sap explicar-nos la idea de l'èxit il·limitat i abastable. Aquesta obra, de fet, ha passat a ser el llibre de referència per als venedors i tota una clau per a la persuasió.

L'autor, a més, ens mostra a través d'aquesta obra algunes estratègies per tal de persuadir els clients i vendre'ls allò que vols. El més rellevant del llibre, però, no és això, sinó l'esperit intens i agressiu que impregna els seus plantejaments.

15. Rich Dad, Poor Dad, de Robert Kiyosaki

A banda de ser un gran èxit de vendes, aquesta obra també està carregada de polèmica. Ha rebut algunes crítiques pel plantejament metodològic que ofereix, que es diu que no té gaire recomanacions de tipus pràctic i que li sobra pretensió de tipus alliçonador, així com per l'enfocament que presenta, que està fonamentat en una ambició pels diners fora de sèrie.

Això sí: no es pot negar que el concepte que Kiyosaki explica sobre la llibertat financera en aquesta obra ha servit per inspirar milions de lectors del planeta. Kiyosaki es basa en les  lliçons pràctiques que li va oferir el seu pare al voltant del fet d'estalviar i de tenir seguretat per créixer, i molta gent ho ha interioritzat com una filosofia de vital importància.

El principal plantejament de l'autor és que  la riquesa és la quantitat de dies que pot mantenir l'ingrés dels teus actius i el fet que quan els ingressos del mes superen les despeses assoleixes la llibertat financera.

via GIPHY

 

Els llibres de superació personal a nivell espiritual que et cal llegir

Darrerament, les teories orientals han anat fent-se un lloc dins de la societat occidental, fonamentalment per tal de contribuir a mitigar l'ansietat i l'estrès i per empènyer-nos cap a la plenitud. Tot seguit, et presentem els millors llibres sobre superació personal centrats en el creixement a nivell espiritual.

16. Les nou revelacions, de James Redfield

Es tracta d'una novel·la que et farà plantejar-te les coses d'una manera diferent. L'any 93 va aparèixer de la mà de James Redfield, i va assolir un èxit tan important que l'escriptor va decidir fer-ne dos llibres més i, fins i tot, se'n va fer un llargmetratge.

El llibre es fonamenta en la trobada d'un pergamí que parla d'un total de 9 revelacions espirituals. D'una en una, l'escriptor ens les dona a conèixer com unes lleis lligades a l'existència, mentre l'Església vol evitar que la gent les conegui. En conjunt, el missatge que transmeten totes 9 és vist com una autèntica il·luminació.

A través d'una història que s'explica amb un talent notable, els lectors podran veure la confluència que es produeix a partir de les energies individuals cap a una força comuna i un destí compartit carregat d'esperança.

17. El monjo que es va vendre el Ferrari, de Robin Sharma

L'autor Robin Sharma ens presenta aquí una reflexió que ve de lluny i ha sabut renovar, sobre la divisió que trobem entre el món espiritual i el material, per mitjà de la faula espiritual que ens parla d'un advocat ric que pateix una crisi existencial a causa d'un problema cardíac i que un bon dia opta per vendre tot allò que posseeix i marxar cap a l'Índia.

Un cop arriba a l'Himàlaia, l'home d'èxit es dirigeix cap a un monestir on s'introdueix de ple dins de la comunitat budista per extreure lliçons molt valuoses al voltant del coratge, la felicitat, la pau interior i l'equilibri. Aquí, la filosofia oriental i els seus ensenyaments ens donen pautes per tal de millorar la nostra vida.

Per a totes les persones que miren de trobar una resposta espiritual pel que fa als problemes existencials, aquest llibre tan carregat d'inspiració és un dels més recomanables: des del 2010, any en què va sortir a la llum, se n'han venut més de 5 milions d'exemplars.

18. Les set lleis espirituals de l'èxit, de Deepak Chopra

El popular líder espiritual i metge indi Deepak Chopra és l'autor d'aquest llibre tan recomanable que vehicula un missatge que es fonamenta en el budisme zen: l'èxit es basa en el camí i no en les metes. Per aconseguir-lo, cal que ens disposem a sembrar les llavors de la divinitat dins nostre. 

Això es tradueix en un total de set lleis que, entre altres idees, ens diuen que el fet de rebre i donar s'inclouen dins d'una mateixa energia universal i que les accions que duem a terme originen una força que ens retorna —tal com indica el concepte del karma—, a més del fet que si estudiem la natura podrem fer servir la llei del mínim esforç que es fonamenta en la responsabilitat, l'acceptació i també en el concepte d'ésser no defensiu.

El propòsit que persegueix aquest llibre, de fet, és el de construir una perspectiva nova al voltant de nosaltres mateixos, de la missió que tenim en aquest món i de la manera d'actuar que ens caracteritza. Una il·luminació en tota regla.

19. The Way of Zen, d'Alan Watts

Alan Watts és un dels estudiosos occidentals de més prestigi sobre el budisme zen. A través d'aquesta obra, que molts consideren un pilar fonamental per endinsar-se en el tema, Watts ens explica, entre altres elements, l'essència d'aquesta filosofia: que la dualitat subjecte-objecte és totalment relativa.

Si entenem això, acceptarem que la lluna que es veu reflectida a l'aigua és la mateixa lluna sobre l'aigua i, per aquesta raó, cal que observem el món amb uns altres ulls, que invertim el sentit comú de les coses. A través d'aquest ensenyament i de molts altres que resulten igualment estimulants, Watts condueix el lector pels conceptes més complexos del món zen  fins que els interioritza com un element familiar.

Una obra molt recomanable per a totes aquelles situacions en què la frustració a nivell amorós o vital, la insatisfacció amb un mateix o l'estrès laboral ens oprimeixen.

20. La màgia de l'ordre, de Marie Kondo

A les societats occidentals es respira molt d'estrès, i segurament per això ha crescut l'interès pel Feng-Shui, una filosofia oriental que vincula el benestar de la gent i l'equilibri a nivell espiritual, mental i físic amb l'ordre, la distribució de les coses i la decoració a casa nostra. Marie Kondo treballa sobre el fonament d'aquest principi per a la seva obra 'La màgia de l'ordre'.

Aquesta dona és tota una experta en el camp de l'espiritualitat japonesa i, amb un exitós llibre que ha aconseguit vendre més de 235.000 còpies arreu del planeta, ha fet arribar a les llars de molta gent el singular mètode que ha creat, l'anomenat KonMari, per tal d'ajudar-nos a mantenir ordenada la nostra llar o la nostra oficina. A través d'unes tècniques que sorprenen per la seva facilitat, notaràs una gran transformació a casa teva i també a la teva vida.

Si dus a terme una lectura acurada d'aquest llibre d'autoajuda, un dels més interessants que existeixen, t'adonaràs que t'has passat molt de temps vivint amb coses materials que realment no et feien falta.

  • No et perdis: Els 20 llibres d'amor més recomanables de tots els temps