TVE va decidir fer una aposta clara per la qual creia que seria la sèrie del moment i gairebé un any després han demostrat que no estaven del tot equivocats. Salón de té La Moderna, coneguda popularment com La Moderna, està sent un dels èxits més grans de la cadena pública.
La ficció s'emet de dilluns a divendres a TVE a les 17:30. El seu primer episodi es va transmetre ja fa gairebé un any i està coproduïda per RTVE i Mediawan, amb la participació de Boomerang TV.
A causa de les grans xifres de televidents, RTVE va decidir renovar-la amb una segona temporada que comptaria amb 116 capítols. Aquest èxit és, principalment, gràcies a cinc grans aspectes que han resultat ser claus perquè la sèrie funcioni.
L'impressionant plató
La Moderna va començar el seu rodatge el 7 d'agost de 2023. El més curiós és que ho va fer gravant en tan sols dos escenaris durant tota la primera temporada.
El primer va ser a Madrid. La sèrie està ambientada a la capital espanyola, motiu pel qual han aprofitat els carrers, parcs o edificis per donar un toc de realisme.
El segon escenari es fa servir per gravar els espais d'interior. A més, cal ressaltar que poden muntar diversos escenaris, ja que té més de 2.500 metres quadrats d'espai.
La connexió sorprenent amb Eurovisió
Hi ha un detall a l'emissió de la sèrie que està lligat amb Eurovisió. Concretament, parlem de la capçalera oficial de La Moderna. Hi podem sentir Pastora Soler, representant d'Espanya el 2012, cantant la seva famosa cançó Quédate conmigo.
A més, una de les dades curioses és que la cançó va estar composta, entre d'altres, per Tony Sánchez Ohlsson. Aquest també ha participat activament en la creació de la capçalera de la sèrie.
Inspirada en la novel·la Tea Rooms
Tot i que La Moderna és una ficció diària, està basada en la novel·la Tea Rooms de 1934. Es tracta d'un llibre escrit per Luisa Carnés, una de les autores més rellevants de la Generació del 27.
La novel·la es basa en l'experiència de l'autora, que va treballar com a cambrera i dependenta en un conegut local d'hostaleria. Luisa Carnés representa amb aquest llibre la vida de les dones en una època molt convulsa, la dècada dels 30.
Tea Rooms va ser un dels llibres més venuts aleshores, encara que després va tornar a popularitzar-se amb la seva reedició de 2016. A més, aquest èxit va fer possible que Luisa Carnés es convertís en periodista.
Els balls en el canvi de títol
La sèrie ha patit diversos canvis de nom durant la seva època de producció i rodatge. En un primer moment, s'anomenaria La Moderna, com el títol de la novel·la en què està basada.
Després, es va pensar en la idea de canviar el títol a La Exquisita. Una opció que es va plantejar durant un temps, però, finalment, no va convèncer els creadors.
Finalment, van arribar a la conclusió que podrien incloure alguna cosa més a la primera idea que van tenir. En veure que una de les ubicacions habituals de la sèrie seria el saló del te, van decidir incloure'l. Per això se la coneix com a Salón de te La Moderna, encara que popularment l'anomenin La Moderna.
Un començament impactant: una mort al primer episodi
Els productors de la sèrie tenien clar que és fonamental començar la història amb bon peu. Una cosa clau a l'inici d'una sèrie és captar l'atenció de l'espectador.
En aquests casos, alguns directors decideixen incloure un moment impactant al primer capítol. En aquest cas, van decidir introduir una mort sobtada.
Concretament, parlem de la mort del pare de Matilde, que pateix un accident estrepitós en què és atropellat per un vehicle.