Nou revés per a la butxaca dels espanyols. A partir del pròxim 1 de gener entrarà en vigor un nou impost que encarirà una llista molt àmplia de productes. La intenció del Govern és recaptar amb aquest tribut uns 500 milions d'euros.
En qüestió de setmanes aplicaran aquesta nova taxa, que serà de 0,45 euros. Enregistrarà els envasos no reutilitzables que siguin de plàstic, tant si contenen mercaderia com si es presenten buits. Així apareix recollit per l'Agència Tributària a la Llei 7/2022, del 8 d'abril.
Amb això, es pretén reduir l'ús d'aquest tipus de recipients, a més de fomentar el reciclatge d'aquesta mena de residus. Es veuran perjudicats per aquest impost caixes, envasos, cintes d'embalatge i film, a més de qualsevol material de retractilat fet amb plàstic.
Afectarà, a més, els articles de plàstic semielaborats que es dediquen a l'obtenció dels envasos. Passarà el mateix amb els que portin plàstic i estan pensats per al tancament, per la presentació o comercialització de recipients no reutilitzables.
El nou impost que s'aplicarà a Espanya el 2023
Aquest tribut s'aplicarà a tot el territori espanyol. La seva aplicació «s'entendrà sense perjudici dels règims tributaris forals de concert i de conveni en vigor als territoris del País Basc i de Navarra». Així ho preveu el segon punt de l'article 69.
També estaran subjectes a la taxa esmentada la fabricació, la importació o l'adquisició intracomunitària dels productes que s'inclouen en aquesta normativa. Tal com recull el diari As, hi ha una sèrie de detalls que són constitutius d'infracció, segons recull l'article 83.
Fan referència a la manca d'inscripció al registre territorial de l'impost especial sobre els envasos no reutilitzables. També de la certificació inadequada per part de l'entitat acreditada de la quantitat de plàstic reciclat que porten els articles.
La llei ha informat, a més, de l'impost al dipòsit en abocadors i incineració. Rondaria entre els 1,5 euros i els 40 euros per cada tona mètrica i s'aplicaria a tot el territori nacional.
Amb tot això es prohibeix la comercialització i distribució d'utensilis molt habituals a la nostra vida. És el cas, per exemple, de coberts i gots de plàstic, així com de bastonets.
Què es vol aconseguir amb aquest impost?
El consumidor final i les empreses seran els que hauran d'assumir aquest tribut. El que es pretén amb la posada en marxa d'aquest impost és reduir la quantitat de residus generats respecte a fa 10 anys. El percentatge fixat és del 15% en comparació amb el 2010. L'objectiu és que es produeixi també una rebaixa del 13% en el pes dels residus generats el 2025.
Els sectors més perjudicats
Hi ha una sèrie de sectors que es veuran molt perjudicats amb aquest impost a partir del gener. Entre ells hi ha l'alimentació, les begudes, la drogueria, la perfumeria i la cosmètica, el bricolatge, l'hostaleria, la indústria tèxtil i els béns tecnològics de consum.
Espanya és l'únic país d´Europa que contempla la posada en funcionament d´aquest tribut. Així ho explica la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB).
Aquests sectors esgrimeixen que el Govern «compta amb una recaptació extra per via impositiva que supera els 32.000 milions». Aquesta organització, a més, denuncia la situació en què queden les empreses del nostre país. No poden competir en les mateixes condicions que la resta.
Expliquen que amb aquesta taxa es produeix un increment dels sobrecostos per a les companyies nacionals. Per tant, se li resta competitivitat davant dels seus veïns europeus. Suposarà, doncs, un altre cop dur per a un important nombre de negocis.