Els reis Felip i Letícia passejant per Gijón durant la seva ruta per Espanya després de la crisi del coronavirus. 29 juliol 2020.

Sorpresa a la Casa Reial pel silenci de Felip i Letícia: «Amaguen alguna cosa...»

El Rei està aïllat des de dilluns passat

Dilluns passat 23 de novembre, des de la Casa Reial anunciaven que Felip VI s'havia vist obligat a cancel·lar la seva agenda oficial per haver estat en contacte amb una persona positiva en coronavirus. No obstant això, tant Letícia com les seves filles han seguit la seva rutina amb normalitat, fet que hi ha ressonat molt i que ha incrementat els rumors de crisi entre els monarques.

Des de la Zarzuela s'han limitat a destacar que «s'estan seguint en tot moment els protocols sanitaris». Encara que en el comunicat que van fer des de la Casa Reial no van dir qui havia estat la persona que podria haver contagiat el fill de la reina Sofia, el periodista Juan Luis Galiacho va destapar el nom d'Álvaro Fuster.

L'amic de Felip VI va començar a tenir símptomes del que podria ser Covid-19 el passat diumenge a la nit. Per aquesta raó, i seguint les pautes que marca el Ministeri de Sanitat, va avisar el Rei, qui des de llavors està realitzant una quarantena de deu dies. No obstant això, no se sap ni quan ni com va succeir la sortida del pare de la princesa Elionor i la infanta Sofia al costat dels seus amics i sense les seves dones.

Encara que no solen sortir a la llum freqüentment, les escapades de Felip VI sense Letícia es donen en més ocasions del que es coneix. Álvaro Fuster i el seu germà, Ricky, són habituals en aquestes reunions. Però en aquesta ocasió, a diferència d'altres, no s'ha filtrat la informació sobre el lloc on es van trobar els amics.

Es barregen dues opcions

Segons ha informat 'Vanitais', són dues les opcions que s'estan estudiant: una reunió només de nois o una participació en una caça de munteria. Dues activitats en què no hi hauria participat Letícia i que haurien suposat que no hagi tingut contacte amb Álvaro Fuster i que, per tant, pugui seguir amb la seva agenda oficial.

A l'asturiana mai li ha agradat participar en les reunions de caça i sempre ha aprofitat aquestes jornades per muntar a cavall. Només acompanyava a Felip VI quan ell encara era Príncep d'Astúries, però després del naixement d'Elionor, va abandonar de forma definitiva les sortides als vedats.

Letícia pren les regnes en els actes oficials

La quarantena del cap d'Estat ha suposat que sigui Letícia qui hagi d'adquirir un protagonisme que no és habitual per a la consort del Rei. L'asturiana està pronunciant per primera vegada discursos que li correspondria llegir a Felip VI. Així va succeir el passat dimecres 25 de novembre quan va inaugurar la 'Tourism Innovation Summit' a Sevilla i el repetirà la pròxima setmana a València.

«Una salutació amb tot l'afecte del Rei», va dir l'asturiana durant el seu discurs. A més, va assenyalar en un to bromista que el seu marit «li havia donat molta enveja» quan es va acomiadar d'ell al matí abans de viatjar a la capital andalusa. Tot i que Letícia ha intervingut en nombroses ocasions en actes que ella mateixa presideix, mai ho havia fet en el nom del seu marit.

A Espanya no hi ha cap regulació legal sobre la figura del cònjuge del titular de la Corona. «La Reina consort o el consort de la Reina no podran assumir funcions constitucionals, llevat del que disposa per a la Regència», es pot llegir en l'article 58 de la Constitució. A més, el document destaca que en el cas d'incapacitat o mort del Rei, el pare o la mare de l'hereu o hereva «entrarà a exercir immediatament» la Regència en cas que fos menor d'edat.

Malgrat seguir aïllat, Felip VI participarà de forma telemàtica aquest divendres a la inauguració del V Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània que té lloc a Barcelona.