La reina Sofia en un acte institucional

La confessió de la reina Sofia que el seu fill Felip no vol ni escoltar

La reina emèrita fa dies que es refugia al palau de Mallorca

Fa un any la reina Sofia confessava al seu entorn més pròxim que cada vegada estava millor amb Joan Carles: «Estic millor que mai amb Juanito», confessava. Unes paraules que es corroboraven amb les aparicions públiques que van fer conjuntament durant la primavera i l'estiu passats, on es va poder veure com es feien algunes mostres públiques d'afecte.

Després dels escàndols protagonitzats pel Rei Emèrit en aquell moment—la cacera de Botswana i l'idil·li amb Corinna—, amb l'abdicació de l'excap d'Estat va arribar un període de calma i molt més allunyat de la vida pública, la qual cosa va donar pas al fet que els monarques tornessin a acostar-se.

Tot i això, eren dues persones totalment oposades en la relació. Joan Carles I mantenia la relació per la responsabilitat institucional, la garantia de la successió i la imatge pública de la Corona, mentre que, segons sempre s'ha dit, Sofia sí que ho feia per amor.

Malgrat estar profundament enamorada, la mare de Felip sempre ha estat conscient de les infidelitats de l’emèrit, però ho mantenia en secret pel bé de la Família Reial. De fet, tot i que coneixia tots els idil·lis del seu marit, la reina mai va deixar de sentir amor per ell, la qual cosa la va portar a reprendre una relació que anava més enllà de l'agenda oficial de la Casa Reial l’any 2017.

Un parell d'anys més tard, el 2019, aquest acostament era imminent i havien aconseguit netejar la imatge del Rei Emèrit amb les seves aparicions públiques en les quals es mostraven més acaramel·lats que mai.

Nous problemes

Però en els últims temps, les polèmiques que ha protagonitzat Joan Carles han fet que la seva imatge hagi tornat a embrutar-se. Les recerques a Suïssa sobre els comptes de l'excap d'Estat, els testimoniatges de Corinna Larsen i la seva abdicació, han suposat un gran abans i després a la Casa Reial i una gran garrotada per a la monarquia espanyola.

No només ha estat la institució la que ha sofert els tumults i el posterior exili de l'Emèrit. Totes aquestes notícies han tingut un gran cost emocional per a Sofia, a qui se l’ha vist passejar pels carrers de Palma com si fos una mula de càrrega.

La mare de Felip ja es trobava allí quan es va donar a conèixer que Joan Carles marxava d'Espanya, i des de llavors s'ha refugiat al Palau de Marivent per a mantenir-se allunyada de l'opinió pública. Per al moment, no se sap quan tornarà a la Zarzuela.

La imatge que ha deixat veure després dels últims esdeveniments que han envoltat a la Casa Reial, inclòs l'exili de l'anterior monarca espanyol, deixen clar que malgrat tots els cops que s'ha emportat per part de l'Emèrit, Sofia continua conservant el seu amor per ell.