IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Descobreixen una proteïna que podria permetre tractar la pèrdua de memòria en casos de demència

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han trobat que l'activació d'aquesta proteïna és necessària per produir records posteriors a l'aparició de la malaltia

Descobreixen una proteïna que permetria tractar la pèrdua de memòria en casos de demència | Europapress
 

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han trobat que l'activació d'una proteïna és necessària per poder tractar la pèrdua de memòria en casos de demència, segons ha informat aquest dimecres el centre universitari en un comunicat. Es tracta de la proteïna CRTC1, que com han demostrat quan s'activa a l'hipocamp, una regió cerebral que es veu profundament afectada en els estadis inicials d'algunes malalties neurodegeneratives, durant el procés de memòria associativa —relaciona i recorda situacions, llocs i persones a llarg termini— és necessària per produir un record posterior.

En estudis previs, els investigadors van trobar que la proteïna estava alterada als cervells de persones amb Alzheimer i que amb aquesta anàlisi ha quedat patent també en altres malalties neurodegeneratives i que impliquen pèrdua de memòria. El treball de camp s'ha fet amb ratolins malalts, augmentant els nivells de CRTC1 i introduint, mitjançant virus, còpies del gen que codifica. Després de l'experiment, els ratolins recordaven una experiència negativa anterior i quedaven paralitzats davant la mateixa situació.

L'estudi l'ha dirigit Carlos Saura, de l'Institut de Neurociències de la UAB, que ha subratllat la importància d'aquest descobriment: «Permetria tractar la pèrdua de memòria, fins i tot en etapes avançades de neurodegeneració, ja que activa neurones específiques de l'hipocamp que podrien recuperar la seva funcionalitat». Alhora, «poden tenir aplicacions traslacionals clíniques importants, ja que estableixen aquest mecanisme com una nova diana terapèutica per revertir la pèrdua de memòria» en casos de demència. La investigació s'ha publicat en la revista especialitzada de psiquiatria Biological Psychiatry.


Comentaris

envia el comentari