Raúl Prieto i Jorge Javier Vázquez posant somrients al plató de ‘Sálvame’

La dinerada que ha guanyat 'Sálvame' abans de fer l'ERO als seus treballadors

'Sálvame' diu adeu malgrat els grans beneficis que aporta a la seva productora

Fa només dos dies La fábrica de la tele emetia un comunicat dirigit als treballadors de 'Sálvame'. Una notícia inesperada a 20 dies de la cancel·lació del magazín que fa 14 anys que està en pantalla. No obstant això, cal recordar la suma important de diners que el programa, ara injuriat, ha fet guanyar la seva productora.

Només fa dues setmanes, La fábrica de la tele garantia als treballadors de 'Sálvame' que continuarien treballant. Finalment, la productora ha redactat un comunicat enviat per correu electrònic als afectats, en què se'ls indica que es durà a terme un ERO (expedient de regulació d'ocupació). Els membres del Comitè d'Empresa prenien la decisió ferma d'iniciar un procediment d'acomiadament col·lectiu que afectarà part de la seva plantilla.

Kiko Hernández amb rostre seriós al plató de 'Sálvame'
Kiko Hernández i la resta de treballadors de 'Sálvame' han rebut l'avís de l'ERO. | Mediaset

Aquest ERO no només afectarà els treballadors de 'Sálvame', sinó també els de 'Viernes Deluxe' i 'Focus', el programa de Cuatro. Al correu la productora «agraeix sincerament a tots els seus treballadors l'alt grau de compromís amb la seva feina». A més, reconeix que «lamenta sincerament haver d'adoptar la decisió d'iniciar un procediment d'acomiadament col·lectiu».

Els treballadors de 'Sálvame' reben un comunicat que no esperaven

L'anunci arriba tan sols quinze dies després que La fábrica de la tele aprofités una reunió el darrer 17 de maig. En aquesta es va assegurar que no es produiria l'anomenat ERO i que Mediaset garantiria el seu futur professional amb nous projectes. Es tracta doncs d'«un procediment formal que comença i que té uns terminis legals» encara que paral·lelament la productora treballa en projectes futurs.

Tot i això, i malgrat que 'Sálvame' té data de caducitat, cal no oblidar el que el programa ha suposat per a la productora d'Adrián Madrid i Óscar Cornejo. Tots dos, llicenciats en Periodisme, havien coincidit quatre anys abans A la direcció i creació del programa 'Aquí hay tomate', també de Telecinco.

Primer pla de Jorge Javier Vázquez amb cara de fàstic
El presentador de Badalona sap què ha suposat 'Sálvame' per a la història de la televisió. | Mediaset

La fábrica de la tele va néixer el 2007 per desig de Paolo Vasile, anterior conseller delegat de Mediaset Espanya, i 'Sálvame' va arribar gairebé per casualitat. Era la primavera de 2009 i Mediaset encarregava una tertúlia 'golfa' de quaranta minuts per emplenar una nit que tenia Supervivientes com a primer plat. El català Jorge Javier i companyia van passar a formar part de la història de la nostra televisió.

Quins són els beneficis obtinguts per La fábrica de la tele gràcies a 'Sálvame'

La productora, segons dades consultades al Registre Mercantil, hauria obtingut uns ingressos de 384 milions d'euros els últims 14 anys. Tot i això, ni la productora ni Mediaset desglossen en els seus comptes la facturació de cada programa de forma individual. Ara bé, sí que hi ha constància que, quan va començar a emetre's 'Sálvame', els ingressos i beneficis de la productora pràcticament es van doblar.

Fonts properes a la productora indiquen que els programes 'Sálvame' i 'Deluxe' representen el 60 % dels ingressos. Per això, la decisió de Mediaset de cancel·lar-los deixa la companyia en una situació delicada.

Aquesta dada es va mantenir constant any rere any fins ara, la qual cosa va contribuir a convertir Telecincoen la cadena més vista. Adrián Madrid i Óscar Cornejo, els responsables de La fábrica de la tele, tenen un sou anual que rondaria els 200.000 euros.

Malgrat mantenir-se líder d'audiència de les tardes, el desgast dels anys i dels costums al consum televisiu van fer que Mediaset decidís cancel·lar el programa. L'entrada de la nova directiva va prendre la decisió davant una necessitat de canvis en els continguts a la cadena.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades del COR al WhatsApp!