La covid continua deixant històries desoladores al nostre país. N'hi ha que han aconseguit superar amb èxit la malaltia, però per a altres, els vestigis del virus en el seu grau més agressiu persisteixen després d'haver superat la infecció.
Fatiga, dificultat per a respirar, cefalea i dolor articular són alguns dels símptomes de la covid persistent. Famoses com l'actriu Bárbara Rey o la soprano Ainhoa Arteta saben bé com és conviure-hi.
Els científics ja van vaticinar que les seqüeles d'aquesta malaltia podrien suposar un autèntic infern per als malalts de covid persistent. En el cas de la vedet, el pas de la malaltia pel seu organisme ara es manifesta en forma de dermatitis.
Segons ha relatat la seva filla, Sofía Cristo, l'artista està feble. A més, es nota molt cansada des que es va contagiar. Amb el pas del temps, els símptomes de la covid persistent no disminueixen.
Una famosa no pot caminar a causa de la covid
Un altre clar exemple del calvari que suposa lluitar contra les seqüeles del virus es reviu en la història de la famosa soprano Ainhoa Arteta. La cantant lírica no pot caminar des que va sortir de l'hospital després d'estar-hi ingressada per covid.
En paraules d'Arteta, per culpa del coronavirus «se m'han inflamat les venes de les ròtules». La cantant, de 56 anys, va guanyar la guerra contra la covid a principis d'any després d'haver estat internada a l'UCI en estat crític.
No obstant això, el virus li ha deixat empremta i no pot caminar per si mateixa. Tot i així, ella té esperança.
«Camino amb ajuda d'una crossa i cada vegada em recolzo millor. Que no s'estengui el pànic, estic bé», va tranquil·litzar els seus fans.
També hi ha víctimes de covid persistent que tussen cada dos minuts. Segons els experts, això es deu a un error sistemàtic del cervell motivat per la covid. En definitiva, una seqüela més del coronavirus que dificulta que la persona pugui portar una vida normal.
Al programa de Telecinco 'Ya es mediodía' va sortir a la palestra un cas curiós d'una persona que pateix covid persistent. Segons van relatar, es tracta d'una dona, Eugenia, que sempre posava en pràctica l'intel·lecte. Ja està recuperada de la malaltia, però no aconsegueix llegir un llibre.
Un sanitari es fa famós per les seqüeles de la covid persistent
Les famoses Bárbara Rey o Ainhoa Arteta, entre altres cares conegudes, no són les úniques persones que han de lluitar contra els records de la covid en l'organisme.
L'any passat, els mitjans es van fer ressò del cas d'un sanitari que va posar la pell de gallina a tothom que el va escoltar. Marc Gil va ser un dels guerrers que van ajudar els malalts de covid quan la pandèmia sanitària va esclatar a Espanya.
El jove, de 34 anys, es va contagiar i va estar molt greu. Va romandre dos mesos a l'UCI i un altre a planta.
Quan va sortir de l'hospital, va voler que la seva història fos escoltada i presa com a referència per a no perdre-li la por al virus. Era (i és) perillós. «Per als joves que pensen que això no va amb ells: no és així, també ho agafem», va afirmar contundent.
Durant l'hospitalització, Marc Gil va patir «un trombe embolisme pulmonar i dues aturades cardíaques». Però no va quedar aquí. Ara, fora de perill, Marc ha de lluitar contra les seqüeles que li han quedat a l'organisme a caua de la covid persistent.
Un any després d'haver-se contagiat, el jove sanitari pateix dificultat per a parlar i problemes de mobilitat. «M'han quedat seqüeles greus. Una és la parla, per les aturades cardíaques», va confessar.
A més, l'infermer va afegir que ha perdut el 70% de «capacitat pulmonar. Faig dos passos i ja m'ofego», va relatar a 'Ya es mediodía'.
«Tampoc em puc rentar sol. No em puc vestir ni cuinar. Sempre he de dependre d'algú» ha afegit.
La covid persistent és una de les cares més dures de la realitat que ha deixat el virus. Marc Gil, Bárbara Rey o Ainhoa Arteta són només alguns exemples de les persones que pateixen les seqüeles de la covid.