URGENT

👉 La Covid no frena i la pressió assistencial als hospitals catalans augmenta

Els famosos catalans que ens han deixat aquest 2019

Neus Català o Eduard Punset han estat alguns dels catalans més famosos que han mort aquest any

Eduard Punset
Un dels rostres més importants de la història catalana ens ha deixat aquest any  | CatalunyaDiari.cat

Cantants, periodistes, actors i diverses personalitats figuren entre els catalans més coneguts que ens han deixat aquest 2019. Tots ells han representat una part de la història, com el cas de la mort de Neus Català, que suposa la pèrdua de l'última catalana supervivent de Ravensbrück i emblema de la lluita contra el nazisme. A continuació fem un repàs de quines personalitats han mort aquest any.

Neus Català, la dona catalana més important de la història recent

El 13 d'abril va morir amb més d'un segle de vida Neus Català i Pallejà, la darrera supervivent catalana dels camps de concentració nazis. Català va exercir la seva professió a la rereguarda, en defensa de la República, i va haver d'exiliar-se a França. L'any 1944, La catalana va ser deportada al camp de concentració de Ravensbrück, on van morir 92.000 persones. La seva lluita de supervivència ha estat un exemple històric.

Imatge de Neus Català quan va ser alliberada el 1945 de Ravensbrück
Neus Català va morir amb 103 anys | Catalunya Diari

Asunción Balaguer i l'amor cap a la seva professió

L'actriu nascuda a Manresa va morir amb 94 anys a causa d'un problema multiorgànic. La catalana va pujar per primera vegada a un escenari amb l'edat de 13 anys, en plena Guerra Civil. L'artista va perdre la vida a l'hospital on estava ingressada, ja que dies abans de la seva defunció va patir un ictus. Un dels records més emotius que es tenen d'ella és quan va declarar el seu amor cap a la professió durant la cerimònia dels Premis Actúa, que va rebre l'any 2010.

L'actriu catalana Asunción Balaguer
Tota una vida dedicada als escenaris  | Cedida

L'adeu de la veu d'Arseni Corsellas

El mític actor de doblatge català va morir amb 86 anys, després de realitzar una exitosa trajectòria.El català ha posat la veu en castellà i català a actors de renom com Jack Nicholson, Kirk Douglas, Sean Connery, Burt Lancaaster, Rock Hudson, Richard Burton o Nick Nole, entre d'altres, en desenes de pel·lícules i espots publicitaris des dels anys 60. Entre altres distincions, Corsellas va rebre l'Atril d'Or de la mà d'Alfredo Landa. La seva veu és una de les més conegudes a Catalunya.

Mor Arseni Corsellas, actor de doblatge català
Corsellas va néixer a Figueres (Alt Empordà) l'any 1933 | CCMA

Laura Almerich i la seva guitarra

La guitarrista Laura Almerich, que durant molts anys va acompanyar al cantautor Lluís Llach va morir amb 78 anys després d'una llarga malaltia. El mateix Llach li va dedicar una de les cançons més emblemàtiques, 'Laura', que portava el nom de la seva companya als escenaris. Almerich es va iniciar en el món de la música amb el piano i posteriorment es va especialitzar en la guitarra clàssica, l'acordió, el teclat i la marimba i la viola de roda.

Laura Almerich
Laura Almerich va acompanyar Lluis Llach durant molts anys   | Youtube 

Eduard Punset, un referent en la divulgació científica

El mític divulgador científic va perdre la vida amb 82 anys després de patir una llarga malaltia. Punset va ser ministre de Relacions per a les Comunitats Europees entre els anys 1980 i 1981, amb UCD, el partit d'Adolfo Suárez, així com Conseller d'Economia i Finances durant el Govern de Tarradellas, concretament, entre el 1978 i el 1980. El barceloní va morir a la seva ciutat natal, després de dedicar gran part de la seva vida a divulgar ciència, una professió que estimava. Durant els darrers anys va estar molt involucrat en el seu programa televisiu 'Redes'.

Eduard Punset durant la Fira del Llibre a Madrid l'any 2012
Eduard Punset va ser un dels pioners en la divulgació científica | GTRES  

Jordi Muxach, el pastor més famós de Catalunya

Molts el coneixeran com el pastor més mediàtic de Catalunya, un home que es va popularitzar acompanyat de la Coloma, la gossa que li va fer guanyar desenes de concursos de gossos d'atura. Muxach va morir d'un atac de cor mentre es trobava amb les seves ovelles. En el global de la seva carrera va assolir 92 primers premis. Un autèntic expert en el domini de gossos i ovelles que el va convertir en el pastor català més important de la història.

Jordi Muxach, el pastor més conegut de Catalunya
Jordi Muxach, el pastor més conegut de Catalunya | muxach.com

Marta Padovan, l'Assumpció a 'Nissaga de Poder'

L'actriu catalana també ens ha deixat aquest any. Padovan compta amb una llarga carrera al cinema, la televisió i el teatre. La catalana va morir amb 81 anys i va compaginar la seva carrera actoral amb una important tasca dins del món del doblatge.El seu personatge més conegut va ser el d'Assumpció a 'Nissaga de Poder'. La barcelonina va començar la seva carrera com a actriu quan va arribar a la vintena.

ASSUMPCIÓ
Marta Padovan com a Assumpció a 'Nissaga de Poder | CCMA

Andrés Sardá, el dissenyador pioner

Aquest any també ens ha deixat un personatge català molt il·lustre, el dissenyador Andrés Sardá. El barceloní va ser conegut per ser un dels pioners en portar la moda de roba interior a les passarel·les. Sardá va rebre el premi al Creador de l'any al 'Salon de la Lingerie' de París i el Premi Nacional de la Moda. A banda de línies de llenceria també es va dedicar a la moda de bany. El dissenyador català va morir amb 90 anys.

Sardá va ser pioner en innovar el disseny de la roba interior femenina
Sardá va ser pioner en innovar el disseny de la roba interior femenina | Gtres

Carlos Perez de Rozas, periodista de professió i d'herència

El barceloní Carlos Pérez de Rozas va morir a l'edat de 71 anys. El periodista col·laborava amb el programa d'Esport 3 i Catalunya Ràdio 'El Club de Mitjanit' fent tertúlies esportives, havia impartit classes a la Universitat Pompeu Fabra, a la Universitat Ramon Llull i a la Universitat Internacional de Catalunya. Carlos Pérez de Rozas pertanyia a una nissaga de tres generacions de fotoperiodistes. El barceloní va començar la carrera en el món del periodisme de la mà del seu pare.

Carlos Pérez de Rozas
Mor als 71 anys el periodista Carlos Pérez de Rozas | CatalunyaDiari.cat

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari