Cantants, actors i diverses personalitats de la política i del món empresarial figuren entre els catalans més coneguts que ens han deixat aquest 2018. Tots ells han representat una part de la història del país en la seva especialitat, i alguns d'ells amb polèmica inclosa perquè han estat relacionats amb problemes d’Hisenda i casos de corrupció. A continuació fem un repàs de quins són.
La diva de l’òpera, Montserrat Caballé
La soprano va morir aquest 6 d’octubre, amb 85 anys. Va ser una de les cantants més grans de la segona meitat del segle XX, gràcies a la seva tècnica i interpretació, entre els quals destaquen els seus grans papers del 'bel canto' de Rossini, Bellini i Donizetti. Al llarg de la seva carrera va cantar més de 80 papers operístics, des de l'òpera barroca fins a Verdi, Wagner i Puccini, a més d’obres de Richard Strauss.
L’any 1992 va protagonitzar un fet històric mundial en cantar, al costat d'en Freddie Mercury, l’himne dels Jocs Olímpics de Barcelona. A més a més, Caballé ha rebut la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, el Premi Nacional de Música i des del 1974 era Ambaixadora de Bona Voluntat de les Nacions Unides.
De la seva vida, però, hem de destacar que el 2014 Montserrat Caballé va declarar com a imputada per un presumpte delicte de frau fiscal per haver defraudat prop de 500.000 euros a Hisenda, i va ser condemnada a sis mesos de presó i a pagar una multa de 254.000 euros. Finalment, la seva darrera actuació va ser a casa, al Gran Teatre del Liceu el 2012, però la cantant ja feia anys que estava malalta, ja que va patir un tumor cerebral benigne i un ictus, a més d’hèrnies epigàstriques.
Carles Canut, el «Rafeques» de TV3
Nascut a Gerri de la Sal, a Lleida, l'any 1944, Carles Canut es va convertir en un dels rostres més populars de l'escena catalana. Des de l’abril d’aquest any era director del Teatre Romea de Barcelona, però un dels papers més importants de la seva vida va ser el d’en «Rafeques», al programa 'Vostè jutja', que va estar dos anys en antena a TV3.
A la mateixa televisió catalana el vam veure a sèries com 'Lo Cartanyà' (2006) o 'Plats bruts' (1999) i també el recordem com a actor d’espectacles com 'Macbeth' (2002), 'La ópera de cuatro cuartos' (2002), 'El rei Lear' (2004), 'Peer Gynt' (2006), 'Plataforma', de la novel·la 'd'Houllebecq' (2006), amb la qual va aconseguir el 'Max al millor actor de repartiment' el 2008, i 'Tirant lo Blanc' (2007).
Montse Pérez, la Mercedes de Plats bruts
Durant aquest 2018 també ens ha deixat l'actriu barcelonina Montse Pérez, als 61 anys. La seva carrera inclou papers a sèries de televisió com 'La Riera' i 'Kubala, Moreno i Manchón', 'Oh! Europa' i 'Hospital Central'. I un pel qual és molt reconeguda: el de la Mercedes,la directora de 'Ràdio Bofarull', l'emissora de ràdio de l’exitosa sèrie de TV3 'Plats bruts', acompanyada dels actors Joel Joan, Jordi Sánchez i Mònica Glaenzel.
Montse Pérez, a més a més, es va formar en companyies de teatre molt conegudes, com ara 'Els Joglars' i 'Dagoll Dagom'. Per una altra banda, l'actriu també va participar a les pel·lícules 'Herois', de Pau Freixas, i 'Mil cretins', de Ventura Pons.
Josep Lluís Núñez, una vida dedicada al Barça
Aquest 3 de desembre, als 87 anys, ens deixava l’expresident del FC Barcelona i empresari de la construcció, Josep Lluís Núñez. D’ell podem dir que era un home apassionat del seu club des del moment en el qual va guanyar les eleccions a la presidència del Barça l'any 1978, i va ser el seu president durant un total de 22 anys, fins al 2000.
Núñez és conegut com el president del 'Dream Team', ja que sota el seu lideratge el club va guanyar 140 títols, entre els quals trobem la Recopa d'Europa del 1979 i la primera Copa d'Europa el 1992. A més es va fer molt popular a l'hora de celebrar els títols, gràcies a les seves llàgrimes i emocions, i per dir frases com «al soci no se'l pot enganyar», creant un personatge més enllà de la seva professionalitat.
Per una altra banda, Josep Lluís Núñez, com és el cas de la soprano Montserrat Caballé, l'any 2014 va ser condemnat a dos anys i dos mesos de presó per un delicte fiscal i va complir part de la pena a la presó de Quatre Camins.
Conseller de Governació de la Generalitat, Macià Alavedra
Aquest 29 de setembre, als 84 anys ens va deixar el polític català, fill del poeta Joan Alavedra i Segurañas, Macià Alavedra, que va ser diputat al Parlament de Catalunya en diverses legislatures i conseller de Governació, d'Indústria i d'Economia de la Generalitat de Catalunya.
A les eleccions generals espanyoles de 1977 va ser escollit diputat a les Corts Espanyoles dins el Pacte Democràtic per Catalunya, a més, l'any 1978 va redactar l'avantprojecte de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979 i, a les eleccions generals espanyoles, va ser novament elegit diputat per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Després va ser diputat per la província de Barcelona per CiU, reelegit diversos anys, i el 1989 va ser conseller d'economia i finances.
Macià Alavedra també es estar relacionat amb problemes de corrupció. L’any 2009, per ordre del jutge Baltasar Garzón, va ingressar a la presó de Brians II acusat de corrupció en el cas Pretòria. Tot i que va sortir en pagar una fiança d'un milió d'euros i posteriorment, una vegada fet el judici, va ser condemnat a pagar una multa de 3 milions d'euros arran d'un pacte amb la fiscalia anticorrupció.
Lluís Oliva, director de Televisió de Catalunya i de Catalunya Ràdio
El periodista Lluís Oliva va començar a treballar a diversos mitjans de comunicació als EE.UU. i després va passar a 'Antena 3 Radio' a Catalunya, arribant a ser el seu director. El 1988 va ser nomenat director de Catalunya Ràdio i el 1995, de Televisió de Catalunya fins a l'any 2001. Cal destacar que sota el seu lideratge es va crear la Fundació La Marató de TV3. Oliva va morir el 5 d’abril, amb 62 anys, a causa d'una malaltia respiratòria.
Moncho, el rei del bolero de Barcelona
Finalment, l'últim personatge cèlebre que ha perdut la vida enguany ha sigut Ramon Calabuch i Batista, més conegut com Moncho i com «el gitano del bolero», que ha mort aquest divendres, 28 de desembre, a l'edat de 78 anys. L'artista portava ingressat a l'Hospital de Mataró des del passat dimarts, 25 de desembre, i finalment moria durant el matí d'avui.
Moncho portava des dels 14 anys familiaritzat amb el món dels boleros, i l'any 2010 va celebrar el seu 50è aniversari de carrera amb un concert especial que va tenir llocal Palau de la Música de Barcelona, i que va rebre el nom d''Entre amigos. 50 años'. L'espectacle va comptar amb la participació d'artistes de la talla de Joan Manuel Serrat, Sergio Dalma i Antonio Carmona.