El Rey Juan Carlos junto a su hijo, el Rey Felipe VI

Felip travessa un complicat moment personal per la decisió que pot canviar-ho tot

L'emèrit podria perdre tota connexió amb la Família Reial

La Casa Reialtambé aporta el seu granet per superar la pandèmia del coronavirus a Espanya que tan afectat està deixant al nostre país. La reina Letícia acudia com a voluntària a Creu Roja per intentar donar exemple de la involucrada que està la monarquia espanyola amb aquesta crisi sanitària.

Tot i això, la Zarzuela  no està passant pel seu millor moment, ja que són nombrosos els escàndols que l'han sacsejat- encara que la majoria d'ells tinguin com a responsable a l'antic monarca i actual Rei emèrit, Joan Carles I.

Joan Carles, allunyat de la corona

El distanciament entre l'actual monarca i Joan Carles I és notori. Ja ho va demostrar la seva majestat el passat 15 de març, quan va prendre la decisió de trencar relacions amb el seu pare, llevant-li la seva assignació de prop de 200.000 euros anuals i renunciant a qualsevol herència d'aquest.

Els fets, no sabem si ho tenia pensat anteriorment, es van accelerar quan el medi 'The Telegraph' va publicar que Felip VI era el titular d'un compte bancari d'una empresa offshore -oculta- creada per Joan Carles I.

L'últim pas, i un dels que més controvèrsies està creant al voltant de la Casa Reial, és que Joan Carles I deixi de ser Família Reial, per a convertir-se en Família de Rei. Encara que pugui semblar el mateix, no ho és. de fet, les infantes Cristina  i Helena  van passar a prendre aquesta posició pel que fa va ser oficial el nomenament de Rei Felip VI, quedant com Família Reial les seves dues filles, la reina Letícia  i els reis emèrits.

Felip, entre l'espasa i la paret

«L'any passat, quan es va produir la retirada pública de  Joan Carles (el 27 de maig de al 2019), pensem que el Rei  completaria la seva decisió, apartant-lo de la  Família Reial. Pensem que era un bon moment. Però Felip VI  no va voler o no es va atrevir a fer-ho. Es va adduir que no volia donar un enorme disgust a la seva mare, Sofia. A més, hauria estat el cop de gràcia al seu pare», expliquen fonts de la Zarzuela al digital 'El Español'

«Però quina serà la següent mina que ens explotarà, el següent escàndol que saltarà i encara desconeixem? Cada vegada que salta un escàndol hem de començar gairebé de zero en el nostre treball. Demostrar d'alguna manera que Felip VI, com així és, ignorava tot», assegura una font del cercle proper a la presa de decisions a la Zarzuela, segons 'El Español'.

La veritat és que Felip VI no pot eximir Joan Carles del seu títol de Rei, ja que la Constitució així ho estableix en l'article 57: «La Corona d'Espanya és hereditària en els successors de SM Joan Carles I de Borbó».

Sofia sí que seguiria a la Família Reial

Tot i això, les pressions des de dins de la Casa Reial i el seu entorn perquè Felip VI trenqui institucionalment amb el seu pare no són poques. «Perquè podria ser que després de la següent mina ja sigui tard. Com es va fer amb Cristina i Iñaki, els de Barcelona, cal tallar en sec», comenta la mateixa font a 'El Español'.

«Això sí, ha de quedar clar que Sofia no ha de sortir de la Casa Reial, no anirien en el mateix paquet. De fet, ella segueix en agenda representant a la Corona mentre que el seu marit ja no rep ni assignació», afegien les fonts a l'esmentat mitjà.

El rei Joan Carles I i la reina Sofia arribant a la capella ardent de Pilar de Borbó (08-01-2020)
Els emèrits passen el confinament a la Zarzuela, on Felip treballa | GTRES

Malgrat que Felip VI no pugui treure a Joan Carles I del seu títol reial, sí podria decidir que no seguís vivint a la Zarzuela, «però això sí que no ho farà. Zarzuela és la casa dels reis emèrits i no cal ser Família Reial per a viure-hi. Serà de Patrimoni, però és la llar dels Borbons i Grècia; de fet, allà també resideix Irene de Grècia, la germana de la reina Sofia», afirmen des de fonts pròximes a Zarzuela.

Joan Carles I, aïllat en Zarzuela

La soledat que pateix Joan Carles I és un fet. Durant el confinament no ha volgut veure ningú, ja que al trobar-se en un estat de salut delicat i entrar dins dels paràmetres de població de risc, té por de contagiar-se.

Però la responsabilitat del seu aïllament no és només per qüestions sanitàries. El Rei Felipno volrelació amb el seu pare després de l'últim escàndol que els ha esquitxat per causes alienes als actuals monarques. «No sabem quantes -mines- hi ha al camí. Ens temem que això últim dels maletins (la notícia que va sortir fa un parell de setmanes sobre el viatge que Joan Carles va fer a Ginebra el 2010, amb un maletí carregat amb 1,9 milionsd'euros procedents de Bahrain) sigui només la punta de l'iceberg. Què serà el següent?», es pregunten a la Zarzuela.

L'obsessió de Felip VI ha estat, des del moment del seu nomenament, que es desvinculi a l'antiga monarquia amb la nova monarquia, establerta per ell i la Reina Letícia. Felip no li treu mèrit al seu pare pel que fa al que ha contribuït a la història d'Espanya, ja que va ser un dels pilars que van fer possible l'arribada de la democràcia de manera institucional permanent. Però no està d'acord amb els comportaments que ha tingut durant el seu regnat, i és una cosa del que es vol desvincular.

«S'havia d'haver fet com a Holanda. Quan la reina Beatriu va abdicar en favor del seu fill Guillem, ella va passar a ser princesa i el seu fill va passar a ser l'únic rei. Aquí tenim dos reis i això mai és bo. Havien d'haver sortit de la Família Reial aquell mateix dia», remarcaven fonts de Zarzuela a 'El Español'. Malgrat ostentar el títol de 'Reis Emèrits', és un títol no oficial. La veritat és que, actualment, a Espanya hi ha dos reis i dues reines.

Els escàndols de Joan Carles

Va ser a partir d'aquest moment quan van començar a sortir, a poc a poc, els escàndols de Joan Carles I a la premsa. Ja no només amb els negocis, sinó que també va sortir a la llum la relació d'amant que tenia amb Corinna durant els últims anys del seu regnat.

El rei Joan Carles i Corinna
Corinna és una de les amants més reconegudes de l'emèrit | CatalunyaDiari

Poc abans de saltar a la llum aquests escàndols, Joan Carles va decidir anunciar la seva retirada oficial de la vida pública. Però poc després es coneixia que ho va fer obligat pel seu fill, en arribar a Palau un sobre amb informació d'un despatx d'advocats de Londres amb diners en paradisos fiscals del rei emèrit, el 2019. Poc després el rei Felip anunciava la retirada dels Pressupostos Generals de l'Estat l'assignació per al seu pare, li era retirada.

Així, encara està per veure si Felip trenca definitivament la relació amb el seu pare i l'expulsa de la Família Reial.