La Fiscalia del Tribunal Suprem ha anunciat que investigarà el rei Joan Carles per la seva possible implicació en el cobrament de comissions pel projecte de construcció de l'AVE a La Meca. Segons han informat, el rei emèrit hauria perdut la seva condició d'inviolable des del moment en què va deixar el tron l'any 2014 en favor del seu fill, el rei Felip VI.
La investigació tractarà de «delimitar o descartar» la rellevància dels fets penals investigats posteriors al 2014, quan el rei emèrit va perdre la seva inviolabilitat. Aquests fets inclouen la Fase 2 de la construcció de «L'AVE del desert», entre les ciutats de Medina i La Meca, i que haurien afavorit el rei Joan Carles a través de comissions per l'adjudicació de les obres a un conglomerat d'empreses espanyoles.
Aquest conglomerat d'empreses, format per 12 empreses espanyoles com OHL, i dues locals, va requerir el rei Joan Carles com a intermediari per la seva proximitat a la monarquia d'Aràbia Saudita, ja que el projecte estava valorat en més de 60.000 milions d'euros.
Comissions de 80 milions d'euros
L'adjudicació de la Fase 2 del projecte es va aprovar el 2012, però diverses disputes van allargar el projecte i finalment el 2018 es va signar un acord en el qual les empreses espanyoles van rebre 210 milions d'euros addicionals.
Cal recordar que va ser la suposada amant del rei, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, qui va alertar d'aquestes comissions milionàries. El 2018 es va arxivar la causa que investigava el fet d'utilitzar-la a ella com a testaferro, però va continuar investigant-se el projecte, iniciat el 2011, de portar l'AVE a La Meca.
Finalment, Anticorrupció es va fer amb la investigació sobre les suposades comissions després del testimoni de Corinna i que va quedar recollit en les gravacions de l'excomissariJosé Manuel Villarejo. Segons aquestes gravacions, el rei Joan Carles va rebre 80 milions d'euros gràcies a la seva mediació en l'adjudicació del contracte.