Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pedro Sánchez al Congrés durant la crisi del coronavirus el 18 de març de 2020

El dia en què Nacho Duato va atacar sense cap mirament el germà de Pedro Sánchez

El ballarí professional ha tornat a ser el centre de les mirades per la polèmica de la seva germana amb la Fiscalia

Pedro Sánchez al Congrés durant la crisi del coronavirus el 18 de març de 2020
El germà de Pedro Sánchez és el coordinador dels conservatoris de música de Badajoz  | Catalunya Diari

Als lectors més joves segurament no els soni el nom de Nacho Duato, però i el d'Ana Duato, la protagonista de la sèrie de televisió espanyola, 'Cuéntame' Independentment de l'edat, el següent potser tampoc ressona al cap de tots els nostres lectors: David Azagra. Emulat l'exemple anterior, el que ve a continuació no només és un nom conegut sinó que dir que és conegut és quedar-se molt curt: Pedro Sánchez, el president del govern espanyol.

El germà del president és precisament David Azagra i ocupa el càrrec de «coordinador de conservatoris de música de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Badajoz», tal com informa 'El Mundo'.

Ara tornem enrere i centrem-nos en Nacho Duato, a qui amb motiu de la concessió d'un premi en 2016 per la seva trajectòria professional com a coreògraf —recorda 'El Mundo'— se li va preguntar la seva opinió sobre el cas de corrupció en el qual s'ha vist implicada la seva germana, l'actriu Ana Duato, imputada per la Fiscalia d'anticorrupció per diversos delictes fiscals entorn del cas 'Nummaria'.

La resposta de Duato en aquells dies del 2016, any en què el cas va esdevenir el centre d'atenció dels mitjans informatius, va ser esquiva però concisa: «No tinc gaire idea del tema ni estic al corrent, en fi, alguna cosa sé però no vull parlar d'això». Però situem-nos en el temps. Nacho Duato és un valencià de 63 anys que l'any 2010 va saltar a l'opinió pública després d'abandonar la Companyia Nacional de Dansa (CND), de la qual va passar a formar part l'any 1990 després que el ministeri de Cultura el nomenés director artístic.

Un enfrontament amb els polítics

L'estiu del 2010, més concretament, el 31 de juliol, a causa de diversos desentesos amb els polítics del llavors partit socialista, amb José Luis Rodríguez Zapatero  al capdavant, i cansat de no arribar a acords amb qui, segons ell, no entenien gens de dansa, Duato va decidir abandonar el vaixell i marxar a Sant Petersburg.

Allà, Nacho Duato va exercir de director artístic durant tres anys, al Teatre Mijáilovsky, on ja havia exercit aquest càrrec un espanyol anteriorment; un director de dansa molt poc conegut al nostre país. Endevineu qui. Exacte. David Azagra, el germà petit de Pedro Sánchez, que encara no era president. Transcorreguts tres anys, Duato va mudar-se a Berlín, ciutat en la qual és nomenat director artístic i intendent del Staatsballett  de Berlín, i on ha residit i treballat fins a l'any passat, 2019.

L'any 2013, amb motiu de l'estrena del documental 'Danse la danse', un rodatge sobre l'última gira de Nacho Duato amb la CND, el coreògraf opinava durant una entrevista, referint-se al gegant rus: «Encara que pugui semblar naive, és un poble que encara creu en l'art, una cosa molt diferent del que passa aquí».

Descontent amb el ministeri de Cultura espanyol, després de la seva experiència amb la CND, matisava: «És quelcom que ve des de lluny. El que veig és una falta d'interès de les institucions públiques, en aquest cas el ministeri de Cultura, per educar als nens des de petits i ensenyar-los la importància de les arts i de la cultura, que és l'única cosa que queda. Crec que és una mica taujà».

Un descontentament que, presumptament, es va gestar entre els anys 1990 i 2010, període en què Duato exerciria com a director artístic de la CDN, després de ser nomenat com a tal pel citat Ministeri.

Duato continua el seu relat recollit per 'El Mundo' i apunta: «Les autoritats i la família reial no fan acte de presència a teatres ni secunden obertament aquest art, la qual cosa és important. Quan jo m'enfadava amb la ministra González-Sinde  perquè li demanava que vingués al ballet, no era perquè volia que em veiés a mi, sinó perquè es veia que, a través d'ella, el ministeri fa costat a la dansa».

«I perquè d'aquesta manera», matisa, «la gent s'interessa més per aquest art. A Rússia, el ministre de Cultura ha estat ja 15 vegades en el nostre teatre, i això que fa dos anys que hi sóc».

Les desavinences en matèria de cultura entre Duato i els polítics socialistes d'aquells dies —període en què el món canviava de segle— van aconseguir nivells tan alarmants com perquè l'artista, durant el seu debut amb la companyia 'Staatsballet' en el Teatre Real, en 2015, arribés a afirmar: «No em sento espanyol».

Un discurs que segueix així: «Em sento, si pot ser, mediterrani, i d'això em sento orgullós. Tinc sang jueva, grega... M'emociono al Cariñena i amb l'Ouzo, però no, no sé què significa ser espanyol». Finalment, recull 'El Mundo' un text del coreògraf (espanyol?) Nacho Duato, a manera de manifest, i que 'Catalunya Diari' mostra a continuació als seus lectors, transcrit de manera íntegra.

El vituperi al germà de Sánchez

«És un director inútil i un maldestre». Així definia a David Azagra, una crítica en el diari extremeny 'Hoy' amb motiu de l'estrena de l'òpera 'L'elisir d'amore' al Teatre López de Ayala de Badajoz. Un muntatge que només va conèixer una única funció i que va costar a les arques públiques 133.000 euros. És l'últim escàndol del germà menor de Pedro Sánchez, que fa tres anys va ser nomenat «a dit» com a coordinador de conservatoris de música de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Badajoz.

La crítica de 'L'elisir d'amore' no deixava canya dreta: «... Va ser soporífera, de pèssima qualitat», resava. «L'epicentre de la catàstrofe va estar en el fossat, on un inqualificable director, sense cap noció del tempo de l'obra, feia escarafalls a una orquestra amplificada que impedia sentir als cantants». I un resum: «Més pròpia d'una obra de teatre d'institut».