Pasapalabra i Rafa Castaño

Hisenda es frega les mans amb Rafa Castaño, el guanyador de 'Pasapalabra'

L'Agència Tributària considera els premis dels programes de televisió com un guany patrimonial

'Pasapalabra' acaba de lliurar aquesta nit el pot més gran de la història del programa. Rafa Castaño s'ha endut finalment El Rosco amb un pot acumulat de 2.272.000 euros. Milions d'espectadors han assistit a aquest moment històric, que havia causat una gran expectació a tot Espanya.

Fins ara el pot més gran entregat pel programa d'Antena 3 era el que es va emportar Pablo Díaz, amb 1.828.000 euros acumulats. Per lliurar el premi milionari, la cadena ha preparat una programació especial. S'ha hagut d'esperar després d''El Hormiguero' per conèixer el desenllaç.

Orestes Barbero, el burgalès que ha trencat el rècord de programes a 'Pasapalabra', liderava totes les travesses. El seu etern rival, el sevillà Rafa Castaño, lluitava per impedir-ho i emportar-s'ho ell. Finalment ha estat Castaño qui s'ha endut els 2,27 milions, encara que compte perquè no s'emportarà el premi íntegre.

Pot de 'Pasapalabra': quant se n'emporta Hisenda

Amb Rafa Castaño hi ha hagut aquesta nit un segon guanyador del pot de Pasapalabra: l'Agència Tributària. Hisenda considera els premis dels programes de televisió com un guany patrimonial. I, per tant, estan subjectes a una retenció de l'IRPF segons marca la Llei d'aquest impost.

Imatge del plató de Pasapalabra quan era presentat per Christian Gálvez a Telecinco
Hisenda es queda amb una part del premi de 'Pasapalabra' | Telecinco

Segons la llei, la retenció d'impostos per a l'Agència Tributària en aquests casos és del 19%. Un cop restada aquesta quantitat, la part restant haurà de tributar a la Declaració de la Renda amb uns trams progressius. Com més alt és el premi, més alt és el tram d'IRPF a pagar.

Per a premis superiors a 300.000 euros, com aquest cas, Hisenda queda amb el 45%. En aquest cas, dels 2.272.000 euros del premi, el fisc es queda automàticament amb el 19%, és a dir, 431.680 euros. I la part restant, 1.840.320, haurà de tributar un 45% a la Declaració de la Renda.

Un milió d'euros nets

En el cas de Rafa Castaño, dels 2.272.000 euros del premi d'avui ingressarà 1.840.320, i a la propera Declaració haurà de pagar 431.680 euros. Amb això, al final li quedaran nets prop d'un milió d'euros. I l'Agència Tributària s'haurà endut més de 1.200.000 euros.

Orestes Barbero i Rafa
Orestes i Rafa porten molts programes lluitant pel pot de 'Pasapalabra' | Atresmedia

Un cas semblant és el de l'últim guanyador del pot de Pasapalabra, Pablo Díaz, que va guanyar 1.828.000 euros. D'aquests, ell se'n va quedar amb 1.480.000 euros i Hisenda amb 347.320. A la declaració d'impostos va haver de pagar el tram corresponent del 45%, és a dir, més de 800.000 euros.

En el cas dels programes on els premis són en espècie (per exemple, un cotxe o una casa), correspon a la productora posar preu al concepte. Aquesta quantitat suma com a guany patrimonial a la Renda, així que el concursant haurà de tributar igual. En definitiva, al final ningú no es deslliura d'Hisenda.

Hisenda i els premis de Loteria

Hisenda també queda amb una part proporcional dels premis de loteria, a partir de 40.000 euros. Amb independència de la quantitat guanyada, a partir de 40.000 euros se'n queda amb el 20%. La diferència en aquest cas és que els premis de loteria no han de tributar a la Declaració de la Renda.

Els premis de loteria només han de constar a la Declaració de la Renda en cas d'invertir-lo en un producte que doni rendiments. Als premis de televisió, a més de la retenció inicial després cal declarar-ho a Hisenda. Hisenda ja es frega les mans amb el pot d'avui de 'Pasapalabra'.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades del COR al WhatsApp!