Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Iker Jiménez durant el seu programa amb vestit de color blau fosc i micròfon davant

Iker Jiménez destapa a la televisió per què han augmentat els contagis a Espanya

El presentador es va rodejar d'experts per a demostrar en horari de màxima audiència la hipòtesi de la transmissió aèria del virus
Iker Jiménez durant el seu programa amb vestit de color blau fosc i micròfon davant
Iker Jiménez destapa a la televisió per què han augmentat els contagis a Espanya | cedida

Acostumats a veure a Iker Jiménez conduir el seu programa els diumenges a la nit, molts espectadors es van quedar sorpresos en veure'l en horari de màxima audiència ahir a Telecinco. La raó ho mereixia. El presentador s'ha envoltat d'experts per a respondre a una pregunta: Per què ens continuem contagiant malgrat les mesures de prevenció?

«Per què ens estem contagiant malgrat les mascaretes i tots els mitjans? Aquesta és la pregunta clau aquesta nit», llançava el popular presentador a les xarxes per a promocionar el seu especial «Informe Covid».

Des del començament de la nova temporada, el programa d'Iker Jiménez i Carmen Porter se centra en l'origen, present i futur de la Covid-19. Una de les seves preocupacions és revelar per què es van ignorar els reiterats advertiments sobre el perill d'aquest virus durant les primeres setmanes, permetent que s'arribés a una tragèdia.

Però en aquesta ocasió han volgut anar un pas més enllà en preguntar-se per què Espanya es troba en una segona onada de contagis malgrat les mesures de prevenció, com les mascaretes. Com sol fer Iker, s'ha envoltat d'epidemiòlegs i altres experts per a donar un caràcter científic a les conclusions del programa.

L'espai conduït per Iker Jiménez va revelar que la raó per la qual hi ha tants contagis a Espanya és la transmissió aèria del virus, una controvertida teoria que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es resisteix a confirmar.

Què són els aerosols?

No obstant això, per als experts del programa no hi ha lloc a dubtes. Per a demostrar-ho, han explicat què són els aerosols i com poden multiplicar els contagis entre persones. Així ho va explicar Pablo Fuente: «En parlar es generen una espècie de bales amb les quals ens podem contagiar, no obstant això n'hi ha d'altres més petites que queden surant en l'ambient».

Aquestes petites «bales» són els aerosols, que segons l'investigador fins i tot poden desplaçar-se augmentant el risc de contagi en els espais tancats. Això explica que els espais a l'aire lliure siguin menys perillosos, i que en espais tancats calgui tenir sempre una ventilació adequada.

En les seves pròpies paraules, «en parlar estic generant gotes que es mantenen en l'ambient. Si estem en un ambient tancat i hi ha una persona que està contagiada, aquests poden contagiar a les altres persones que estiguin amb ell present». I va advertir que si portem mal posada la mascareta, podem contagiar-nos.

Aquesta és una teoria sense consens entre la comunitat científica, perquè una part dels científics té dubtes sobre la possibilitat real de contagi d'aquestes gotetes i la seva capacitat de desplaçar-se 1,8 metres, com suggereix la hipòtesi. No obstant això, Iker Jiménez ho té clar i aquesta és la raó per la qual Espanya està immersa de ple en la segona onada.

Segons les seves pròpies paraules, «en parlar estic generant gotes que es mantenen en l'ambient. Si estem en un ambient tancat i hi ha una persona que està contagiada, aquestes poden contagiar a les altres persones que estiguin amb ell present». I va advertir que, si portem mal posada la màscara, podem contagiar-nos.

Aquesta és una teoria sense consens entre la comunitat científica, perquè una part dels científics té dubtes sobre la possibilitat real de contagi d'aquestes gotetes i la seva capacitat de desplaçar-se 1,8 metres. No obstant això, Iker Jiménez ho té clar i aquesta és la raó per la qual Espanya està immersa de ple en la segona ona.