El president del govern espanyol Pedro Sánchez

Indignació pel lloc on Sánchez se n'ha anat de vacances

El president passa uns dies juntament amb la seva família a La Mareta, un complex de luxe que el rei de Jordània va regalar a Joan Carles I

El passat dimarts, després de l'últim Consell de Ministres, Pedro Sánchez va donar la seva última roda de premsa abans de marxar de vacances. El president del Govern central gaudeix, en companyia de la seva família, d'uns dies de descans abans d'enfrontar el nou curs polític, però el lloc escollit no ha estat el més encertat i ha causat una onada d'indignació a Espanya.

Tan sols uns dies després que el rei emèrit Joan Carles I abandonés Espanya assetjat pels casos de corrupció, Pedro Sánchez ha marxat a estiuejar al Palau de la Mareta, un regal del rei Hussein de Jordània al seu bon amic Joan Carles.

Les xarxes estan enceses, ja que amplis sectors socials interpreten el gest del president Sánchez com una provocació, i entenen que és el lloc menys indicat després de l'escàndol de la Casa Reial, i amb la crisi econòmica que pateix Espanya. A les xarxes insinuen que tan sols falta que Sánchez utilitzi alguns dels Ferraris que els àrabs van regalar a l'emèrit.

El complex reial de La Mareta, a l'illa canària de Lanzarote, va ser un regal personal que el rei Hussein de Jordània va realitzar a Joan Carles l'any 1989. La Casa Reial va cedir La Mareta al Patrimoni Nacional, i en els últims anys ha estat utilitzat pels presidents en les seves vacances, tot i que en aquesta ocasió el lloc adquireix un significat molt especial.

El lloc està en la llista de donacions i regals de les famílies reials àrabs a l'antic cap de l'Estat, Joan Carles, entre les quals es troba també la presumpta comissió milionària de la família saudí per les obres de l'AVE a La Meca. Per això sembla una provocació que ara Sánchez i la seva dona Begoña hagin optat per desplaçar-se fins a aquest complex.

D'altra banda, està la qüestió del luxe. La despesa extra que costaran les vacances de Sánchez en el moment més difícil de l'economia espanyola en dècades, ha estat també objecte de crítica. El palau de La Mareta ha hagut de ser a condicionat perquè el president passi allí alguns dies, abans de traslladar-se fins al Palau de las Marismillas, a Doñana.

Viatge en Falcon

Això suposa una doble despesa per a les arques públiques que a xarxes socials no han passat per alt. I no és la primera vegada, perquè Pedro Sánchez ja ha protagonitzat altres anècdotes similars, com el dels seus viatges provats amb els avions de l'Exèrcit de l'Aire, els famosos Falcon.

De fet, en aquesta ocasió el president també es va traslladar a La Mareta en un dels seus Falcon. El president va volar de Madrid el dimecres a les 11.34 i va aterrar a Lanzarote a les 12.30 hora local. El divendres, un dels seus Falcon va fer el mateix trajecte, encara que ni Presidència ni Patrimoni Nacional han revelat el motiu del viatge.

Segons consta en el control de radars, han estat un total de quatre vols, dos d'anada i dos de tornada, en només cinc dies. Una despesa afegida gens banal, si tenim en compte que una hora de vol d'un Falcon supera els 5.000 euros.

Sánchez s'ha vist esquitxat per diverses polèmiques al voltant dels vols privats amb avions de l'Estat. El més sonat va ser quan va anar amb Falcon a un concert del Festival Internacional de Benicàssim, a Castelló, acompanyat de la seva dona.

També va anar en helicòpter oficial a la boda del seu cunyat, a La Rioja, amb mig centenar d'agents de les Forces de Seguretat de l'Estat. Durant els seus primers 500 dies com a president, Pedro Sánchez va realitzar 76 viatges en Falcon.