Revés per a la infanta Cristina en un mal moment: «Felip no farà res»

El seu marit, Iñaki Urdangarin, ha rebut una mala notícia després que la Fiscalia hagi rebutjat atorgar-li un altre permís

La infanta Cristina, durant la sessió del judici del cas Nóos del 10 de juny del 2016 que se celebra a Palma i en què es presenten les conclusions.
La infanta Cristina sap que el seu germà Felip no farà res per Urdangarin | Catalunya Diari


Des de la seva entrada a la presó per la condemna, el juny de 2018, a cinc anys i deu mesos de presó per delictes de corrupció, Iñaki Urdangarin ha gaudit ja d'alguns permisos penitenciaris. L'esperança de la infanta Cristina fins ara era que el seu marit pogués recuperar la llibertat com més aviat millor per bona conducta.

Tanmateix, no ha estat així, ja que sembla que alguna cosa s'ha torçat. Les restriccions a causa de la Covid-19 i la decisió de la Fiscalia que no se li concedeixin beneficis penitenciaris ampliats retorna a Iñaki Urdangarin a la situació del principi, a l'aïllament absolut.

La preocupació de la infanta Cristina, així, ha augmentat considerablement per les notícies que arriben des de la presó sobre la llibertat del seu marit, i, a més, cal sumar que en aquests moments tan durs ja sap que el seu germà Felip no mourà un dit per a afavorir el seu cunyat. Després de la polèmica sortida del rei emèrit Joan Carles I d'Espanya, Felip vol evitar donar peu a nous escàndols.

Durant els 26 mesos que fa que roman a la presó de dones de Brieva, a Àvila, Iñaki ha obtingut permisos ordinaris per decisió de la Junta de Tractament, i sortides terapèutiques que li permeten sortir tres dies per setmana al Centro Hogar Don Orione a Pozuelo de Alarcón, Madrid. Fins i tot es parlava de la possibilitat que pogués sortir aviat de la presó.

Recorreguda la llibertat d'un cap de setmana al mes

Però la Fiscalia de Valladolid ha recorregut la decisió de concedir-li la llibertat un cap de setmana al mes adoptada el 13 d'agost pel jutge de Vigilància Penitenciària sobre la base de l'article 100.2 del Reglament Penitenciari. De moment, la decisió queda congelada i no podrà executar-se fins que ho resolgui una instància superior.

Tanmateix, no tot està en contra d'Iñaki Urdangarin, i és que el seu soci Diego Torres ja gaudeix de semillibertat malgrat que va tenir una condemna més alta. Per això, fonts de la judicatura creuen que la Fiscalia s'està sent massa estricta amb el cunyat del rei Felip VI i que la seva petició podria no prosperar si es determina un greuge comparatiu per al pres.

Iñaki no complirà la meitat de la condemna fins a desembre de 2022, però ara es troba en el segon i el tercer grau i el jutge de vigilància considera que es donen les condicions per a concedir la llibertat un cap de setmana al mes. Segons argumenta en l'acte, les condicions a les quals està sotmès no són comparables ni tan sols a presos d'alta perillositat.

Pendent del tercer grau

La defensa d'Urdangarin argumenta que es donen les condicions per a una ampliació dels permisos, ja que «ha reparat qualsevol mal ocasionat i ha observat un comportament impecable en la presó de Brieva».

Però a més s'afegeix el problema de la Covid, que ja va privar a Iñaki de les sortides terapèutiques durant l'estat d'alarma. Ara, el repunt dels contagis porta a una alta probabilitat que l'intern es quedi sense sortides i torni a una situació d'aïllament total.

Urdangarin demana que li sigui aplicat el tercer grau penitenciari, una petició sostinguda per la Junta de Tractament, però rebutjada per Institucions Penitenciàries i Fiscalia. El jutge de vigilància haurà de resoldre, tenint en compte que el mes d'octubre complirà la pena més greu de les imposades en una suma de delictes: la condemna de dos anys i tres mesos.

Altres dijous de vigilància no veuen gens desproporcionat concedir el tercer grau amb una condemna de cinc anys i deu mesos havent complert dos anys i tres mesos, tenint en compte altres presos amb penes majors que ja l'han obtingut.

 


Comentaris

envia el comentari