Shakira parlant amb un micròfon de la NFL

Així va ser la investigació d'Hisenda per demostrar el frau fiscal de Shakira

La cantant colombiana està investigada per sis delictes fiscals per no haver pagat 14,5 milions d'euros a l'Agència Tributària

El litigi que mantenen Hisenda i Shakira pels exercicis fiscals dels anys 2012, 2013 i 2014 segueix vigent, ja que la parella de Gerard Piqué està investigada per sis presumptes delictes fiscals per no haver pagat els impostos corresponents, tot i residir a Espanya. Tot va començar l'any 2010, quan l'artista va conèixer Piqué el Mundial de Sud-àfrica i van començar una relació. 

Segons Hisenda, entre 2011 i 2014 la cantant colombiana va residir més de sis mesos a Espanya (el que obliga a pagar impostos), mentre que Shakira defensa que fins al 2014 va viure a les Bahames i que va instal·lar-se a Barcelona l'any 2015. Hisenda va ratificar el passat mes de gener que la cantant va defraudar en tres anys 14,5 milions d'euros. 

Un informe que reconstrueix la vida de Shakira a Barcelona

A l'espera de com evoluciona el cas, el diari 'El País' ha explicat fa pocs dies com la inspectora d'Hisenda, Susana C., va reconstruir la vida d'Isabel Mebarak Ripoll, el nom real de Shakira, entre 2012 i 2014. En aquest sentit, segons l'informe de la inspectora, l'artista colombiana va passar 246 dies a Espanya el 2021, 210 dies el 2013 i 243 dies el 2014, superant els 184 dies que fan que un contribuent sigui considerant resident fiscal a Espanya.

Susana C.es va capbussar en el dia a dia de Shakira a Barcelona, amb l'objectiu clar que la seva residència estava fixada a Catalunya i no a les Bahames, com sempre ha defensat la cantant colombiana. En aquest sentit, la inspectora va esbrinar que l'artista rebia classes particulars presencials de francès, que anava a la perruqueria dues vegades per setmana, que tenia una professora de zumba que es deia Betsies i, fins i tot, que quan anava a la clínica Teknon feia servir el pseudònim de Sila Prieto.

En aquest recorregut per la vida de la cantant, Hisenda va obtenir dades de la fitxa de Shakira en un centre d'estètica de Sarrià, informació sobre les visites fetes a la clínica Teknon, així com els dies en què l'artista va llogar i utilitzar els estudis de gravació Mandingo. També va confirmar que la colombiana és una de les persones que habitualment porta Milan i Sasha (els seus fills) a l'escola d'Esplugues de Llobregat i que assisteix de manera regular a les reunions de pares.

Una casa llogada a David Meca el 2011

Segons l'informe al qual ha tingut accés el diari 'El País', Shakira va llogar l'any 2011 una casa propietat del nedador David Meca, instal·lant-se posteriorment en un cèntric carrer de Barcelona amb Gerard Piqué, per acabar adquirint una casa en una zona exclusiva d'Esplugues de Llobregat, a un tir de pedra de la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

El relat de la inspectora Susana C. segueix la pista de Shakira a «clíniques, centres de bellesa, estudis de gravació, actes promocionals, botigues de roba i decoració». Així mateix, també s'ha fet un seguiment dels concerts realitzats per l'artista, i s'ha rastrejat les xarxes socials, amb els clubs de fans de l'artista com a còmplices involuntaris, ja que durant el 2011 van ubicar-la a Espanya 60 vegades, moltes més que no pas en altres països en què l'artista va posar els peus. Cap d'ells, però, va ser les Bahames, tot i que era el seu lloc de residència.

La casa de les Bahames que no ha trepitjat en anys

Segons va defensar Shakira davant Hisenda, fins a l'any 2014 la seva residència estava fixada a les Bahames, concretament en una casa comprada l'any 2007. La cantant colombiana va aportar com a prova un permís de residència permanent al país caribeny, que segons l'informe s'atorga complint l'únic requisit de comprar una casa, tot i que l'informe assegura que entre 2011 i 2014 no va viatjar a Nassau. Així mateix, l'artista també va presentar factures de llum, aigua i televisió per cable, que segons 'El País' eren pagats per una empresa i eren consumits pels empleats que mantenien la propietat.

Antonio de la Rúa, exparella i exrepresentant de Shakira, també va ser còmplice indirecte de l'Agència Tributària. L'any 2010, l'argentí va ser apartat del negoci de la cantant després que acabés la seva relació sentimental. Llavors, va interposar una demanda als Estats Units i en la seva declaració, a la qual va tenir accés la inspectora d'Hisenda, va afirmar que ell havia de quedar-se la casa de les Bahames i que Shakira «va enviar els assistents a recollir les seves coses».

Així mateix, durant el període entre 2011 i 2014, la colombiana va rebre a Barcelona les visites dels seus pares i germans, assistents, estilistes, amics i el seu metge de confiança, la majoria dels quals venien des dels Estats Units. En aquest sentit, l'informe explica que «si de debò residia a les Bahames, els hauria estat molt més fàcil visitar-la a la residència de Nassau».