Muntatge rei Joan Carles i rei Felip

Joan Carles li explica la veritat al seu fill Felip, que no s'ho pot creure

Joan Carles té previst normalitzar la seva situació

Joan Carles tenia molt clar el que pretenia amb el seu darrer viatge a Espanya. A més de gaudir d'uns dies de descans amb els amics de Sanxenxo, també pretenia normalitzar la situació. I així ho va traslladar al rei Felip durant la trobada que van mantenir aquest dilluns a Zarzuela.

Tot apunta que en qüestió de tres setmanes tornarà a agafar un altre avió per tornar a plantar-se en territori espanyol. Pretén que les seves estades aquí no generin tanta expectació i es pugui moure amb total llibertat, com un ciutadà més. Tampoc no vol suportar les contínues crítiques per part del govern o de la classe política cada vegada que torni.

«Jo he vingut aquí a normalitzar-ho tot», va assenyalar Joan Carles el cap de setmana passat al seu grup d'amics. No obstant, el seu comportament ha resultat força molest a la Casa Reial. No van veure amb bons ulls l'excessiva exposició mediàtica a què es va sotmetre a Galícia.

Imatge del rei Joan Carles.
Joan Carles gaudeix del cap de setmana a Galícia | Europa Press

Haurien preferit que mantingués un perfil més baix, sense tantes aparicions públiques. Però finalment va acabar desafiant-los sortint a la mar pràcticament cada dia i fins i tot acudint a un partit d'handbol.

La reunió que va mantenir Felip amb el seu pare es va allargar durant onze hores. Com que es tracta d'un acte privat, des de Zarzuela no han volgut facilitar informació. Però possiblement es van viure moments de certa tensió en haver diferències importants entre ells.

El viatge de l'emèrit es va produir per iniciativa pròpia. A Zarzuela assenyalen que pot venir quan ell vulgui, però darrere del seu retorn es van amagar unes àrdues negociacions entre les dues parts. La trucada del seu fill fa un parell de setmanes des d'Abu Dhabi, on l'emplaçava a una trobada a Madrid, va accelerar els plans.

Després d'aquesta xerrada, Joan Carles va decidir organitzar la tornada. Però en lloc de dirigir-se primer a Madrid per presentar els seus respectes al Cap de l'Estat, va optar per anar-se'n a Sanxenxo. Es va apreciar com un gest desafiador, sobretot perquè no pot pernoctar a la capital.

Imatge del rei emèrit Joan Carles I al club nàutic de Sanxenxo
El rei i Joan Carles es tornen a veure després de 21 mesos  | GTRES

Li han tancat les portes de Zarzuela. I la recerca d'una nova residència a Madrid hauria provocat una polèmica nova entre la classe política.

L'emèrit abandonava a primera hora del matí la vivenda del seu amic Pedro Campos a Galícia. Des de l'aeroport de Vigo es va traslladar amb avió privat fins a Torrejón de Ardoz. Des d'allà va ser traslladat al palau, que havia estat casa seva durant 50 anys i que ara el rebia com a convidat.

Va arribar al seient de copilot, amb vestit fosc i corbata rosa. Va evitar respondre a la premsa. Tot i això, el dia anterior sí que va avançar el que esperava d'aquesta trobada.

Confiava a rebre «moltes abraçades». Son 21 mesos els que ha estat apartat d'Espanya. Se sap que va estar al costat del seu fill i de la seva esposa, a més d'altres membres de la família.

Joan Carles va ser rebut amb molta discreció

Joan Carles va estar reunit gran part del dia amb el seu fill. La Casa Reial ho va concebre com una trobada de caràcter privat, per això consideren oportú no facilitar-ne informació. A més, entenen que l'emèrit és una persona retirada de la vida pública des del 2019.

De fet, aquest acte no va ser ni inclòs a l'agenda institucional de Felip en tractar-se d'un compromís personal. Per ara tampoc no han transcendit imatges de la reunió, com sí que havien fet amb anterioritat en altres situacions. Va ser el cas, per exemple, de l'inici de curs de Elionor a l'internat de Gal·les.

L'emèrit va traslladar persones del seu entorn el poc temps que romandria al palau. Alguns dels seus amics assenyalaven que «sembla més un tràmit que un retrobament familiar». Ho definien com «una cosa clandestina».

La situació de Joan Carles s'ha de normalitzar d'alguna manera. Però el seu fill no en té cap intenció. Sap que no pot tolerar tant d'enrenou cada vegada que trepitgi el país.