Joan Carles pensava que el funeral de la reina Elisabet II era la seva oportunitat per deixar-se veure i confessar el calvari per què està passant, però no va aconseguir l'objectiu que s'havia proposat. Es va poder comprovar a la recepció que va tenir lloc a Buckingham el diumenge, 18 de setembre.
No volia perdre's per res del món el comiat de la monarca britànica. Havia rebut una invitació per part de la Família Reial, però arribava al Regne Unit amb la premsa local en contra. «El deshonrat rei desafia el seu govern i el seu fill», es podia llegir al Daily Mail.
Alguns pensaven que Joan Carles donaria alguna excusa per absentar-se, però res més lluny de la realitat, era la manera que tenia de reivindicar-se i encarar-se amb Felip. D'alguna manera pretenia demostrar-li al món que seguia estant present i que ningú no podia acabar amb ell.
Tot i això, el seu pas pel palau no va resultar tan positiu com hauria desitjat. Aquesta recepció es va celebrar a quatre salons de Buckingham i va comptar amb la presència de 500 personalitats. Cases reials, diplomàtics, militars i aristòcrates es van donar cita a l'acte, explica Pilar Eyre al seu bloc de Lecturas.
Els emèrits van arribar en un cotxe que van compartir amb el president d'Irlanda, Michael D. Higgins. L'escena va haver de resultar curiosa, ja que el mandatari és d'esquerres i d'origen humil i xocava força amb el perfil que presenten els pares de Felip.
Precisament el Rei i Letícia arribaven una estona després als autobusos reials. La periodista especialitzada en monarquia assegura que el propòsit de l'emèrit des del primer minut era mantenir una conversa amb el nou monarca britànic. És possible que Joan Carles li anés a demanar suport en el procés que manté obert amb Corinna als tribunals anglesos. Tampoc no es descarta que li sol·licités col·laboració per millorar la seva deteriorada imatge davant del seu fill i l'opinió pública.
La situació resultaria molt incòmoda, sobretot per al nou inquilí de Buckingham. Va coincidir amb l'emèrit en una de les sales, tot i que va fer tot el possible per evitar-lo. Es movia entre els convidats, saludant cadascun amb un gest relaxat. De la mateixa manera es trobava Camila, molt somrient amb els convidats. El marit de Sofia, malgrat els seus problemes de mobilitat, es va acostar cap a Carles, que intentava despistar-lo. El britànic començava converses amb Macron, Màxima dels Països Baixos o amb els cosins Kent.
És com si no volgués adonar-se de la presència de l'antic rei d'Espanya. Finalment, va arribar fins on era Camila, a qui va intentar fer dos petons. La consort semblava rebutjar-los en recolzar les mans sobre el pit de l'emèrit.
Cada cop hi havia més gent als salons i l'emèrit s'anava posant més nerviós i impacient.
Joan Carles no va aconseguir el seu objectiu
Joan Carles, després de diversos intents, va aconseguir estrènyer-li la mà al fill d'Elisabet II, que semblava molt incòmode. No semblava disposat a concedir-li ni un segon d'atenció. Pel que sembla, havia de tenir molt presents les crítiques que havien abocat els diaris britànics en els últims dies. Censuraven els seus comportaments irregulars i també era coneixedor del malestar que tenia Felip amb el seu pare. Procurava, així, no ficar-se en embolics.
L'emèrit va intentar parlar amb rapidesa, possiblement per exposar-li alguna cosa, però el nou monarca va aconseguir evitar-ho. Per això va utilitzar el pretext de saludar altres convidats, cosa que va provocar que el deixés amb la paraula a la boca.
Joan Carles «feia entre pena i vergonya», assenyala una font a Eyre. El van desplaçat i no va aconseguir que ningú li fes cas; «Fins i tot es va mostrar brusc cap a Sofia» en el seu intent per consolar-lo, apunten.