Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Joan Manuel Serrat.

Joan Manuel Serrat s'assabenta molts anys després de què va passar realment

Joan Manuel Serrat no és home de polèmiques, però el seu pas frustrat per Eurovisió va representar un abans i un després a la seva carrera

Joan Manuel Serrat, de 79 anys, ha estat, és i serà un dels grans artistes musicals de la història de casa nostra. El seu llegat és i serà inesborrable. Com a compositor i com a cantant, el noi del Poble Sec és l'autor de cançons que ja formen part del nostre imaginari col·lectiu com Mediterráneo o Lucía.

Ara, després de 57 anys sobre els escenaris, Serrat ha dit prou. S'ha retirat i això ha fet que torni a recobrar actualitat tota la seva carrera.

I d'Eurovisió què?

Per aquest motiu, s'ha tornat a posar sobre la taula que va estar a punt d'anar a Eurovisió el 1968 amb La, la, la. Tot i això, finalment l'encarregada d'interpretar-la va ser Massiel, que va aconseguir endur-se al festival. Tanmateix, sempre s'ha especulat amb els motius que van fer que Joan Manuel fos apartat definitivament d'aquest esdeveniment.

I sembla que hi ha una raó: volia cantar el 'single' en català i no se li va permetre. Suposadament, va intentar fer-ho encara que només fossin uns versos, però no va obtenir els fruits que esperava, i per això no va continuar intentant-ho.

Això sí, sembla que la seva postura tenia un motiu; amb nom i cognoms, concretament qui era el seu representant en aquella època.

Joan Manuel Serrat i el seu frustrat pas per Eurovisió

El compositor de Penélope va iniciar la seva carrera musical a la dècada dels anys 60, quan va aconseguir convertir-se en referent d'allò que es va anomenar La Nova Cançó. Tal era la rellevància que tenia en aquell moment, que Televisió Espanyola va voler que ell representés Espanya al Festival d'Eurovisió del 1968.

El que va passar va ser que a TVEla discogràfica Zafiro li va enviar tres propostes per a l'esmentat esdeveniment, entre elles una de Serrat. En concret, li van remetre Los titiriteros, Nos falta fe de Juan i Junior així com una del Duo Dinámico: La, la, la.

El mitjà audiovisual va tenir clar que volia dur a terme l'última cançó de les tres ofertes, però desitjava que fos interpretada per Joan Manuel. Així, el cantant va acceptar l'oferta, i va marxar a Alemanya a gravar-la en diverses llengües, inclòs el català.

Joan Manuel Serrat amb un fons vermell
Joan Manuel Serrat és conscient que la seva decisió de representar Espanya va generar enrenou| GTRES

Però la situació per a l'artista es va complicar quan van començar a atacar-lo des de Catalunya per representar Espanya. Tant és així que es va endarrerir el nou disc, Cançons tradicionals, i que TVEva decidir fer-li un especial. Programa on va interpretar diferents cançons, diverses en català, perquè així pogués acontentar tots els públics.

Les aigües, però, no es van calmar i va començar a rebre pressions perquè anés al festival amb la cançó íntegrament cantada en català. Ell ho va intentar, però, tot i això, Televisió Espanyola es va negar en rodó a acceptar aquesta proposta.

Massiel quan era jove
Massiel va acabar interpretant la cançó de Joan Manuel Serrat | Catalunya Diari

D'aquesta manera, és com es va frustrar el pas del cantant per l'esdeveniment eurovisiu. I és que ràpidament se'l va trobar substituta i aquesta no va ser altra que Massiel. Ella, que estava treballant a Mèxic, va ser trucada i en només nou dies es va preparar la seva actuació i va aconseguir guanyar aquell any Eurovisió.

Massiel " La, la, la" ( 1968 )

¿Hauria obtingut el triomf si hagués acabat participant? Mai ho sabrem.

Joan Manuel Serrat i la veritat del cas

Joan Manuel Serrat mai ha volgut entrar de ple a la polèmica, la qual ara s'ha parlat després de la seva marxa definitiva dels escenaris. I se n'ha donat a conèixer la veritat, que el periodista Ángel Casas ja va revelar al seu llibre 45 revoluciones en España.

Sempre s'ha exposat que tot va ser perquè Serrat es va oposar a no anar al festival si no era cantant-la en català. Ho va fer després de rebre pressions per part de sectors catalanistes. I Casas reconeix que les pressions van existir, però que tot va ser una trama del llavors representant de Serrat, José María Lasso.

Imatge de Joan Manuel Serrat durant un dels seus concerts
Joan Manuel Serrat sap que d'alguna manera el representant va ser responsable del que va passar| GTRES

Segons sembla, el seu mànager va aprofitar la polèmica per aconseguir que el cantant recuperés el seu públic més catalanista, que havia anat perdent després d'acceptar representar Espanya. Per això, va plantejar que només aniria al festival si cantava el 'single' íntegrament en català.

Però no deia la veritat, n'hi havia prou amb aconseguir que se li permetessin alguns versos. És clar, perquè així exposaria públicament que gràcies a les negociacions i a l'afany de l'artista s'havia aconseguit aquest pas. D'aquesta manera, Joan Manuel acontentaria tots els seus seguidors.

Tot i això, les coses li van sortir malament, no hi va haver negociació possible, ell va ser retirat com el seu representant i Serrat es va quedar sense anar a Eurovisió.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp