Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cadàver

José, l'home que ha mort a la nevera de la morgue: estava viu

Va passar més de cinc hores dins d'una bossa a la cambra frigorífica, fins que es van adonar de l'error

Màxima indignació a l'entorn de José Ribeiro, un home de 62 anys que ha mort d'hipotèrmia a la nevera d'un dipòsit de cadàvers. L'home el van donar per mort en un hospital del Brasil i van deixar el cos en una cambra frigorífica. Hores després, es van adonar que encara seguia viu.

Ja era massa tard,però,  i de tornada a l'hospital va morir a causa de les conseqüències de la hipotèrmia. Els fets han passat a Goiás, al Brasil, però la sorprenent notícia ha fet la volta al món. Ara la família demana responsabilitats pel que consideren una mort negligent.

Els hospitals tenen un protocol establert per assegurar que el pacient ha mort abans d'enviar-lo al dipòsit de cadàvers. Tot i això, alguna cosa va fallar en aquest cas i van tancar un home viu en una nevera durant hores, una horrible experiència que sembla treta d'una pel·lícula de terror.

Així van tenir lloc els fets

José Ribeiro da Silva, de 62 anys, va ser declarat mort el 29 de novembre a l'Hospital Estatal del Centre Nord de Goiás, al Brasil. L'home patia un càncer de llengua i el seu estat de salut havia empitjorat ràpidament. Tant, que els metges del centre el van donar erròniament per mort.

Foto del cos
Cos del suposat difunt al dipòsit de cadàvers | TV ANHANGUERA

Els facultatius van signar el certificat de defunció en què consta el càncer com a causa de la mort. En espera de notificar la notícia a la seva família, van guardar el cos en una cambra frigorífica dins d'una bossa. Estaven pendents d'iniciar les gestions per al trasllat del cos al poble natal.

El cos del suposat mort havia de ser enviat a la funerària de Rialma, a més de 100 quilòmetres de l'hospital on era. Va passar més de cinc hores dins de la bossa a la nevera, tot i que seguia viu. Això, però, no es va saber fins que un empleat del dipòsit de cadàvers es va adonar del lamentable error.

Se'n van adonar massa tard

Un treballador d'allà va obrir la bossa que contenia el cos i es va adonar que l'home encara estava viu, tot i que respirava amb moltes dificultats a causa de la hipotèrmia que feia hores que patia. I és que les cambres frigorífiques dels dipòsits de cadàvers solen estar a temperatures de diversos graus sota zero.

Allà mateix van confirmar que José encara no havia mort i el van retornar a l'hospital, aquesta vegada a la localitat de Rialma. L'1 de desembre, poques hores després, va morir a causa de la hipotèrmia patida a la nevera. El segon certificat de defunció assenyala la hipotèrmia com a desencadenant de la mort.

Les autoritats del país han iniciat una investigació, ja que la seva mort es podria considerar un homicidi imprudent. Estan revisant tots els protocols seguits, tot i que sembla evident que hi va haver un error humà, un error que va condemnar el pacient a la mort més horrible que es podria imaginar.

La seva família parla del cas

La família lluita perquè la seva mort no quedi sense càstig i es depurin totes les responsabilitats. «És increïble el que va passar, el meu germà va passar cinc hores a una bossa de plàstic amb fred», lamenta la familiar. Aparecida, la germana de José, ho considera «una situació horrible, totalment inacceptable».

Muntatge amb una foto del difunt
José va passar més de cinc hores dins d'una cambra frigorífica | CatalunyaDiari

Aparecida ha anunciat la intenció de reunir tots els documents i informes per demanar justícia pel seu germà. De fet, està demanant informació de l'hospital i del tanatori per emprendre accions legals. «El meu germà no necessitava passar per tot això», ha lamentat molt afectada.

El Departament de Salut ha obert una investigació i ha acomiadat fulminantment el metge que va signar la seva defunció. «Quan el metge és imperfecte fins al punt de donar per mort un viu, assumeix el risc de matar-lo després». Així parla el delegat de la policia que investiga els fets.