Ucraïna, en guanyar Eurovisió. Foto: Europa Press
Ja fa gairebé una setmana que Ucraïna va guanyar Eurovisió però el festival segueix portant cua. La cantant ucraïnesa es va fer amb la victòria al darrer moment, quan la principal favorita per endur-se el festival era Rússia. El conflicte polític entre els dos països es traslladava a la música no tan sols per la disputa simbòlica de la victòria, sinó també perquè la cançó guanyadora tenia contingut polític: versa sobre la deportació de tàrtars a Crimea durant l'època d'Stalin, un territori ucraïnès però sota control rus des de fa dos anys.
Així doncs, el festival del maig de 2017 s'haurà de fer en territori ucraïnès i hi havia veus que deien que Ucraïna el volia celebrar a Crimea. Amb tota probabilitat, però, Kíev en serà la seu. El que sembla clar és que Rússia no hi voldrà participar. El vicepresident de la comissió de Defensa i Seguretat del Senat rus, Franz Kintsevich, ha assegurat que Rússia «no hi hauria d'anar».
Per al polític, l'art ha quedat en entredit en benefici de la política, i dubta que Ucraïna estigui en condicions d'organitzar un festival «sense mostrar la seva versió de la democràcia, a la ucraïnesa».
El batibull, però, ha fet un pas més. Centenars de milers de persones han demanat que es desqualifiqui la cançó per incloure missatge polític, una incompliment de la normativa eurovisiva. A més, la cantant Jamala va publicar el vídeo de la peça el maig de 2015, una acció no permesa fins l'1 de setembre. Però la UER, l'organització del festival, li ha perdonat la sanció perquè no consideren que tingués una rellevància destacada, ja que tan sols l'havien visualitzat pocs centenars de persones.