Laura Pausini és una de les artistes més importants de la cançó a escala mundial. La italiana ha venut més de 70 milions de discos després d'una carrera musical que ja s'acosta als trenta anys.
Pausini ha triomfat molt al seu país natal, però també a Espanya, on tothom se l'estima molt. De fet, els seus èxits en italià es van traduir a l'espanyol i el seu primer senzill al nostre país, La Soledad, va ser una autèntica revolució.
Des d'aleshores, Espanya ha seguit molt de prop la carrera de Laura, que ha anat apareixent regularment a la televisió. A més de la seva potent veu i del seu talent musical, la seva simpatia natural i la seva desimboltura han contribuït a conquerir els cors dels espanyols.
Laura Pausini, membre destacat de La Voz
Laura Pausini ha intercalat la seva faceta musical, la seva activitat principal, amb la televisió, principalment a Espanya. Així doncs, es va estrenar com a jurat de Factor X el 2018 i després ha estat coach a diverses edicions de La Voz tant a Espanya com a Mèxic.
Ara, amb Pablo López, Antonio Orozco i Luis Fonsi està a punt d'arrencar la novena temporada d'aquest format de talents musicals a Antena 3. Per presentar aquesta nova edició, han visitat El Hormiguero, el programa de Pablo Motos.
Allà els quatre coaches s'han divertit, han rigut, han explicat anècdotes i, fins i tot, han cantat. El que semblaven uns minuts innocents i amables s'han convertit en un malson per a Pausini.
En una de les proves del programa, els coaches havien de cantar cançons amb una paraula determinada.
Pablo Motos i la resta van començar a entonar el Bella Ciao, però Laura els va parar. «No, no no, no. És una cançó molt política i jo no vull cantar cançons polítiques», va argumentar.
Automàticament, l'espai de lapidació digital pública o, cosa que és el mateix, Twitter, es va començar a omplir de crítiques contra Pausini. Veien incomprensible que la italiana no hagués volgut cantar el que, per a molts, és la cançó de la sèrie La Casa de Papel.
Pausini ha de sortir a donar explicacions
Laura Pausini veia incrèdula com, fins i tot, la política socialista Adriana Lastra entrava a la polèmica i criticava la cantant a Twitter, aixecant encara més polseguera.
«Negar-se a cantar una cançó antifeixista diu molt de la senyora Pausini i res positiu», afirmava.
Davant la polèmica, la mateixa Laura Pausini va haver de sortir a donar explicacions sobre aquest gest.
Així doncs, la presentadora d'Eurovisió 2022 va aclarir que «No canto cançons polítiques, ni de dreta ni d'esquerra. El que penso a la vida jo ho canto des de fa 30 anys. Que el feixisme sigui una vergonya absoluta em sembla obvi per a tothom. No vull que ningú em faci servir per a propaganda política. No s'inventin el que no soc».
Més clar, l'aigua.
La polèmica per la cançó que Laura Pausini no va voler cantar rau en diversos aspectes. A Espanya, les noves generacions la coneixen per ser la banda sonora de La Casa de Papel, la sèrie espanyola més vista dels últims anys. S'han fet versions dance del tema i, fins i tot, es punxa a les discoteques.
No obstant això, el Bella Ciao té altres connotacions històriques, ja que és una cançó popular italiana que va ser adoptada com a himne de la resistència feixista durant els últims anys de la Segona Guerra Mundial.
La cançó ha estat adoptada pels moviments i els partits d'Esquerra. Aquest seria el motiu pel qual Laura Pausini, apolítica i artista que bàsicament canta a l'amor, no ha volgut cantar-la públicament, precisament per no «entrar en política». No ho ha aconseguit, lamentablement.