Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'esterilització forçada de persones amb discapacitat genera debat

Recullen diversos casos de persones i famílies a favor i en contra de la mesura

Gonzalo amb la seva mare després de sotmetre's a una vasectomia. | Cedida.
 

Els pares de Diana, una noia de Màlaga de 19 anys que pateix discapacitat intel·lectual, volen esterilitzar la seva filla després que aquesta hagués de passar per un avortament, ja que havia quedat embarassada a causa d'una violació. Aquest i altres casos relacionats amb l'esterilització de persones amb discapacitat intel·lectual es poden trobar en un article d'El Mundo sobre aquest tema tan polèmic. Trilla i Manuel, pares de Diana, diuen que l'esterilització és l'única solució, ja que la noia «no està preparada ni per cuidar-se a ella mateixa» i per tant no pot fer-se càrrec d'una criatura. Però ella no hi està d'acord i per això els seus pares volen demanar al jutge la seva incapacitació legal per sotmetre-la a un lligament de trompes forçat.

Hi ha fins a 36 famílies a l'Estat que batallen als jutjats per aconseguir esterilitzar els seus fills discapacitats, però aquesta mesura provoca polèmica, ja que no queda clar si és ètica i legal. Segons l'article 156 del Codi Penal, l'esterilització és legal si l'autoritza un jutge i si la persona pateix una deficiència psíquica greu, però en aquest punt es dóna la controvèrsia legal, ja que aquest article topa amb la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat, on queda reflectit que les persones amb discapacitat tenen dret a mantenir la seva fertilitat en igualtat de condicions. Aquesta Convenció té un rang jeràrquic superior a les lleis orgàniques espanyoles, i per tant hauria de prevaldre.

A l'article es recullen diversos casos més, com el de Gonzalo, un noi de 25 anys amb intel·ligència limitada que s'ha sotmès voluntàriament a una vasectomia després que la seva mare el convencés que era el millor per ell, per evitar ensurts. Però també hi ha la història d'una dona amb discapacitat intel·lectual, Noelia, que es va quedar embarassada i va voler tirar endavant i ser mare, tot i els esforços dels seus pares, els metges i els serveis socials per convèncer-la que no estava preparada. Finalment Noelia va aconseguir la custòdia de la seva filla Leire i va demostrar que era perfectament capaç d'exercir com a mare. Es tracta d'un tema molt polèmic, ja que hi ha els que defensen que l'esterilització és la manera de protegir els seus fills i evitar-los situacions que els sobrepassin, però també hi ha els que defensen que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que qualsevol persona a tenir fills i fer-se'n càrrec.