Pla general del mosaic de Miró a la Rambla amb flors i espelmes en honor a les víctimes de l'atemptat del 17-A

Milers de persones reclamen a Barcelona «punxar la bombolla del lloguer»

Demanen més habitatge social i que el govern espanyol reguli els preus màxims que imposen els propietaris

Unes 5.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pel centre de Barcelona per reclamar que es «punxi la bombolla del lloguer» d'habitatge. A la mobilització s'hi ha pogut veure l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Els manifestants volen que es limiti el preu màxim del lloguer, que es reguli la fiscalitat dels grans propietaris i que es limiti també l'especulació immobiliària. A més, demanen a les administracions que facin més habitatge públic i s'apliqui plenament la llei 24/2015 d'emergència habitacional. També hi ha hagut pancartes contra els apartaments turístics, els fons voltor i els bancs

En el seu manifest, les entitats asseguren que els «especuladors escanyen apujant els preus», provocant cada cop més problemes per arribar a finals de mes a molta gent, ja que els sous no pugen tant, un «drama social davant la mirada impassiva dels governs  i els poders públics». «L'habitatge no és una mercaderia, és un dret amb el qual no s'hauria de poder especular», afegeixen.

Reclamen adequar els lloguers a les rendes familiars

«Mentre el govern espanyol va regalar a la banca més de 60.000 milions d'euros de la nostra butxaca, aquests no han fet altra cosa que  fer fora de casa seva a persones sense donar cap alternativa habitacional», critiquen. Segons les entitats, els desnonaments tornen a estar en els pitjors nivells de la crisi, als quals hi sumen totes les famílies que han de deixar el seu barri o poble per les pujades «impossibles d'assumir» del lloguer. 

  

  

Per tot això, proposen substituir la LAU per una llei que legisli els lloguers socials al mercat lliure amb avantatges fiscals controlats per l'estat i les ciutats, que haurien de gaudir de més autonomia municipal. De fet, consideren que el nou decret del govern espanyol és «insuficient» i reclamen adequar els lloguers a la renda familiar disponible, que els contractes no puguin acabar-se de forma injustificada i unilateralment, que els gestionin les oficines municipals d'habitatge i que s'eliminin les deduccions fiscals als grans propietaris.

«Hem arribat a un punt asfixiant de la bombolla del lloguer i volem punxar-la, per totes bandes i des de tots els fronts», conclouen. Jaime Palomera, del Sindicat de Llogaters, lamenta que Espanya sigui el país europeu on més percentatge d'ingressos representa el lloguer, i creu que els preus haurien de baixar un 60% per complir les recomanacions de l'ONU de no dedicar més del 30% dels ingressos familiars.